Hogyan előzhető meg az árulopás a kiskereskedésekben – 1. rész

Szerző: Váróczi Ákos | Egyéb

100%-os árubiztonság nem létezik. Lehet akármilyen megfigyelő rendszered, a legjobb megoldás a bolti lopások elkerülése érdekében még mindig a megelőzés.

Felelős üzlettulajdonosként érdemes rendszeresen értékelned az üzleted biztonsági irányelveit és rendszereid hatékonyságát, hogy távol tartsd a tolvajokat.

Ebből a cikkből megtudhatod, mit jelent a kiskereskedelem biztonsága, és miért kell folyamatosan felülvizsgálni és javítani.

Mit jelent egy kiskereskedés biztonsága?

A kiskereskedelmi üzletek biztonsága általában a boltok berendezéseire és az áruk védelmére irányuló intézkedésekre és technikákra vonatkozik.

A bolttulajdonosok azért vezetnek be biztonsági intézkedéseket, hogy megelőzzék és/vagy lefüleljék az üzleten belüli bűncselekményeket (pl. lopások, szándékos rongálások).

A kiskereskedelmi biztonsági óvintézkedések elsősorban az elrettentésről szólnak.

Kutatások szerint a megkérdezett üzlettulajdonosok közel 44 %-a azt állítja, hogy ha egy alkalmazott lopáson kap egy boltban tartózkodó embert, akkor az megriasztja őket és inkább gyorsan tovább állnak.

Üzleted biztonságossá tétele költséges. De ne feledd, az ördög nem alszik, és az áruházi tolvajok is egyre fifikásabbak. Olvass tovább és tudj meg többet arról, hogyan védd meg üzleted a lopástól és a károktól.

Ne hagyd, hogy egy bolti eladó legyen az üzletben

A biztonság napjainkban a kiskereskedések egyik legnagyobb veszélyforrása. Ezért is van szükség egy átfogó és hatékony terv kidolgozására, nem csak a lopások megelőzésére, hanem az ügyfelek és az alkalmazottak megóvása biztonsága érdekben is.

A bérköltségek jelentős fix kiadásokkal járnak, ezt tudjuk mi is. De ha nincs eladó, szabad a pálya a tolvajoknak.

Gondolj csak bele! Ha egy tolvaj azt látja, hogy az üzletedben legalább két alkalmazott dolgozik, kétszer is elgondolkodik sötét tervének végrehajtásán, mivel kétszer annyi figyelő szempár miatt kell aggódnia.

Ha biztonságban szeretnéd tudni üzleted a lopásoktól, soha ne dolgozzon két embernél kevesebb az üzletedben akár milyen kicsi is. Igaz, ezzel megnövekednek a működési költségek, ám az így nyújtott védelem megéri az extra kiadást.

Telepíts megfigyelő kamerákat

Hiába a megfelelő számú létszám, jó esetben az eladók a vevőkkel foglalkoznak, árut pakolnak, vagy kijelölt pihenőjüket töltik. Egy biztonságos kiskereskedésből ezért nem hiányozhat a megfigyelőrendszer telepítése, és egy biztonsági őr sem.

Már maga a tény, hogy kamerák és uniformisba öltözött emberek figyelik a járókelőket, elegendőek ahhoz, hogy visszatartsák a tolvajokat.

Ne feledd azonban, hogy a biztonsági rendszer nem sokat ér, ha nincs üzembe helyezve (még zárva tartás alatt is). Egy profi tolvaj azonnal kiszúrja, ha csak mutatóba van felszerelve pár kamera. Ne vállald ezt a kockázatot!

Telepíts érzékelőket

A kiskereskedelmi lopások elkerülésének egyik legjobb módja a szenzoros felügyelet, ami megszólal, ha valaki a kasszát messze elkerülve kíván távozni a boltból.

Sajnos nem csak az ügyfelek, de időnként az alkalmazottak is hajlamosak elrejteni a táskájukban pár ki nem fizetett terméket, ezért az ő lefülelésükre is alkalmas a két fenti biztonsági rendszer.

Nagyobb üzletekben gyakori, hogy a munkaadó olyan módszerekkel csökkentik a munkavállalók lopási lehetőségeit, mint a táskaméret korlátozása, illetve a táskák olyan helyen tartása, amikhez nem lehet könnyen hozzáférni a műszak alatt.

Ne tarts sok pénzt a kasszában

A profi tolvajok akár heteken keresztül is megfigyelik üzleted, hogy tökéletes legyen az akciójuk. Ha azt látják, hogy sok pénzt tartasz a kasszában, jóval nagyobb bennük a kísértés, hogy a te üzletedet vegyék céltáblául.

Amennyiben ösztönzöd a kártyás fizetéseket, és kevés készpénz van a kasszádban, vagy gyakran üríted, a tolvajok messze elkerülik a boltodat.

Képezd a személyzetet

Ha az alkalmazottak nincsenek kiképezve a rablási vagy lopási helyzetekre, nehezen vagy egyáltalán nem tudják kezelni a problémát. Ha azonban van kész terved az ilyen esetekre, a dolgozóid mindig tudni fogják, hogyan reagáljanak az ilyen szituációkban: hogyan értesítsék a rendőrséget, hol vannak a menekülési útvonalak stb.

A legfontosabb azonban mindig az emberélet. Biztosítsd alkalmazottaid arról, hogy az ő életük ezerszer fontosabb a pénznél.

Ismerd a jogszabályokat

Üzlettulajdonosként feltétlen ismerned kell a jogaid érvényesítésének feltételeit és módjait, és ügyelj arra, hogy az intézkedések során az alkalmazottaid a törvényes határokon belül intézkedjenek. Ha nem így jársz el, többe kerülhet a bírság, mint maga a lopás.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: