3 jel, hogy polcrendszered megöli az üzleted

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Noha a legtöbben nem is gondolnának rá, a boltokban használt kiskereskedelmi polcrendszerek nagyban befolyásolják az üzlet sikerét vagy akár bukását. Míg az ideálisan megválasztott polcrendszerek láttatják a kihelyezett termékeket, értékesítenek és hónapról-hónapra egészséges hasznot hoznak, addig a nem megfelelőek súlyosan károsíthatják vállalkozásodat.

A döntés, azaz a helytelen választás nem csak az üzlet forgalmát és – főként – profitját befolyásolják: hatással van az üzlet hírnevének megítélésében, tehát abban, hogy a potenciális vevők betérnek-e egy kevésbé attraktív üzletbe.

Ugye te nem szeretnéd, hogy ez megtörténjen veled? Az alábbiakban bemutatok 3 figyelmeztető jelet, amin változtatnod kell, ha nyereséges akarsz lenni.

A polcok és a kihelyezett termékek stílusukban nem illenek össze

A kiskereskedelemben rengetegféle polc közül válogathatsz. Itt vannak például a gördülő állványok, a huzalpolcok, a gondolák, a padok, az alusínes vagy a krómcsöves rendszerek, a raklaptartók… és a sort még tovább folytathatnánk.

A sok lehetőség azonban nem azt jelenti, hogy mindegyiket egy üzleten belül be kellene vetni: ehelyett olyan polcrendszert válassz, ami a leginkább megfelel üzleted stílusának! Képzeld el, hogy egy csúcskategóriás ruházati kereskedő vagy és a felső tízezernek árulsz! Ezek a vendégek egy bizonyos minőséget várnak el, mielőtt az üzletbe lépnének.

Ez a minőségi elvárás pedig nemcsak a termékekre vonatkozik, hanem az üzletberendezés esztétikai megjelenésére is. Az ilyen üzletekben, ahol egyébként csökkentett készletet helyeznek ki, nem véletlenül nem használnak raklapokat, hiszen ez negatívan befolyásolná a boltról kialakított képet.

Ne felejtsd el, hogy a polcok célja az áruk olyan bemutatása, hogy a vevők meg akarják venni azokat! Sőt, azt kell sugallniuk, hogy többet vegyenek, mint amit eredetileg terveztek! Ha ez nem történik meg, el kell gondolkodnod polcrendszered cseréjén.

Így kerüld el ezt a végzetes hibát!

Először is vizsgáld meg termékeidet és azok legoptimálisabb értékesítési módjait! Kérdezd meg magadtól, hogy mi a legvonzóbb tulajdonsága termékkörödnek! Miután ezt végiggondoltad, nézz körbe a piacon, hogy melyik polcrendszer elégíti ki ezt az igényt!

Az alkalmazott polcrendszerek elpazarolják az üzletteret

A kiskereskedelmi üzletberendezések nemcsak az üzlet megjelenését teszik vonzóvá, de hatással vannak az áruk észrevehetőségére és eladhatóságára is. Ha nem figyelsz a megfelelő árukihelyezők kiválasztására, könnyen megeshet, hogy kihasználatlanul hagysz értékes területeket az üzlettérben.

Mivel a polcok célja az, hogy olyan módon mutassák be a termékeket, hogy azokat meg is vásárolják, nem engedheted meg magadnak, hogy pazarold a teret.

Ha például egy kis alapterületű üzleted van, egy kétoldalas hatalmas gondola annyi helyet foglalna el benne, hogy sok értékes termék kihelyezésére nem maradna hely. Kisebb boltokban ezért érdemes olyan egyoldalas polcrendszert választani, ami az üzlet falaihoz rögzíthető vagy állítható.

Próbáld ki helyette ezt!

A megoldás meglehetősen egyszerű, amihez első körben az üzlet alapterületét érdemes megvizsgálni. A padlófelület ugyanis nagyban hozzájárul a polcok torlódásának kiküszöböléséhez.

Az alapterület segít megérteni és megtervezni a számodra ideális üzletberendezés kialakítását. Mi például egy 3D-s tervezéssel kezdünk, hogy a munkálatok és a beépítés előtt legyen egy látványterved az optimális kialakításról.

Nem vagy tisztában a polcok általános tervezési elveivel

A megfelelő polcrendszerek kiválasztásakor az elrendezésnek legalább akkora szerepe van, mint annak, hogy legyen elég helyed a termékek megjelenítésére.

Az üzletberendezés alapelveinek konkrét okai vannak. Az esztétikai vonzerő növelése mellett megkönnyítik a vevők áramlását és vásárlási hajlamát az üzlettérben. Kereskedőként nyereséget szeretnél elérni, ezért az utolsó dolog, amit akarhatsz, hogy megnehezítsd vevőid dolgát!

Ez az alapelv túlmutat a bolt esztétikai megjelenésén: egységessé és átláthatóvá teszi az üzletteret és egy általános jó képet fest vállalkozásodról.

Hasznos tippek az üzlettér optimális kialakításához

A megoldás egyértelmű, és szakavatott hozzáállással ez a hiba már a tervezési szakaszban kiküszöbölhető. Korábbi cikkünkben bemutattuk az 5 legnépszerűbb üzletberendezés kialakítási alapelvet, amit érdemes alaposan áttanulmányoznod.

Egy alaposan és tudatosan megtervezett üzletkialakítással garantáltan több vevőd lesz, vásárlóid visszajárnak, jó híredet viszik és jóval kevesebbet kell költened a reklámozásra is.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: