11 film, amiből eladástechnikát tanulhatsz

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Ha fejleszteni szeretnéd a kiskereskedelmi eladástechnikát az értékesítési csapatodban, a hollywoodi filmek kiváló és egyben szórakoztató tréningek is lehetnek. Íme a 11 valaha volt legjobb filmjelenet, amiből tanulságokat vonhatsz le.

Nézd meg, hányra emlékszel…

A Truman Show

Jim Carry főszereplésével a Truman Show-ban van egy jelenet, amikor Laura Linney egy vita közepette kezdi el árulni a termékét. A szituáció tanulsága, hogy az eladás időzítése és kontextusa legalább olyan fontos, mint maga tartalom.

Időtlen ideig

Az Időtlen ideig című klasszikusban Bill Murray újra ellátogat abba a városba, ahol felnőtt. A filmben egy régi osztálytársa, Ned naponta próbál biztosítást eladni neki. Ennek a tanulsága az, hogy soha ne próbálkozz túl keményen eladni. Az erőlködést gyorsan kiszagolják az emberek.

Harry Potter és a félvér herceg

Ebben a részben a Weasley-ikrek megnyitják új üzletüket, a Wizard Wheezes-t. Amit ebből megtanulhatsz, hogy legyél büszke és szenvedélyes a termékeiddel kapcsolatosan és a lelkesedés ragályos.

Glengarry Glen Ross

A filmben van egy jelenet, amikor Alec Baldwin bemegy egy szobába és tolakodó beszéddel mutatkozik be az értékesítési képviselőinek.

És amit ebből tovább vihetsz. Ha pitbullként viselkedsz, az ugyan táplálhatja az egodat, de gyakran demoralizálja az alkalmazottjaidat.

Julie és Julia

Ez a fantasztikus film a kitartásról ad leckét minden kereskedő számára. Ha van egy nagyszerű terméked, amiben hiszel és visszautasítanak, ne add fel a próbálkozást. Sohasem tudhatod, mikor lép be az életedbe valaki, akinek a segítségével elérheted a céljaid.

Brókerarcok

A Brókerarcokban egy telemarketinges próbálja eladni a Daily News-t. A beszédstílusa apatikus és gyenge. Egy alkalommal egy ügyfél (Ribisi) odáig megy, hogy kijavítja a telemarketinges hangját. Mi a tanulság? Ha az eladód motiválatlan és még a termékeket sem ismeri, nem tudja felkelteni az ügyfelek érdeklődését.

Saroküzlet

The Shop Around the Corner James Stewarttal és Margaret Sullivannel két ajándékbolti alkalmazottat alakítanak, akik eleinte nem bírják egymást, végül szerelembe esnek. Egy jelenetben Margaret teljes áron elad egy zenegépet úgy, hogy nyomós okokat sorol fel az igény felkeltésére.

Mit tanulhatsz ebből? Azt, hogy a jó értékesítők akciók nélkül is el tudnak adni drága termékeket. Soha ne feledkezz meg az eladóid eladástechnikai képzéséről!

Még egy kis pánik

A filmben a mocskos szájú Robert De Niro autót próbál eladni egy házaspárnak a bemutatótermében, De Niro durva, ami garantálja, hogy nem veszik meg tőle az autót. Ez a jelenet az ügyfélélmény fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ha az eladók nem tisztelik a vevőket, vagy nem türelmesek velük, sohasem térnek vissza az üzletbe.

Meglógtam a Ferrarival

A film Ferris Bueller szabadnapjáról szól Matthew Broderick-kel. Egy jelenetben Ferris belép egy elegáns étterembe és Abe Fromant, Chicagó kolbászkirályának adja ki magát, mert csak így juthat be. Amit ebből tanulhatsz az az, hogy ne kivételezz: bánj tisztelettel minden vevővel.

Kisvárosi Rocc ’n’ Roll

Ebben az amerikai vígjátékban két eladó felkeres egy idősotthont, hogy biztosítást adjon el egy középkorú házaspárnak. Cooke egy kézikönyvből olvas fel a jelenetben és azt sugallja nekik, hogy nyaralásra vágynak. A másik eladó, Goode pedig lenyűgöző kiskereskedelmi értékesítési technikájával megnyeri a pár tetszését. Mit vihetsz ebből tovább? A jó ügyfélkezelés és a meggyőzési technikák fontosak a sikeres értékesítéshez.

Bazi nagy görög lagzi

A filmben van egy jelenet, amikor a görög étteremben Vardalos megdermed és rossz csészébe tölti a vásárlók kávéját, mert elvonja a figyelmét új szerelme. Tanulság. Soha ne vidd a magánéleted az üzletbe, hogy a vevőkre tudj koncentrálni.

Amikor kiskereskedelmi értékesítési technikákat próbálsz tanítani az eladóidnak, nézess velük filmeket. Inspiráld őket arra, hogy figyeljék a vevőket a valós életben és tanuljanak a saját tapasztalataikból is.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: