Töröld ki a szótáradból a „sajnálom” szót! – Tippek túlhajszolt kiskereskedőknek.

Szerző: Váróczi Ákos | Egyéb

Biztosan veled is előfordult már, hogy az egyébként jó szándékú barátaid megkérdezték, hogy vagy, és te azt válaszoltad, „nagyon elfoglalt vagyok” és már mentél is tovább.

Szinte biztos, hogy az elmúlt évben legalább egyszer kiírtad a közösségi oldaladra valamilyen formában, hogy nyakadba szakadt a vállalkozásod és ki sem látsz a feladatokból.

Tudod, mi lesz, ha egy barátod kapcsolatba szeretne veled lépni, és te azzal rázod le, hogy túl sok a feladatod. Azt fogja mondani, hogy „sajnálom”.

Szerintem az ilyen jellegű rövid beszélgetések csak csalódottsághoz vezetnek és nem igazán tesznek jót sem neked, sem a kapcsolataidnak.

A legveszélyesebb pedig az, hogy ezt a viselkedési formát alkalmazzák sokan a kereskedelmi életben is. A menedzserek túl elfoglaltak, hogy jól vezessék az alkalmazottjaikat, az eladók pedig vagy befásultak, vagy szintén túlterheltek és nem figyelnek eléggé a vevőkre. Egy „sajnálommal” pedig nem lehet világot menteni, eladni meg pláne nem.

Mindenkinek az az érdeke tehát, hogy ezt a „nyelvet”, amit másokkal szemben használunk, megváltoztassuk. Tudatosan és proaktív módon érdemes megszerezni ezért az irányítást saját magunk felett. Ha ez sikerül, bölcs dolog átadni az alkalmazottaknak is ezt a tudást, hogy pörögjön az üzlet, hogy jól tudjátok menedzselni a feladatokat és neked is legyen időd a magánéletre, a családra és a barátaidra.

Ahelyett, hogy passzívan mondanád el, mennyire elfoglalt vagy, mondd el inkább proaktív módon, amit tettél vagy éppen teszel.

Ellenkező esetben az ismerősöd elveszíti a lényeget és megfutamodik. Érthető, hiszen mindenkinek ott van a saját baja, és egy jó beszélgetés helyett senki sem szeretne lelki szemetesláda lenni.

Ne használd a passzív munkavállaló hangját, ami azt sugallja, hogy maximálisan meg vagy feszülve és semmire sem vagy képes. Ne utalj arra, hogy nincs időd egy kellemes vacsorához egy pohár bor mellett, vagy segíteni a másiknak valamibe. Tehetetlenséged leblokkolja a másikat, és a feszült hangulatod könnyen ráragadhat.

Ehelyett aktívan beszélj arról, amit éppen csinálsz és próbálj meg a pillanatban maradni, amikor egy ismerősöddel beszélsz.

Mondd inkább azt, hogy „őrült egy napjaim vannak, de tudod mit, élvezem.” Ilyenkor a barátod izgatottnak, de egyben elégedettnek lát és elkezdődhet egy élénk és vidám beszélgetés. Hallgatóból a beszélgetés részévé válik, amit mindketten élveztek. Ne értékeld le a pihenést, a kikapcsolódást! Ezerszer meghálálja magát még az üzletben is.

Amikor elfoglalt vagy – és remélem, hogy így van – rengeteg ember vesz körül, az ügyfelek vásárolnak, új embereket alkalmazol, pörög az üzlet és élsz.

Véleményem szerint könnyű dolog azzal lerázni valakit, hogy mennyire elfoglalt vagy. De az a rossz hírem, hogy ezt senki sem akarja hallani.

Mindenki valami pozitívumot szeretne hallani.

Igen. Mindannyian elfoglaltak vagyunk.

Akár eladó, akár menedzser, akár ügyvezető vagy, válaszd azt a hozzáállást, amit szeretnél. De légy tisztában azzal, hogy a szavak, amiket használsz, amiket másoknak mondasz képessé tehetnek felülemelkedni a dolgokon, de arra is, hogy nagyon mélyre zuhanj.

Legyél elfoglalt! De ne ez legyen a szava járásod!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: