9 dolog, amit csak egy marketinges mesélhet el a fekete péntekről

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, meg az üveghegyeken is túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy öreg ember.

Ő és a családja üzletberendezés gyártásával és beépítésével foglalkozott.

Ennek az öreg embernek annyi gyermeke volt, hogy nem is tudta összeszámlálni. Valahányszor a számlálásba kezdett, mindig belézavarodott, mert ahogy elkezdte: egy, kettő, három, négy, összegomolyodtak, s kezdhette a számolást újra.

Hej, de sokat dolgozott az öreg ember, milyen sok üzletberendezés került ki a kezei közül. Merthogy övé volt az ország leghíresebb üzletberendezés gyártó, forgalmazó és beépítő vállalkozása.

A fiai nagyon sokat segítettek neki.

Mivel közeledett a fekete péntek, azt gondolta egyszer magában, hogy ő bizony legalább tíz gyermeket elküld szolgálatba, a többi pedig marad az üzletberendezés területen és tovább gyártják a bútorokat és beépítik az üzleteket.

Fájt a szíve, mikor erre gondolt, de mit csináljon?

Csak nem nézheti, hogy szeme láttára éhen haljanak a király boltosai. Egy nap aztán sorba állította a gyermekeket az udvaron, s hát mind a két sorba éppen tíz-tíz gyermek jutott.

– No, édes fiaim – mondta nekik -, eddig ahogy lehetett, segítettem a király boltosainak, de tovább nem győzöm. Még mindig nem mindenkinél jó az üzletberendezés. Tíz itt marad velem, tíznek pedig szolgálatba kell menni segíteni rendbe tenni az üzleteket.

Hanem melyik tíz menjen?

Mert az öreg embernek egyforma kedves volt valamennyi gyermeke. Gondolt egyet, volt a lajbizsebében egy krajcárja, azt kivette s mondta:

– Édes fiaim, ezt a krajcárt feldobom, s ha az írásos fele fekszik felül, akkor a jobb felől állók mennek szolgálatba, ha a koronás fele esik felül, a bal felől állók. A másik tíz pedig marad velem az üzletberendezés gyártásban és beépítésben.

– Jól van, édesapám! – kiáltottak a gyerekek – akármelyik részre esik, mi jó szívvel megyünk.

Feldobta a szegény ember a krajcárt, s hát az írásos fele esett felül, s így a jobb oldalt állóknak kellett menniük.

Elbúcsúzott a tíz fiú az édesapjától s az otthon maradt tíz testvértől, s keserves könnyhullatások közt elindultak világgá. Hanem amikor a kapun kimentek volna, a szegény ember azt mondta a fiainak:

– Édes fiaim, ha a forgó vár bevásárlóközpontjában jártok, tanítsátok meg a boltosoknak az Üzletberendezési TOP tippeket is!

A fiúk megígérték, és elindultak.

Mentek, mendegéltek a fiúk, hegyeken, völgyeken, erdőkön, mezőkön keresztül, s reggeltől estig meg sem állottak. Nappal mentek, s éjjel pihentek. Így telt el hat nap, s hat éjjel.

A hatodik éjjel a legkisebb fiú azt álmodta, hogy másnap egy oly várhoz érnek, amely éjjel-nappal forog, de hogy bejutottak-e, nem-e, arra nem emlékezett, mikor felébredt.

Reggel elmondta az álmot a testvéreinek, s aztán továbbindultak, mentek, mendegéltek, s hát amint egy erdőn keresztülértek, annak a széléről megpillantottak a messzeségben valami nagy feketeséget, mely úgy forgott, olyan sebesen forgott, hogy a szemük is káprázott a nézésében.

– Ez az a forgó vár lesz! – kiáltották a fiúk. – Siessünk oda, nézzük meg közelebbről.

A fiúk most már inkább futottak, mint mentek, s mire a Nap az ég közepén ragyogott, ott állottak a forgó vár előtt. Szemük-szájuk elállott a csudálkozástól.

– Hej, de jó volna ide bejutni – sóhajtott a legkisebb fiú.

És láss csodát: abban a pillanatban megállt a forgó vár, a kapujában pedig megjelent a kancellár. Meg is örült, mikor meglátta a testvéreket. Azon nyomban fel is vette a fiúkat, és rájuk bízta a karácsony előtti hajtós időszakot és az üzletberendezés kikupálását.

Jól dolgoztak a fiúk, és meghívták az apjukat, nézze meg, mire jutottak.

Így az öreg ember karácsony előtt elment vásárolni. De nem ám egyedül!

Olyan sokan kerekedtek fel a hálaadást követő első pénteken, hogy szinte teljesen megbénult a közlekedés. A Rendőrség a hálaadást követő napnak a fekete péntek nevet adta. Ezzel a nappal indul meg ugyanis a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár.

Ám ahogy az öreg ember a bevásárlóközpontba ért, maga is elcsodálkozott azon, amit látott. Az üzletberendezés rendben volt, de…

Zűrzavar volt a boltokban.

A tíz testvér olyan marketing stratégiát dolgozott ki, amivel rávették a vásárlókat, hogy már a fekete pénteken rengetegen vásároljanak. Az üzletberendezés természetesen a legfontosabb helyeken lelassította a vevők áramlását, hogy még többet vásároljanak.

Egyes üzleteknél a Social Media titkos varázsmódszerét alkalmazták, és az otthon ülő embereknek bepillantást engedtek a bolt életébe és kínálatába.

Otthonról megnézhették, milyen az üzletberendezés és a termékkínálat, így már előre sejthették, mennyire jó a bolt. És persze nyereményjátékokat és egyéb kampányokat is futtattak.

Azt is elmagyarázták az embereknek, miért jobb választás, ha nem otthonról rendelik meg a termékeket, hanem személyesen mennek be a boltba. Felajánlottak például VIP ügyfélkártyát, ajándékot és speciális kedvezményt is a személyesen vásárlóknak.

Szinte nem volt vége a napnak.

Hála a fiúknak sikerült meghosszabbítani a nyitva tartást. Éjfélig is akár, hogy az embereknek munka után még legyen idejük bevásárolni.

Óriási forgalomnövekedés köszöntött a pénteki napra.

A vásárlók kiadásai az ünnepi szezonban az elvárásaikon túl is növekedtek. Nem is kevéssel…

Főleg a speciális akcióknak köszönhetően. Ilyen volt például a “Vásárolj korán, spórolj többet” akcióban november 3. és november 17. között. Az üzletberendezés is rengeteget segített az eladások növelésében.

Lehet, hogy jobb lett volna otthon maradni?

Az egyik nemes például azt mondta:

„Úgy éreztem, hogy egy akadálypályán vergődtem magam keresztül és elpazaroltam az időmet.”

Fáradt és bosszús volt. Később azt mondta, hogy mikor hazatért és online rákeresett a készülékre, megtalálta. Mi több, alacsonyabb áron, mint az üzletben.

A fiúk ugyanis tudták: nem minden a jó üzletberendezés.

Növeli a profitot, ha a vásárlók ugyanazt megvehetik online is, nem csak a boltokban. Ez azt jelenti, a fogyasztók elkerülhetik a hosszú sorokat, és otthonról kényelmesen fizethetnek akár bankkártyával is. Ezt pedig megspékelték ingyen szállítással és kuponakciókkal is.

Fel kell készülni az „erőszakra” is.

A testvérek tisztában voltak vele, ha 50% kedvezménnyel árulják a síkképernyős tévét, akkor már nyitás előtt óriási tömeg lesz a vár bevásárlóközpontjának kapuja előtt. Amint az ajtó kinyílik, mindenki előrébb akar majd kerülni, lökdösni fognak és taposni fogják egymást.

Hogy ezt megelőzzék, kialakítottak egy biztonsági sávot, és még a királyi őrség is segített rendet tartani. Azért arra ügyeltek, hogy strapabíró legyen az üzletberendezés.

Nincs emailcímed? Nincs kedvezmény sem.

A fiúk azt mondták, hogy szeretnék jutalmazni a hűséges ügyfeleket.

De az öreg ember is jól tudta, hogy ezzel ösztönözték a vásárlókat, hogy többen iratkozzanak fel a levelező listára.

A kedvezménykártya segítségével a fiúk kiterjesztették a marketingjüket és adatokat gyűjtöttek a vásárlókról, amiket később is felhasználtak minden egyes kampányuknál.

Ne számítsunk jó minőségre?

Az öreg ember szerint egy 60 ezer forintos síkképernyős tévé nem feltétlenül jó üzlet. Nem valószínű, hogy nagy kedvezményeket kínálnak a legújabb, legjobb minőségű elektronikai kütyükre fekete pénteken.

A fiúk is így csinálták. Hívogató árú termékekkel csábították az ügyfeleket a boltokba, és a magasabb igényű vásárlóknak a magasabb árú termékeket kínálták. Sőt, mindenféle upsell terméket ajánlottak melléjük.

Fel kell készülni a női vásárlók rohamára.

Az öreg ember fiai már akkor is tudták, hogy a nők négyszer annyi időt töltenek az ünnepi vásárlással, mint a férfiak. A táskák, női ruhák nem is lettek olcsóbbak, vagy legalábbis nem olyan mértékben, mint hinnénk.

Bankkártyás “kedvezmény”?

Az öreg ember szerint a karácsonyi szezonban a fogyasztók közel 29%-a tervezi, hogy hitelkártyával vásárol. Jó néhány ilyen vásárlás az áruház saját hitelkártyáival történik, mivel ebben az időszakban sokkal erősebben szokták promotálni azt.

Az átlagos 10% kedvezmény helyett ilyenkor 20% körül szoktak felajánlani, pedig hát ez az egyik legdrágább hitel…

Miután az öreg ember körülnézett, megkereste a fiait, és elhívta őket vacsorázni. Kora este volt, mire az étteremhez értek. Az öreg és a fiúk letelepedtek egy asztal köré, s onnét nézték a tömeget.

Várták a pincért. De már ekkor megszólalt az öreg ember is:

– Gratulálok fiaim! Most már látom, hogy nem csak az üzletberendezés a szakterületetek, de még elégedetté is tudtátok tenni a király boltosait, és azok vevőit.

Na, lett aztán a forgó várban hetedhét országra szóló dínomdánom, hejehuja, meg minden. Az öreg ember otthon maradt tíz fiát még aznap elhozták aranyos-bársonyos udvari hintókban. Az öreget, a fiait mind felöltöztették pompás ruhákba, amilyeneket csak hercegek szoktak viselni.

Hét egész hétig tartott a dínomdánom, ott volt az egész ország népe, s még a sánta koldusok is táncra kerekedtek. Mikor aztán a héthetes dínomdánomnak vége szakadt, a vár népe elindult más üzleteket felkeresni és vásárolni.

Holnap legyenek a ti vendégetek.

És hogy mi a tanulság? Nem elég a jó üzletberendezés. Kiváló üzletberendezés mellé kell a kiváló marketing is.

Tetszett? Megköszönjük a megosztást!

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: