Top 5+1 vezetői készség a sikeres kereskedéshez

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Egy kiskereskedés menedzsmentje képes jól felépíteni egy csapatot (megtörni is), de csak akkor, ha megfelelő vezetői készségekkel rendelkezik.

Az ’új világ’ komolyan próbára teszi a kereskedések vezetőit, akiknek gyakran a csökkent létszámmal kell farkasszemet nézniük. Ebben a formában pedig több szabályra és következetességre van szükség.

Gyakori vezetői hibák:

  • Túl szigorú: kevesen akarnak neki dolgozni.
  • Túl laza: nem veszik komolyan, és igazi vadnyugattá válik miatta a bolt.
  • Túl sokat vár el: ellehetetleníti a hatékony kommunikációt és annak feldolgozását.

Egy kiskereskedésben a vezetés minden szintjén jó vezetői készségekkel kell rendelkezni, hogy fenntartsák a jó hangulatot, hogy a legjobb fényben tüntessél fel a vállalkozást és eredményeket mutathassanak fel.

Top 5+1 vezetői készség a sikeres kereskedéshez

1. Tudj nehéz döntéseket hozni

A legtöbb kiskereskedelmi vezetőnek minden nap nehéz döntéseket kell meghoznia. Ez a munka szükséges, bár nem kívánatos része.

A műszakvezetőknek szembe kell nézniük azzal a feladattal, hogy nehéz ügyfelekkel foglalkozzanak, a másodperc töredéke alatt hozzanak döntéseket, és irányítsák a többi értékesítőt, hogy meghozzák saját helyes döntéseiket.

A vezetőknek kell kezelniük az alkalmazottak értékelését, a toborzási döntéseket, valamint a felmondásokat. Nagyobb döntéseket is meg kell hozniuk, amelyeknek nagyobb pénzügyi következményei lehetnek – például ütemezés és promóció.

Amikor kritikus döntés elé nézel, nehéz objektíven szemlélni a helyzetet és talán te is halogatsz.

Ilyenkor tedd fel magadban a kérdést: „Ez a döntésem negatív hatással lesz a vásárlóink hűségére?” Ha a válasz igen, akkor tegyél lépéseket a problémák megoldása érdekében.

2. Fogadtasd el a vezetői döntéseidet

A kiskereskedelmi környezetben számos tényező határozza meg az együttműködés hatékonyságát.

Például:

  • Túlkészletezted magad egy nem kelendő áruból, de meg kell szabadulni tőlük.
  • A vezetőség úgy döntött, hogy egy új hűségprogramot ajánl fel, amit a munkatársak nem tartanak túl jónak, de továbbra is ajánlaniuk kell.

Noha vannak nézeteltérések, a kiskereskedelemben a vezetői képességek megléte azt jelenti, hogy meg kell találni a módját, hogy mindenki elfogadja a döntést.

A munkatársak akkor harcolnak a változás ellen, ha a dolgokat túl sokáig hagyják statikusan, és azt mondják nekik, hogy foglalkozzanak vele.

Egy jó vezetőknek időt kell szakítania a személyes beszélgetésekre is (kinek mi lesz a feladata, miért lesz ez jó), ha egy irányba akarja vezetni a csapatát.

3. Tudnod kell rendszeresen visszajelezni és visszajelzést kérni

Fontos tudnod, hogy pozitív visszajelzést ugyanolyan gyakran kell adni, mint negatívot, hogy a személyzet ügyfélközpontú és lelkes maradjon.

A műszakvezetőknek hivatalosabb visszajelzést kell adniuk az általános munkateljesítményről, és minden műszakban kapcsolatba kell lépniük az alkalmazottakkal.

A cégtulajdonosoknak tudniuk kell, mikor kell felszólalniuk, ha a menedzser vagy a csapat rosszul teljesít, és jutalmazniuk kell őket, ha a kitűzött célokat elérik vagy túllépik.

Ha ez nehéznek tűnik számodra, minden reggel állíts be egy értesítőt az okos telefonodba ezzel a kérdéssel: „Kivel léptem ma kapcsolatba?”

4. Kommunikálj egyértelműen és fókuszáltan

Az üzlettulajdonosoknak elképzelésekkel kell rendelkezniük az ügyfélszolgálatról, és egyértelmű elvárásokat kell tudniuk megfogalmazni a menedzsment felé. A vezetőknek viszont képesnek kell lenniük egyértelmű utasításokat és visszajelzéseket adni a műszak vezetőknek, akik saját kommunikációs készségeiket használják, hogy a feladaton tartsák az eladókat.

Tipp:

Jó kezdet, ha leírod az elképzeléseidet az ügyfélszolgálatról. Mutasd meg egy barátodnak, és kérdezd meg tőle, hogyan érezné magát, ha nálad lenne alkalmazott.

5. Építs bizalmat

Bizalom nélkül a kiskereskedelmi alkalmazottak bármelyik csapata szétesik. Minden vezetőnek ki kell vívnia az alkalmazottak bizalmát, különösen azokét, akikkel a leggyakrabban dolgozik.

A bizalmat azzal érdemelheted ki, ha őszinte vagy, ha megteszed, amit mondasz vagy ígérsz, és kifejezed a bizalmad a többiekkel szemben.

A csapatnak éreznie kell, hogy először emberként és másodsorban alkalmazottként fejleszted őket.

+1 Maradj mindig pozitív

A kiskereskedelemben végzett munka nehéz és megerőltető lehet. Nem mindig könnyű pozitívnak maradni, de ez is hozzátartozik a hatékony kiskereskedelmi értékesítéshez. Még ha az eladások vissza is esnek, a vezetőségnek akkor is meg kell találnia a módját, hogy optimista és magabiztos maradjon.

A negatív hozzáállás általában csökkenti az egész csapat morálját. Senki sem akar egy megkeseredett ember süllyedő hajóján kétségek között vergődni. A jó kiskereskedelmi készségek közé tartozik a csapatmunka menedzselése és a jó hangulat fenntartása.

Ha például átmenetileg visszaesik a forgalom, szervezz tréningeket, alakítsd át az üzletberendezést, így, ha újra felpörög a biznisz, készen állsz. A kollégák pedig azt látják, hogy előre megy a szekér egy pozitív vezető irányítása mellett.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: