5+1 tipp az áruházi lopások megelőzéséhez

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A bolti lopás rendkívül problémás és kényes terület bármilyen méretű kereskedés számára. Az áruk beszerzése minden vállalkozás számára költséges, fizetés nélküli elvesztésük pedig fájdalmas. Különösen nagy problémát jelent a kisvállalkozásoknak, akik korlátozott bevétellel fedezik a lopásköltséget és a készletzsugorodást.

A legtöbb tolvaj tisztában van azzal, hogy a nagyobb üzletek különös figyelmet fordítanak a biztonságra és készséggel szereltetnek fel kamerákat, szenzorokat, zárt áramkörű televíziókat. Ám azt is tudják, hogy ezeket a befektetéseket a mikrovállalkozások nem engedhetik meg maguknak, ezért ők tökéletes célpontokká válnak.

Sajnos a bolti lopást nem lehet teljes mértékben megszüntetni, de szerencsére rengeteg óvintézkedést hozhatsz, hogy a lehető legkisebbre csökkentsd a lopás kockázatát.

Tippjeinkkel hasznos tanácsokkal szeretnénk ellátni, hogy amennyire csak lehet, megelőzd a bolti lopásokat és az ezekkel járó veszteségeket.

Az összes árut szépen jelenítsd meg

Az üzlet kialakítása és a termékek átláthatósága már önmagában egy „védelmi pajzs” a kiskereskedéseknek. Az úgynevezett körbejárható üzletberendezés kialakítás lehetővé teszi, hogy a bolti eladók folyamatosan szemmel tudják tartani a kihelyezett termékeket. A falra szerelhető vagy elé helyezhető alusínes, illetve krómcsöves rendszerek ideálisak az áru áttekinthető kihelyezésére.

Ha egy üzletben káosz és labirintus van, nehezebb észrevenni a lopást.

  • A kicsi, de nagy értékű árukat úgy helyezd ki, hogy mindig a személyzet látókörében legyenek!
  • A különösen nagy értékű árukat (mint a parfümök, márkás italok, apró, de drága műszaki cikkek) zárható vitrinbe helyezd! Ezek belső világítással felszerelve ráadásul nagyon dekoratívak tudnak lenni. Nem mellesleg a tolvajok igyekeznek távol maradni a túl feltűnő árukihelyezőktől. A vitrinek tehát olyanok, mint az ékszerdoboznak álcázott páncélszekrények.
  • Használj tükröket az eladótérben, így garantáltan senki sem lesz láthatatlan!

Használj rövidebb gondolákat

A hosszú folyosók, a túl magas és zsúfolt középgondolák átláthatatlanná teszik az üzletet és szinte csábítanak a lopásra. Ha minimalizálni szeretnéd a bolti lopás rizikóját, fontold meg boltod üzletberendezésének kialakítását. A kisebb méretű, különálló gondolák átláthatóvá teszik az üzletteret és könnyebben észrevehetők a gyanús alakok.

Tegyél egy csengőt vagy hangjelzőt a bejárati ajtóhoz

Csakúgy, mint a komoly bűnözők, a bolti tolvajok is szeretnek észrevétlenek maradni. Ha a bejárati ajtódra egy csengőt vagy bármilyen más hangjelzőt szereltetsz fel, ami nyitásra megszólal, mindig tudod, hogy valaki érkezik vagy távozik. Ezzel az egyszerű és olcsó megoldással a tolvajok kétszer is meggondolják, hogy nálad próbálkozzanak.

TIPP: Ha azt tapasztalod, hogy a tolvajok az áruvédelmi kapun keresztül adogatják ki a termékeket, szereltess fel plexifalakat!

Ápolj jó kapcsolatot a vevőiddel

Vállalkozásod sikere vevőid kezében van. Minél jobban ismered őket, annál kevésbé valószínű, hogy ellopjanak tőled valamit. Azok, akiket név szerint is ismersz, tisztában vannak azzal, hogy könnyen lenyomozhatók, így meg sem próbálkoznak a jogtalan árueltulajdonítással. Sőt, a becsületes és elégedett vevők nem félnek szólni, ha üzletedben gyanús viselkedést tapasztalnak. A jó kapcsolatok kétszeresen is megtérülnek.

Érdekesség: A bolti tolvajokkal kapcsolatban számos sztereotípia létezik nemre és fajra vonatkozóan. Egy tanulmány azonban rámutatott arra, hogy sokszor jogtalanok a feltételezések. Valójában a férfiak gyakrabban lopnak, mint a nők, és a tolvajok jelentős többsége jómódú és/vagy középkorú. Érdemes tehát minden vásárlóval szemben azonos szintű bizalommal, tisztelettel és gyanúval bánni.

Figyelj a gyanús jelekre

A bolti tolvajokat le tudod fülelni, ha figyelsz az intő jelekre. Ilyenek lehetnek: a hosszú zsebes kabátok és pulóverek, vagy nagy táskák. A tolvajokat a viselkedésükről is fel lehet ismerni: ha például valaki túl gyakran ellenőrzi, hogy nézik-e, vagy túl sok időt tölt egy-egy helyen, akkor érdemes résen lenni.

Becsüld meg az alkalmazottakat

A jó kapcsolatépítés az alkalmazottakkal szintén megtérülő befektetés. Törekedj jó viszonyra alkalmazottjaiddal és add tudtukra, hogy értékes a munkájuk! Ha dolgozóid jól érzik magukat, megfizeted a munkájukat és érzik, hogy értékeled a törekvéseiket, akkor boldogabbak lesznek és kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú magatartást mutassanak. Például, hogy lopjanak.

Érdekesség: A belső lopás valójában legalább akkora probléma a kiskereskedésekben, mint a külsős. Egy kutatásban a megkérdezett munkavállalók 75 %-a beismerte, hogy legalább egyszer már lopott a munkaadójától.

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: