Még egy ok, amiért nem tőled vásárolnak. Gondoltad volna?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Hagyjuk abba a viccelődést és legyünk őszinték!

Amikor egy ügyfél tapasztalata az üzletedben „gagyi” volt, akkor nem tér vissza. Rendben.

Finomítok egy kicsit ezen. Amikor egy vásárló soha nem megy vissza az üzletedbe, az többnyire az eladóid miatt van.

A rossz eladóknak két jellegzetes spektruma van. Vagy olyan régen dolgozik nálad, hogy érdektelen, elitista, lenéző és ezért félelmetesnek tűnik. Vagy annyira új, hogy alig tud valamit a kereskedelemről, hát még a termékeidről.

Az első típusba tartozó eladó büszke az ismereteire és az érzelmi ráhangolódás helyett szakmai információkkal bombázza a gyanútlan érdeklődőt.

Az ilyen eladó ebből szerez önigazolást a fontosságára, a vevő viszont ostobának érezheti magát mellette.

Ne érts félre!

Jó dolog, ha rutinos és régebbi motorosokkal hajtod a gépezetet, de fontos, hogy ne legyenek arrogánsak, leereszkedők és elutasítók.

Másfelől az új – kereskedelmi- és termék ismeretek nélküli – eladók csupán meleg és mozgó testek az üzletedben, akik szintén elriasztják a vevőket, mert szakmaiatlannak tűnik a vállalkozás.

Hogyan vess véget a rossz eladói attitűdnek?

Gyakran előfordul, hogy a vezetés szemet huny az alkalmazottak rossz viselkedése vagy egyéb, akár termékismereti hiányosságaik felett. Ezt nem engedhetjük meg.

A termékismeret, mint értékesítési eszköz, manapság nem annyira fontos. Ez azért van, mert az ügyfelek bármikor bármit kikeresnek az Interneten, és akár többet is tudhatnak a termékről, mint az eladó.

Nagyon messze vagyunk már attól a tíz évvel ezelőtti időtől, amikor az eladó volt az úr és maga a megtestesült tudás az univerzumban.

Az egyetlen hely pedig, ahol bármit megtudhattak a vevők bármiről, az a bolt volt.

Nagy változások várhatók a kiskereskedelemben

A magasabb munkabér nem elég az eladók motiválására. Egy kiskereskedőnek el kell várnia az alkalmazottjától, hogy minden tekintetben a vevő kegyeiért dolgozzon.

Ha a szakmai és egyéb támogatások ellenére ez nem történik meg, nincs más út, mint az elbocsátás. És az az igazság, hogy ha ezzel nem értesz egyet, akkor az az üzleted bezárását is jelentheti.

Sok munkáltató van, aki úgy érzi, hogy a magas bérrel minden el van intézve és beleállnak abba a hitbe, hogy minden jól van úgy, ahogy van.

A valóságban viszont amikor egy potenciális vevő olyan ellenszenves eladóval találja magát szemben, akiről lerí, hogy utálja, amit csinál, kifordul inkább az ajtón és elsétál a konkurenciához, vagy megrendeli az adott terméket az Interneten.

Mit tehetsz, hogy a vásárlók visszatérjenek az üzletedbe?

Ha ezt magas beosztású alkalmazottként olvasod, itt az ideje a változásnak. Csak azért, mert egy ideje jó pozícióban vagy, még nem kapsz ingyen bérletet.

Brutálisan hangzik, de ha nem változtatsz, csak annyira vagy jó, mint a legutóbbi akció. Ha a forgalom látványosan visszaesik, akkor nehezebb lesz kitűnni a versenytáraktól és csökkennek az értékesítési lehetőségeid.

  • Képezd magad és a megszerzett tudást rendszeresen add át az eladóknak!
  • Járj szakmai konferenciákra és építsd be az új információkat az értékesítési folyamataidba!
  • Látogass el egy másik üzletbe, amiről semmit sem tudsz, lesd el a jó gyakorlataikat és alkalmazd a saját üzletedben!

Nézd meg, milyen érzés vevőnek lenni egy másik üzletben! Figyeld meg, mennyire előzékenyek, vagy mi az, ami kényelmetlenné teszi számodra a vásárlást. Ezután menj vissza a saját üzletebe, és nézd meg, hogyan bánsz te és az alkalmazottjaid a vevőkkel!

Alaposan elemezd ki, hogyan éreztetitek a vevőitekkel, hogy ők a legfontosabb személyek a világotokon számotokra?

Gondold át, hogyan tehetitek könnyebbé egy futócipő vagy egy ajándék megvásárlásának az összetett kérdését!

  • Mit kell még tanulnotok a jobb vevőélmény megteremtése érdekében?
  • Őszintén lásd be, milyen problémákkal küzd a vállalkozásod.
  • Majd változtass!

Ha menedzser, vagy tulajdonos vagy, itt az ideje, hogy fejleszd az eladástechnikai készségeidet, hogy jobban tudd irányítani az alkalmazottjaidat is.

Amennyiben sikerül átütő sikereket elérned a vevők bizalmának megszerzésében, és az üzleted is csinosítgatni szeretnéd, praktikus és trendi üzletberendezésekért keresd fel tanácsadóinkat.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: