Mi a webrooming és hogyan használd a fizikai üzletedben történő eladások növelésére?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Emlékszel arra az időre, amikor a kiskereskedők pánikba estek egy új trend miatt, az úgynevezett showrooming miatt? Arra a bemutatóterem-koncepcióra gondolok, amiben a fogyasztók azért léptek be egy üzletbe, hogy megnézzék, megérintsék és kipróbálják a termékeket, majd fizetés nélkül távoztak, hogy alacsonyabb árakat keresve online vásároljanak akár a versenytársaktól. Az a trend nem kis félelmet vetett a kiskereskedők szívébe.

A 2010-es évek közepén ez a tendencia megfordulni látszott, és az X és Y generációs ügyfelek (25-49 évesek) nagy része elkezdett webroomingolni.

A webrooming szó különlegesnek tűnhet, valójában nagyon egyszerű dologról van szó, és minden bizonnyal te is használod ezt a technikát napi szinten.

A webrooming a showrooming ellentéte. Azaz ebben az esetben a fogyasztók az Interneten szerzik be a számukra fontos információkat, majd a fizikai üzletben bonyolítják le a vásárlást.

Korábban ez a fajta vásárláselőkészítő kutató munka a nagy értékű termékeknél (autó, bútor) működött, de napjainkban már az alacsonyabb értékű vásárlásoknál is egyre népszerűbb, mint például az egészségügyi, ruházati és szépségápolási termékeknél.

A ma vásárlója többcsatornás

Az offline és az online kiskereskedelem közötti szakadék tovább nő, ez tisztán látszik, de a mostani piac nem arról szól, hogy ki hogyan akar eladni, hanem arról, hogy a vevők hogyan szeretnének vásárolni.

Azt az időt éljük, amikor a vásárlói magatartás két ellentétes, mégis egymást kiegészítő folyamatot képvisel. Vannak, akik showroomingolnak, mások webroomingolnak, és a rugalmas kereskedők ehhez igazodva omnichanel, azaz többcsatornás kiskereskedésekké válnak.

A kérdés tehát az, hogyan profitálhat egy fizikai kiskereskedés a webroomingból akkor is, ha csak egy weboldala van, de nem értékesít online.

Tényleg, van weboldalad?

Használd ki a tartózkodási hely keresés erejét

Ha van weboldalad, gondoskodj első körben arról, hogy minden fontos keresési kulcsszó megjelenjen rajta. Az ingyenes Google Search Consol és a Google Analytics szolgáltatások segítségével pontos képet kaphatsz arról, hogy az üzletágadon belül mire keresnek a vevők, illetve, hogy a weboldaladat milyen kulcsszavak alapján találják meg leginkább az érdeklődők.

Regisztráld magad a helyi (városi, kerületi stb.) gyűjtőoldalakra, céged tedd fel a Google Maps-re. Használj ki minden olyan felületet, ahol a közeledben élő potenciális vevők könnyen rád találhatnak.

Próbálkozz az Adwords hirdetésekkel

Ha van weboldalad, akkor hirdetni tudod magad a Google keresőben. A fent említett szintén Google szolgáltatások segítenek megtalálni azokat a hívószavakat, termékeket, amik egyébként is népszerűek, így ezek hirdetésével még több érdeklődőt terelhetsz a weboldaladra, és onnan a fizikai üzletedre.

Ennek a rendszernek az előnye, hogy beállíthatod, hogy helyileg kiknek jelenjen meg (pl. csak Budapest, XIII. kerületre hirdetsz), napra pontosan látod, mi működik és mi nem, és ennek megfelelően tökéletesítheted a célzásokat. Ha nem szeretnél túl sokat veszíteni a „gyakorlópénzzel”, bízz meg ezzel a feladattal egy Adwords specialistát, akinek a kisujjában van minden trükk.

A Google hirdetések érdeklődés alapján jelennek meg az embereknek. Ha például hirdetsz, közben valaki rátalál egy termékoldaladra, akkor az a termék több napon keresztül megjelenik annak az embernek az orra előtt. Elolvassa a híreket, és mit ad ég, a te hirdetésed fog a cikk sorai között feltűnni.

Legyél jelen a közösségi oldalakon

Ma már egy üzlet sem engedheti meg magának, hogy ne legyen Facebook vagy Instagram oldala. Az emberek gyakorlatilag ezeken a felületeken töltik a szabadidejüket, és rengeteg információt szereznek direktben vagy mások ajánlása alapján. Ha valami tetszik nekik, szívesen megosztják ismerőseikkel is.

Bár az organikus elérések minimálisak, a hirdetési lehetőségek hihetetlenül jól leszűkíthetők. Ha például kisgyerek ruházati üzleted van Baján, akkor be tudod állítani, hogy Baján vagy a vonzáskörzetében élő, 1-5 éves kislányok anyukáinak jelenjen meg a hirdetésed. Így csak olyanok kattintásaiért fizetsz, akik nagy eséllyel be is térhetnek az üzletedbe.

A webrooming fantasztikus lehetőség a fizikai üzleted számára, ha a fenti taktikákat szisztematikusan alkalmazod.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: