„Gyilkos” kirakatok: azaz hogyan tedd ellenállhatatlanul vonzóvá az üzlet kirakatát?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Kiskereskedőként (reméljük) mindenki gyakran felteszi magának a kérdést: Mit tegyek a kirakatba? Mivel egészítsem ki a kihelyezett eszközöket és termékeket? Mennyi terméket mutassak meg a kirakatban?

Az a helyzet, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdéseket folyamatosan fel kell tenned magadban, hiszen a kirakatod a márkád, az üzleted arca. Ennek ellenére sok kiskereskedő mostohagyerekként tekint kirakatára. Lépten-nyomon látok elfelejtett, magára hagyott, döglött legyekkel tarkított kirakatokat. Elszalasztott lehetőségekkel.

Egy jó kirakat úgy vonzza az embereket, mint fény a legyeket.

Tudnod kell, hogy bárhol is legyen az üzleted, megfelelő kiskereskedelmi technikákkal városod vagy kerületed legnépszerűbb célpontjává válhatsz! Ez csak rajtad múlik, és hogy mennyit vagy hajlandó beletenni forgalmad növelésébe.

Mi az a FOMO kirakat?

A FOMO egy angol mozaikszó, jelentése Fear Of Missing Out, azaz magyarul lemaradási kényszer.

Ezt a jelenséget a digitális közösségi média hozta életre. Lényege, hogy az emberek minden „pozitív” élményüket megosztják hírfolyamaikban, azt a látszatot keltve, mintha minden happy lenne az életükben. És hogy jön ide a kirakat?

Nagyon egyszerű. Kirakatodnak a tökéletességet, a nagyszerűséget, a színességet, az eleganciát, a változatosságot, a humort, a jólétet kell sugallania attól függően, mivel és hogyan akarod levenni a lábáról célközönséged!

ReflektorFÉNY kell a szó minden értelmében. A világítás, a fények garantáltan vonzzák a tekintetet, de persze ennél jóval többet is tehetsz, hogy a te üzleted legyen a környék rocksztárja!

15 tipp, hogyan tedd ellenállhatatlanul vonzóvá az üzlet kirakatát

1# Tervezz egy hónappal előre!

A „gyilkos” kiskereskedelmi kirakatok kitalálása, megtervezése és kivitelezése időbe telik. Ne kapkodd el!

2# Találj ki egy témát!

Legyen szó évszakról, színekről vagy témáról (pl. síelés, esküvő/eljegyzés, téli ruházat stb.), az egységes és érthető kirakat meg tudja szólítani célközönséged.

3# Rendezz be egy jelentet!

Egy erdei séta (túrabolt), egy party (ruházati bolt), egy piknik (konyhaeszköz szaküzlet) vagy más környezet segítik lekötni a nézelődők fantáziáját.

4# Adj keretet a kirakatnak!

Az aktuális tematikától függően hívd fel az emberek figyelmét kirakatod vizuális bekeretezésével! Egy pecabolt kirakatának ablakkeretét például hálókkal, zsinegekkel, úszókkal is felturbózhatod.

5# Csak néhány kulcsfontosságú terméket mutass meg a kirakatban!

Olyanokat, amelyek a polcokon nehezebben eladhatók, de titkon vágynak rá az emberek.

6# Keress egy fókuszpontot, amely a többi termék mellett „felbukkan”!

Legyen színes vagy merész mintázatú, és persze drága, hogy felkeltse az érdeklődést!

7# A kirakat polcai többszintesek legyenek!

Vizuális térelválasztással megkönnyíted a nézelődőknek, hogy érdekességeket fedezzenek fel „gyilkos” kirakatodban. Olyanokat, amelyeknek nem tudnak ellenállni.

8# A lényeg legyen szemmagasságban!

Kirakatod fő attrakciója vagy a húzóterméke legyen észrevehető, ez pedig szemmagasságban a leginkább esélyes.

9# Gondolkozz betekintő kirakatban!

Ne zárd le a kirakatot, mert az üzletben tartózkodó emberek látványa vonzza a járókelőket!

10# Korlátozd a színpalettát!

Ahogyan egy emberen zavaró lehet a túl sok és színes kiegészítő, úgy a túl sok szín is egy kirakatban. Fókuszálj!

11# Használj legalább három színt!

Bár látszólag egy teljesen fehér ablak elegánsnak tűnhet, senkit sem fog fog érdekelni. Tehát ne használj túl sok színt, de legalább hármat érdemes!

12# Láttasd az embereket!

A betekintő kirakat segítségével a kint nézelődők láthatnak másokat, miközben nézegetik, méregetik, megfogják vagy éppen felpróbálják a benti kincseket. Ez igazán meghozza az étvágyat.

13# Vágyakat jeleníts meg!

Azok a termékek, amelyekre vágynak az emberek, jobban becsalogatják őket az üzletbe, mint azok, amelyekre valójában szükségük van.

14# Takarítsd rendszeresen!

Gondolj bele! Te szívesen kezet fognál egy koszos kezű emberrel? Nem, ugye? Akkor azon sem lepődsz meg, ha az emberek messziről elkerülik a koszos és gondozatlan kirakatokat.

15# „Gyújtsd fel”!

Ragyogjon a kirakatod, mint egy vadiúj autó krómozott lökhárítója! A fényekre (pl. LED) mindenki felkapja a fejét.

Végezetül hadd adjak még két jó tanácsot:

Felejtsd el a folytonos AKCIÓKAT! Ebből nem élsz meg, másfelől unalmas, mindenki ezt csinálja, nem lesz belőle visszatérő vásárlód sem.
És ha már ennyit foglalkoztál a kirakatoddal, gondoskodj arról is, hogy az üzleted előtt lévő járda mindig tiszta legyen és a kihelyezett növények kicsattanjanak az élettől!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: