A vásárlási vágy és a vizualitás kapcsolata egy kiskereskedésben

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Amikor az emberek betérnek az üzletedbe, az első számú küldetésed az legyen, hogy felkeltsd a vásárlási vágyukat.

Rengeteg tanulmány készült a vásárlás pszichológiájával kapcsolatban, és ezeknek köszönhetően a kiskereskedelmi üzletekben már egyre több helyen nagy hangsúlyt fektetnek az értékesítési környezet vizuális elemeire, többek között:

Bár lehet, hogy nem nyilvánvaló, de a kiskereskedelmi polcok megfelelő kialakítása és használata valóban fokozottabb vásárlásra ösztönzi az embereket, míg a helytelen használatnak sok esetben olyan hatása van, ami elriasztja őket a vásárlástól.

A kiskereskedelmi polcok és a berendezési tárgyak hatékony használata egyszerre a művészet és a tudomány páratlan párosa lett. Lehet, hogy a világ legjobb termékeit kínálod, de ha nincsenek megfelelően megjelenítve, ügyfeleid csak elmennek mellettük anélkül, hogy megnéznék.

A megjelenítés kulcsfontosságú. Ez olyan, mint egy divatbemutatón egy új kollekció bemutatása. Ha nincs meg a ’körítés’, a kifutó, a zene, a show elemek, a csinos manökenek a rájuk passzoló ruhákkal, akkor bármilyen jók is a cuccok, nem biztos, hogy sikert aratnak.

Találj ki egy témát

Legyen szó egy vadi új üzletről, vagy egy régebbi megújításáról, a projekt elején érdemes kitalálni egy általános témát, ami az üzlet kialakítását uralja. Ahelyett, hogy véletlenszerűen különféle kijelzőket használnál, értékesítés szempontjából eredményesebb, ha egy olyan domináns témát találsz, ami az összes kijelzőt és a termékkínálatot egy összefüggő és vonzó csoportba egyesíti. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden egyformán nézzen ki, de az egyes üzletberendezéseknek funkcionálisan kompatibilisnek kell lenniük egymással. Érdemes olyan elemekkel kialakítani az üzletet, amik szezonról-szezonra vagy témáról-témára könnyen mozgathatók és átalakíthatók.

Jó döntés lehet a nagyméretű vitrineket, a gondolákat vagy egyéb kijelzőket a bejárathoz közel beállítani, hogy a betérő nézelődők garantáltan észrevegyék a ’legforróbb’ árucikkeket. Szintén célszerű szem elé tenni például a szezonális cikkeket a kasszához közel vagy a gyorsan fogyó termékek mellett.

Funkcionalitás az esztétika jegyében

Míg a kiskereskedelmi polcok kulcsfontosságúak az áruk kiemelésében, fontos felismerni, hogy nem a berendezéseket kell fókuszba tenni, hanem az eladni kínált termékeket. Nyilvánvaló, hogy a sikeres értékesítéshez mindkettő hozzájárul úgy, hogy a megfelelő helyen, a megfelelő módon hívjuk fel a figyelmet egy termékre vagy termékkörre.

Erre egy remek példa az étkészletek és evőeszközök értékesítése. Ha ezeket a tárgyakat egy szépen vasalt és stílusos terítővel letakart étkezőasztalon ’tálalják’- megmutatva hogyan mutatnak használat közben, a vevők egy igen erős impulzust kapnak. A csodás látvány, az asztalt körülvevő család vagy a vendégek odaképzelése és a tudat, hogy remek vendéglátó adhat egy olyan késztetést, hogy azonnal meg akarja szerezni a szépen bemutatott termékeket.

A hatékony értékesítés olyan tudomány, amit, ha megértesz, előnyödre fordíthatsz nyereség formájában. Maradj mindig ’aktuális’, rugalmas, és add azt a vevőidnek, amire vágynak!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: