10 farkastörvény display vásárlásakor

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A vizuális értékesítés a termékek optimális elrendezése és kiemelése az értékmaximalizálás érdekében.

A displayekbe (vizuális elemek, például árukínáló állványok) történő befektetés jelentősen javítja a vásárlási élményt, ezért ezt az erős marketing eszközt használd ki az ügyfelek megszerzésére és megtartására.

Mutatjuk 10 legfontosabb tanácsunkat, amiket érdemes megfontolnod display vásárlása előtt.

Egységes koncepció és terv

Lehet bármilyen jó az ötleted vagy a terméked, ha hiányzik az előremutató gondolkodás, azaz a koncepció, akkor nagy eséllyel nem lesz sikertörténet a termékkihelyezés.

Az első és legfontosabb lépés a helyszíni felmérés, a tervezés. csak ezt követően érdemes döntést hozni a displayek kialakításáról, méretéről, színéről. Tapasztalatból tudjuk, hogy koncepció és terv nélkül a projektek többsége eleve kudarcra van ítélve.

Ideális kihelyezés

A display elhelyezését a termékek jellemzői határozzák meg, illetve függ a forgalmazó által felkínált helytől. A pénztárhoz, eladópultra való kihelyezés a kis értékű kiegészítők, alkatrészek számára a legkedvezőbb.

A fizetés előtti várakozás közben jut eszünkbe, hogy kifogyott a zseblámpából az elem, jó lenne egy csomag rágó, vagy egy csoki, esetleg üdítő. Innen általában impulzus jelleggel (hirtelen, előre nem átgondolt vásárlói döntéssel) teszünk kosarunkba a gyakran használt, de nagyobb árrésű termékekből.

Falra szerelhető displayt a nagyobb szín- és méretválasztékkal rendelkező termékek esetén alkalmazunk, ahol fontos, hogy egyszerre lássa a vásárló a teljes kínálatot.

Földre helyezhető álló, vagy guruló displaynél a fő szempont a körbejárhatóság vagy elforgathatóság, hiszen itt több irányból is érkezhet a vásárló. Segítsük őt a termékek válogatásával elidőzni.

Egyedi gyártást ne rendelj prototípus nélkül

Egyre többen érzik az egyediségben rejlő erőt és potenciált. Az emberek valóban jobban szeretnek egy stílusos és utánozhatatlan üzletben tartózkodni a tucatboltok helyett.

Az egyediségnek azonban ára van. Amennyiben egyedi displayeket szeretnél nagyobb mennyiségben rendelni, ne spórolj a prototípus gyártásán. A végső döntést akkor hozd meg, amikor az árukihelyezőt élesben is láttad a termékekkel felpakolva.

Ilyenkor van még lehetőség tervezési vagy konstrukciós korrekciókra.

TIPP: Nálunk a prototípus felárát jóváírjuk a sorozatgyártás során.

A több olcsóbb

Ha megtaláltad a tökéletes displayt, a színeket, a formákat, az már fél siker. Amennyiben tudod, hogy rövid időn belül nagyobb mennyiségben lesz rájuk szükséged, jobban jársz, ha kis mennyiség helyett a sorozatgyártás mellett döntesz.

Fontos azonban, hogy a kedvezmény alapja az egyszeri rendelési érték, vagyis ha egyszerre vesz valaki 200 db-ot, jobb árat tudunk adni, mint ha 10 alkalommal vinne el 20-20 darabot ugyanabból a termékből.

A jó munkához idő kell

Gyakran találkozunk olyan kérésekkel, hogy az áru „tegnapra kell”. Természetesen mindenki igyekszik megtenni a tőle telhető legtöbbet, de egy idő után már nincs kit hátrébb tolni.

Gondolkodj előre, tervezd meg a folyamatokat, rendelj hozzájuk határidőket, és akkor nem érhet meglepetés.

Gyártás előtt legyen szortimented

Korábbi tapasztalatainkból tudjuk, milyen anyagi károkat okozhat, ha a kihelyezendő termékek paramétereinek hiányában rendel valaki displayeket. Ha csak az üzletben derül ki, hogy nem fér bele az áru, az újra gyártás nem csak időt, de extra költségeket is elrabol.

Display rendelése előtt biztosíts számunkra mintadarabokat, hogy megkíméld magad a kapkodástól és a felesleges kiadásoktól.

*Szortiment: választék, árukészlet, kínálat, amely itt az összes méretű, az adott displayre kihelyezendő árut jelenti.

Válassz rugalmasan variálható árukihelyezőket

Egyedi display gyártásánál törekedj arra, hogy a tartó mérete illeszkedjen a termékekhez, ne fordítva. Ettől függetlenül megeshet, hogy mire elkészül az árukihelyező, megváltozik a termékkínálat. Láttunk már ilyet.

Ilyen esetekre kiváló megoldás a perforált lemezből készült, variálható akasztós termékállvány, amin egy mozdulattal átrakhatod az akasztókat az új helyükre.

Kerüld a forgó display használatát a kasszánál

Jártunkban keltünkben gyakran belebotlunk elrettentő példákba. Az egyik ilyen súlyos hiba, amikor forgó displayt helyeznek a kassza mellé. Már a nevében is benne van, hogy forgatni kell ahhoz, hogy tüzetesen átnézhessük rajta a kínálatot. Erre a szöszmötölésre nincs idő a pénztárnál.

Az olyan helyeken, ahol kevés időt töltünk és gyorsan kell vásárlási döntést hozni, egy gyorsan és könnyen áttekinthető állványt érdemes kihelyezni, ahonnan egy mozdulattal leemelhető a kiszemelt termék.

Zseb-re megy

Papíráru, újságok, képeslapok esetében úgynevezett zsebes displayeket használunk. Egyedi gyártású árukihelyezőknél viszont gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a kihelyezendő termék méretére kalkulálva adják meg a paramétereket.

Miért jelent ez problémát?

Egyszerű. A zsebnek is van anyagvastagsága, ami 1-2 darab terméknél még elhanyagolható, de 20 férőhelynél 4-6 centi is lehet az anyag. Egy-egy tartónál termékenként 8-10 mm-et is rá kell hagyni, hogy az áru könnyen kivehető legyen gyűrődés és szakadás nélkül.

Súlyos kérdések

Az alusínes displayekre felhelyezett kampóknak vagy tüskéknek a mérete sem mindegy, ezért gyártás előtt érdemes tisztázni a felpakolni kívánt termékek súlyát is.

Ha felültervezzük a súlyokat, akkor túl vastag, nehéz és drága displayt kapunk, ha alul tervezzük, akkor pedig előfordulhat, hogy nem lesz stabil, és lehajlik a terméket tartó szerkezet.

Kampós kihelyezés esetén mindig tartsuk szem előtt, hogy minél hosszabb az árutartó, annál jobban fog a vége meghajolni a súly hatására.

Saját méréseink alapján egy 4 mm vastag 10 cm hosszú kampó teherbírása (a legvégén mérve) több, mint 10 kg, míg egy 30 cm-es kampó már 2 kg súlynál is annyira meghajolhat, hogy a kihelyezett termékek előre csúsznak.

A jól megtervezett és megválasztott displayek hosszú időn át lesznek látványos pénztermelő eszközeid. De ehhez alapos tervezésre lesz szükséged, amiben örömmel leszünk a segítségedre.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: