3 másodperced van az impulzus eladások ösztönzésére

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Manapság minden eddiginél fontosabb tényezővé váltak a hatékony vásárlási pontok kijelzői, amik jelentősen befolyásolják az üzletek eredményét. Függetlenül attól, hogy élelmiszerboltot, ruhakereskedést vagy kerékpár szaküzletet működtetsz, minden kiskereskedelmi egységnek van valahol az üzleten belül legalább egy olyan pontja, ahol a vásárlás történik, és ami tökéletes lehetőséget biztosít az impulzus vásárlási pontok megjelenítésére.

A vásárlási pontot vagy a POP-ot mindenki jól ismeri, aki vásárolt már élelmiszerboltban, és látott a pénztárgépek közelében újságokkal, magazinokkal, cukorkákkal, rágógumikkal, borotvapengékkel, fogkefékkel és hasonlókkal teli polcokat. Ezek elsősorban impulzusvásárlási cikkek, amelyek jellemzően nem találhatók meg a vevők mindennapos bevásárlólistáján.

A POPAI (Point of Purchase Advertising International) által végzett tanulmányok szerint a megkérdezettek hozzávetőleg 62%-a állította, hogy ezeket a termékeket rendszeresen a kasszánál impulzus szerűen vásárolják meg.

De menjünk ennél tovább és nézzünk meg néhány további érdekes statisztikai adatot a felmérésből, amik segítenek elmesélni, miért olyan fontosak a vásárlási pontok kijelzői:

  • A megkérdezett vásárlók 34%-a nem használ bevásárlólistát, 47%-uk pedig használ ilyet, de ez a fejükben van.
  • A nem tervezett vásárlások hozzávetőleg 16%-a a bolti kirakat megtekintésének eredménye.
  • Egy potenciális vevőnek átlagosan mindössze 3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy egy impulzus vásárlás mellett döntsön.

5 módszer a POP-kijelzők hatékonyabbá tételére

Nem kérdés, hogy a vonzó vásárlási pontok megjelenítése hatékony az eladások növeléséhez, különösen az olyan kiegészítő vásárlások esetében, amelyeket eredetileg nem terveztek.

Íme 5 tipp, amit figyelembe kell venni a kijelzők létrehozásakor:

  1. Egy jól megtervezett POP kijelző érzelmi kapcsolatot teremthet az ügyfelekkel. Ezeket érdemes a te saját vevőközönségedre szabni, hogy rájátszhassanak a vásárlóid gyors és impulzív döntésre való hajlamukra.
  2. A POP kijelzőknek innovatívnak kell lenniük, hogy megragadják a járókelők figyelmét. Ugye te is azt akarod, hogy a boltodban vásárlók néhány másodperc leforgása alatt megálljanak, megnézzenek és a kosárba tegyenek egy tárgyat.
  3. A kiváló minőségű POP-kijelzőkre költött pénz megéri a ráfordítást, összehasonlítva a hagyományos reklámozással és más típusú promóciókra költött pénzzel. A POP-ok helyben teszik meg a feladatukat pillanatok alatt.
  4. Bebizonyosodott, hogy minél tovább vásárol egy ember az üzletben, általában annál többet vásárol. A vonzó, jól megtervezett POP-kijelzők növelhetik a vásárlók érdeklődését és vásárlási élményét, így természetesen több időt töltenek az üzletben. Ha hosszabban elidőznek a boltban, az jót tesz az üzletnek.
  5. Figyelj arra, hogy rendszeresen cseréld a különféle kijelzőket, hogy ügyfeleid minden alkalommal valami újat és mást lássanak, amikor betérnek hozzád. Ez kritikus, mert miután egyszer-kétszer látták már ugyanazt a kijelzőt, a legtöbben már észre sem veszik, ha elmennek mellettük.

A POP-kijelzők nagyszerűek lehetnek a befektetés lenyűgöző megtérülésében, és könnyen belátható, mennyire jól teljesítenek a hagyományos promóciós módszerekhez, például a nyomtatott és egyéb médiahirdetésekhez képest. Viszonylag olcsók, és közvetlenül az elérni kívánt fogyasztókat célozzák meg.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: