Online hírnév: Hogyan válaszolj a vásárlói véleményekre?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Számos vállalkozás úgy tekint a közösségi marketingjére, mint egy szükséges ’rosszra’.

Készítenek új tartalmakat ugyan, posztolnak, de sokan elfelejtenek válaszolni a kérdésekre, az üzenetekre, a véleményekre.

Akik így állnak a közösségi kommunikációhoz, azt kockáztatják, hogy vevőik csak egy üzleti oldalt látnak belőlük, ami veszélyes lehet a nyereségre. Ha már annyit dolgozol a kommunikáción, ne hagyd szó nélkül a vevőidet. Írásomban most arra adok tippeket, hogyan válaszolj a vásárlói véleményekre.

Hogyan válaszolj a negatív véleményekre?

A vásárlók számos okból kifolyólag kifogásolhatnak valamit, amit sokan gondolkodás nélkül kiposztolnak a közösségi oldaladra, vagy a webshopodba a hozzászólásoknál.

Nem kell feltétlen nagy hibát elkövetned, néha elég az is egy rossz passzban lévő vevőnél, ha nem szolgálják ki elég gyorsan.

Van azonban egy jó hírem!

Ha beállítod a közösségi oldaladon és a weboldaladon is az értesítéseket, akkor azonnal látod, ha valaki hozzászólást ír, így lehetőséged van az azonnali reakcióra. Ha gyorsan és jól válaszolsz, akkor a negatív komment hatását veszti, sőt a többiek az egekig magasztalhatnak.

Egy válasz elküldése azt sugallja, hogy meghallgatod a vásárlóidat és cselekszel. Azt érezteted, hogy fontos számodra.

Az online médiában ökölszabály, hogy nem használunk sablon válaszokat a negatív véleményekre. Mindig személyre szabott választ írj, olyan szavakkal, amik az adott panaszos aggályaira reagálnak.

Üzenetedben szerepeljen:

  • Mennyire sajnálod, hogy kellemetlen tapasztalatot szereztetek neki.
  • Köszönd meg a visszajelzést!
  • Biztosítsd arról, mit teszel, hogy a jövőben ez ne forduljon elő.
  • Kérd meg, hogy lépjen veled kapcsolatba (add meg a telefonszámod, e-mail címed).

Csakúgy, mint egy fizikai üzletben, a gondosan megírt online válasz is pozitívvá változtathat egy negatív helyzetet. Még egy dühös embert is tomboló rajongóvá tehet.

Mit kezdj a trollokkal?

Lássuk be, néhány vélemény érkezhet a versenytársaktól vagy olyas valakitől, aki trollkodással szeretne kicsikarni egy kupont vagy egy kedvezményt.

Tetszik vagy sem, ezekre a hozzászólásokra is válaszolni kell. Ilyenkor vegyél egy mély lélegzetet, és próbálj meg nagyon udvarias maradni.

Ismételd meg a fenti frázisokat, majd hívd fel finoman a figyelmet a több száz véleményre, amiért 5 csillagot kaptál. Lehetőség szerint ne állj bele a vitába, ehelyett írj ésszerű választ, ami kiemeli azt, hogy mi mindent megteszel a kivételes vásárlói élmény megteremtéséért.

Válasz a pozitív vásárlói véleményekre

A negatív vélemények kellemetlenek, és sok fejtörést okoznak. Sokan hajlamosak ezekre koncentrálni és nem veszik észre azt, ha a többség oda van értük és ennek hangot is adnak. Pedig ezt észre kell venned!

Ha túl sok pozitív vélemény van, legyen egy azonnal bevethető sztenderd „Köszönjük a pozitív visszajelzést. <3” válaszod, de később szakíts időt arra is, hogy később személyre szabottan köszönd meg az ajánlást.

Bónusztipp:

A pozitív véleményeket felhasználhatod arra, hogy egy közösségi posztban idézed, vagy összegyűjtöd a blogodon. A pozitív vásárlói vélemények mindenkire hatással vannak, de különösen az új belépőkre, akik az Interneten keresik a számukra ideális választást.

Használd fel a pozitív véleményeket!

Ahogyan már említettem, a vásárlások előtt a legtöbben az Interneten böngésznek, mielőtt átlépnék az üzleted küszöbét.

Keresik az adott üzlettel vagy termékkel kapcsolatos vásárlói véleményeket, és a legtöbben hitelt adnak ezeknek.

Ne félj hát arra kérni a vásárlóidat, hogy írják meg a véleményüket! Ha elégedettek, úgyis örömmel megteszik, te pedig értékes ajánlásokhoz juthatsz tejesen ingyen.

Ha pedig jönnek a pozitív vélemények, posztold ki a közösségi oldalaidra, tedd fel a blogodra „Vásárlói vélemények” menübe, vagy nyomtasd ki őket és helyezd ki a vásárlótérbe.

Hidd el az eredmény nem marad el!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: