7 tipp, hogyan vegyél fel szezonális eladókat

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A nyár a részmunkaidős alkalmazottak felvételének az egyik legnagyobb szezonja. Ha ütős bevételt szeretnél, a részmunkaidős eladók felvételét és kiképzését alaposan tervezd meg. Igen.

A törzsgárdád hellyel-közzel ott lesz (szabadság alatt nem), de nem tudják az újoncokat folyamatosan terelgetni. A te feladatod az, hogy a szezonális dolgozókat felkészítsd arra, mit tegyenek, ha a bolt jól megy, és akkor is, ha döcög.

Íme 7 tipp hogyan vegyél fel szezonális eladókat és milyen szempontokat mérlegelj:

1# A több jobb

A nyári szabadságolások megterhelők lehetnek az üzletekre nézve. Az embereknek szükségük van a pihenésre akár tetszik, akár nem.

Felvehetsz sok olyan eladót, akik őszintén dolgozni akarnak és tudnak is, de aztán rájönnek, hogy kell nekik a pihenés. Na és persze a fix dolgozóid is felváltva mennek nyaralni.

Ha nem szeretnél emberhiány miatt forgalmat veszíteni, vegyél fel több eladót, mint amennyi szükséges. Azokat pedig, akik nem hajlandók felvenni a ritmust, egyszerűen küldd el.

2# Hosszú távú célok…

A szezonban te nem hosszú távú kapcsolatot keresel, ezért ezzel a kérdéssel nem fontos foglalkoznod. Fogd fel úgy a részmunkaidős és szezonális felvételeket, mint egy próbaidőt.

3# Korábbi tapasztalat

Nem rossz dolog, ha olyan beugró embert találsz, akinek van hasonló üzletágban szerzett tapasztalata. De a végső döntésedet ne ez határozza meg, hiszen neked meg kell tudnod tanítani az alapokat, ha emberileg jó az „alapanyag”.

4# Elérhetőség

A szezonális munkát keresők többségének már van másik munkája. Ez a világjárvány előtt is így volt. Ugyanakkor a COVID-19 miatt ebben az évben a szokásosnál is rugalmatlanabb az emberek elérhetősége, azaz az ideje.

Ne mondj le azonnal egy jónak tűnő munkaerőről csak azért, mert nem ér rá a hét minden napján ugyanabban az időszakban! Tervezz okosan!

5# Őszinteség

Amikor felveszel egy szezonális eladót, legyél vele nagyon őszinte. Mondd el neki, hogy mi lesz pontosan a feladata. Ha ez a polcok törölgetése, akkor mondd azt.

Ha az ajtóban a vevők üdvözlése, akkor tájékoztasd erről előre. És ami nagyon fontos, mindenkit arra taníts be, amire felveszed. A szezonális dolgozókat nem kell profi értékesítőknek kiképezned.

6# Mézesmadzag

Már a felvételkor húzd el a mézesmadzagot a szezonális alkalmazottak előtt.

Mondd el, hogy akik szorgalmasan dolgoznak, többet teljesítenek az elvártnál és pozitívan állnak az üzlethez, azok a lista tetején vannak. Azaz, számíthatnak arra, hogy hosszútávon is alkalmazod őket, ha maradni szeretnének.

7# Megbízhatóság

A tény, hogy csak pár hétig lesznek nálad a szezonális dolgozók, még nem jelenti azt, hogy más szempontok alapján kellene hozzájuk állni. Ugyanazokat a sztenderdeket állíts fel velük szemben is, mint a fix alkalmazottjaiddal. Ne legyen késés, viseljék az egyenruhát, figyeljenek a balesetvédelemre stb.

A szezonális kiskereskedelmi toborzás és képzése nem kell, hogy fárasztó legyen, csak jó alaposan érdemes megtervezni.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: