Az üzletelrendezés hatása az eladásokra

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Az üzlet áramlását az elrendezése határozza meg, ami nagy hatással van az eladásokra.

A sikeres üzletelrendezés az, amely körbe vezeti a vásárlót és arra ösztönzi, hogy vásárolja meg azt, amit keres, esetleg még néhány extrát is. Ahhoz, hogy az üzleted elrendezéséből a legjobbat hozhasd ki, ismerned kell az egyes kialakítások jellemzőit.

Az üzletelrendezésnek jelentős hatása van az eladásokra

Egy üzlet kialakítása tovább mutat a kirakatokon és a termékbemutató displayeken. Egészen a termékek tűpontos kihelyezéséig és megjelenítéséig tart.

A jó elrendezés egyensúlyt teremt a vásárlással töltött idő és a tényleges eladások között, azaz minél többet időzik valaki az üzletedben, nagy valószínűséggel annál többet költ majd.

Az üzletelrendezést természetesen számos tényező befolyásolja. Íme a legjellemzőbbek:

  • az üzlet alapterülete
  • a helyiség felosztása
  • a termékek típusa, mérete és mennyisége
  • az árucikkek tárolási lehetősége
  • a vásárlóközönség demográfija
  • az átlagos napi vásárlószám

Az üzletelrendezés 5 tipikus fajtája

1. Rácsos (egyenes) üzletelrendezés

A rácsos elrendezésben a szigetek értelemszerűen rácsszerűen, azaz egymással párhuzamosan vannak elhelyezve.

Ez az elrendezés kiskereskedelmi környezetekben a legelterjedtebb, például élelmiszerboltokban és drogériákban, mivel a vásárlók általában az egész üzletet bejárják egy nagyobb bevásárlás alkalmával.

Ez az elrendezés akkor működik, ha sok terméked van, akár azonos kategóriában is.

Ám a „szupermarketes” környezeten kívül ez a kialakítás zavaróvá válhat.

2. Hurok (versenypálya) elrendezés

A versenypálya kialakítás egy nagyobb szigettel rendelkezik a bejáratnál és körbe vezeti az ügyfelet a kerülete mentén vissza a bejáratig.

Az IKEA áruházak kiváló példái a versenypálya kialakításának.

Ez az elrendezés a lehető legtöbb terméket láthatóvá teszi a vevők számára, így lehetőséget teremt a böngészésre, a keresztértékesítésre és az impulzus vásárlásokra.

3. Szabadáramlású elrendezés

A szabadáramlású üzletkialakítás azokban a kereskedésekben hatékony, amelyekben a termékek nagy része egy kategóriába tartozik.

Ilyenkor nem irányítják tűpontosan a vásárlókat, hanem vegyesen használják a legkülönfélébb üzletberendezéseket a fali rendszerektől kezdve, a szabadon álló pultokon át az egyedi kialakítású display-ekig.

Tipikus példái ennek a nagyobb területtel rendelkező ruhakereskedések. A szabadáramlású kialakításnál zavaró lehet azonban, ha az egyes részlegek (például a női osztály és a férfi osztály) nincs egyértelműen elválasztva egymástól, vagy ha túlságosan nagy a termékkínálat.

4. Gerinc kialakítás

A gerinc elrendezése a rácsos és a szabadáramlású minták kombinációja.

Egy nagyobb szigettel rendelkezik, amely a bejárattól az üzlet hátulja felé halad, és további szigetek ágaznak el oldalra.

Ez a kialakítás elterjedt a közepes méretű vagy speciális kiskereskedők körében. A ruhakereskedők gyakran a gerinc kialakítás finomabb formáját alkalmazzák és a szín vagy a dekoráció megváltoztatásával befolyásolják az elrendezést.

5. Halszálka elrendezés

A halszálka elrendezés nagyon logikus és egyszerű, hasonlóan a rácsos elrendezéshez.

Egyetlen kétirányú folyosó uralja olyan szigetekkel, amelyek az oldal- és hátsó falak felé ágaznak ki ebből a központi folyosóból.

A halszálkás elrendezések ideálisak a szűk üzletekhez. Egy játéküzletben például egyik irányba kihelyezhetők a lányoknak szánt játékok, a másik irányban pedig a fiús dolgok.

Egy üzlet elrendezése tehát nagyban befolyásolja a vásárlók viselkedését. A sikeres elrendezés zökkenőmentesen végig vezeti a vevőket az üzleten, bátorítva őket a hosszabb idejű böngészésre és a keresztvásárlásokra, anélkül, hogy túlterhelnéd őket. Öt alapvető üzletelrendezés létezik, amelyeket a legtöbben használnak. Az, hogy melyik elrendezés felel meg a legjobban vállalkozásodnak, nagyban függ az üzleted méretétől és a készleteidtől.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: