7+1 üzletvilágítási tipp, amit minden kiskereskedőnek tudnia kell

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A profi kiskereskedők szerint, akik az üzletberendezéseikből ki tudják hozni a maximumot, a tökéletes világítás már felér egy fél sikerrel. A fény nemcsak éberségre sarkallja az embert, de kellemes légkört is képes teremteni, amire jóleső érzéssel emlékeznek vissza a vevők.

De ami egy kiskereskedő számára még ennél is fontosabb, a fény egy olyan eszköz, amivel az értékesítésre szánt termékeket jobb színben tudjuk feltüntetni: azaz növelhetjük általa az értékesítést.

Az üzletvilágítás nem bonyolult dolog, akkor miért rontják el mégis annyian?

7+1 üzletvilágítási tipp, amit szerintünk minden kiskereskedőnek tudnia kell:

1# Kombináld a fényeket!

Az alapvető kiskereskedelmi világítás két fő elemből áll: a térvilágításból és a kiemelő fényekből. Az, hogy ezeket hogyan kombinálod, az egyedi arculat kialakítása és a termékkiemelés szempontjából egyaránt kulcsfontosságú.

2# A világítás illeszkedjen a márkához!

A világításnak és a berendezési tárgyaknak illeszkedniük kell a márkához vagy az üzlet stílusához, árszínvonalához. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók az egyszerűbb megvilágítású üzleteket az alacsony, míg a fényes, ragyogó, kiemelő világításokat a drágább árakhoz kötik.

3# A színhőmérséklet demográfiai hatása

A színhőmérséklet szintén kulcsfontosságú tényező egy üzlet megjelenésében. Kutatásokkal igazolták, hogy a hűvös színhőmérséklet (4000K – 6000K) a tágasság érzetét kelti és a fiatalabb korosztály képviselőit vonzza, míg a meleg színhőmérséklet (2700K – 3000K) stabil piaci jelenlétet (múltat), megbízhatóságot jelenti az idősebb, illetve a magasabb keresetű ügyfelek szerint.

4# Emeld ki a lényeget!

Ezt a tényt mindenki tudja, sokan mégsem használják ki. A kiemelő fényt a legprofibban a színházi világítástechnikával foglalkozó emberek használják. Ők azok, akik képesek egy apró pontra is ráirányítani a tekintetet. Tanulj hát tőlük! Ez az úgynevezett „hot spot” trükk a kiskereskedésekben is működik. Hívd fel a figyelmet újdonságaidra, drága termékeidre vagy különleges ajánlataidra kiemelő fényekkel!

5# Dolgozz a kirakatodon!

A termékek kirakatba helyezése önmagában semmit sem ér, ha ki akarsz tűnni a tömegből. A tökéletes kirakat előtt a járókelőkből vásárlók válnak, így ez nem az óvatosság vagy a visszafogottság helye. A fényes, merészen megvilágított, LED, dinamikus vagy színes fényekkel kiemelt kirakat szavak nélkül vezeti be az embereket az üzletbe.

6# Használj kiegészítő világításokat!

Megfigyelték, hogy a vásárlók nagy része kétszer annyi terméket vesz le a polcokról, ha azokat külön megvilágítják, mint azokról, amik félhomályban porosodnak. Használj polcvilágítást vagy LED fényeket, és duplázd meg bevételed!

7# Ússzon tökéletes fényárban a próbafülke!

A próbafülke a ruhaüzletek egyik legfontosabb területe. Ott születik meg a vásárlás döntése. Miért pislákol mégis egy sor üzlet próbafülkéjében pár százforintos égő, amelyek miatt az emberek általában szörnyen néznek ki a tükörben? A tükör két függőleges oldalára szerelt fényekkel ez a baki könnyen megszüntethető.

+1# Kérj fel egy világítástechnikai szakértőt!

Ha a költségvetésed megengedi, bízz meg egy professzionális világítástechnikai tanácsadót, még akkor is, ha ez csak egy alapvető világítási stratégiára szolgál! Hidd el, megéri a befektetést, hiszen a világítás minden korábbinál hatékonyabb eszközzé vált, és egy jó tervező rengeteg olyan megoldást is meglát, ami neked eszedbe sem jutna!

A tervezés ráadásul óriási segítséget nyújt az üzletberendezés kialakításakor, hiszen a különféle világítások kábeleit el is kell rejteni. Tervezéssel, jó csapatmunkával könnyen megszelídítheted a fényeket, amelyek mágnesként vonzzák majd vevőidet!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: