5 hiba, amit kerülj el egy új üzlethelyiség tervezésekor

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Egy üzlet kialakításakor a kereskedők többnyire a minőségi árukat és szolgáltatásokat helyezik előtérbe, de néha figyelmen kívül hagyják az üzlet kialakításának a fontosságát.

Bár a stratégiailag fontos helyen lévő üzlethelyiségek sok vásárlót vonzanak, és a megfelelően kialakított üzlethelyiség növeli a vásárlók élményét. De az üzlethelyiség kialakításának nemcsak szépnek kell lennie.

Olyan környezetet is kell teremteni, amely ösztönzi, sőt egyenesen csábítja a vásárlókat az üzleten belül eltöltött idő növelésére és végérvényben a vásárlásra.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy számos kereskedő elköveti a ’kiskereskedelmi főbűnök’, azaz hibák egyikét-másikát. Emiatt pedig a saját eladásaikat szabotálhatják.

Ebben az írásomban az 5 legnagyobb üzletberendezési hibát gyűjtöttem össze, ami miatt potenciális vásárlókat veszíthetsz akár a már meglévő boltodban, akár egy új üzlet tervezése során.

1. Gyenge világítás

Ez egy gyakori hiba a kiskereskedelmi üzlethelyiségek tervezésekor. A tulajdonosok gyakran a rossz minőségű világítással próbálják csökkenteni a költségeket. A rossz megvilágítás azonban jelentősen rontja az áruk megjelenését a kijelzőkön, nem mellesleg a vásárlói élményt is.

A jó világítás elengedhetetlen része egy jól megtervezett üzlethelyiségnek. Ügyelj arra, hogy az üzlethelyiségnek megfelelő világítást válaszd ki, amely jól illeszkedik és kiemeli a termékeid. A jó megvilágítás ráadásul jó hangulatot is teremt és a boldog vásárlók nagyobb valószínűséggel vásárolnak.

2. Instabil polcok és berendezések

Sokan ott követik el a hibát, hogy az egyébként is gyenge lábakon álló polcokat és bútorokat roskadásig rakják árucikkekkel. Ilyenkor elég egy érintés és az egész berendezés kártyavárként összeomolhat. Ez pedig nemcsak ciki, hanem életveszélyes is mind az eladók, mind a vevők szempontjából.

A jó berendezés hívogatja az emberek figyelmét, míg a rosszak taszítják. Éppen ezért ne sajnáld a stabil, rendezett és lenyűgöző, akár egyedi bútorokkal berendezni a megélhetésed forrását, a boltodat.

3. Az üzlethelyiség alapos ellenőrzése

Sok kiskereskedő követi el azt a hibát, hogy nem vizsgálja meg a teret a rejtett problémák azonosítása végett.

Lehetséges ugyanis, hogy a helyiségben rosszul megtervezett klímaberendezések vagy helytelenül elhelyezett elektromos szerelvények találhatók, amelyek befolyásolják az üzlethelyiség kialakítását. Az ilyen problémák kijavítása időigényes és költséges lehet.

Mielőtt kibérelnél egy helyiséget, győződj meg arról, hogy minden rendben van-e, akár egy vállalkozót is felkérhetsz az átvizsgálásra.

Ő meg tudja mondani, hogy minden a helyén van-e, vagy hogy mennyibe fájna az átalakítás.

4. Túl szűk helyek

A kiskereskedelmi formatervezést illetően a fogyasztói panaszok között az elején szokott szerepelni a túl szűk hely, mint panasz. A szűk terek kényelmetlenséget okoznak a vásárlóknak és tönkre teszik az üzletben szerzett élményüket.

A hiba megoldásának titka a megfelelő tervezés. Kérd ki egy szakértő véleményét az optimális kialakítás kapcsán.

Mi például az egyedi üzletberendezések legyártása előtt ingyenes 3D tervet készítünk, hogy már akkor lásd az összképet, amikor még egy szeget sem mozdítottál meg.

5. Gyenge útvonal

A keskeny és kacskaringós folyosók között nem szeretnek sok időt tölteni az emberek. Egy rendezetlen, kaotikus helyen sokan gyorsan feladják az üzlet felfedezését és ezzel a vásárlást is.

Ha velünk készítteted az üzleted, a 3D-s terv készítésekor segítünk olyan útvonaltervet kialakítani, amely a te érdekedet képviselve a lehető legjobb vásárlói élményt adják majd meg a vevőidnek.

Meghatározzuk a legideálisabb rendszereket az egyes termékek bemutatásához, hogy a vevők könnyedén áramolhassanak majd az üzleteden belül.

Az üzlethelyiségek tervezésének és kialakításának prioritást kell élveznie a kiskereskedők számára. Ha az üzlet jól megtervezett, az áru eladja saját magát, ha nem, még a legjobb termékek is a polcokon fognak porosodni.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: