Az üzlet stabilitása a hűséges vevőn múlik

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Miközben egyre másra mindent megteszünk annak érdekében, hogy újabb és újabb vásárlókat szerezzünk, elfelejtjük azt a tényt, hogy a hűséges vásárló a kulcsa mindennek.

Az üzletednek is. De hogyan tegyük hűségessé azt, aki éppen, hogy csak betévedt az üzletünkbe, fizet, majd távozik?

Milyen eszközök azok, melyek minden esetben célra vezetnek, és visszatérnek majd azok, akik számára csak egy üzlet vagyunk.

Ne csak egy, hanem az egyetlen akarj lenni

Leírni és kimondani sokkal egyszerűbb, mint megvalósítani. De ugyan mire való az új év, ha nem arra, hogy újat kezdjünk, vagy a régit folytatva tökéletesítsük azt?

Teljesen mindegy, mi az, amit árusítasz, lehet fürdőruha, gyermekruházat, vagy kerékpár szaküzlet, egy biztos, akkor válsz igazán stabil bevételekkel rendelkező vállalkozássá, ha a vásárlóid kötődnek majd hozzád.

Ezt pedig ezer, meg egy szálon kell megvalósítanod. Kezdj neki még ma.

Teremts feszültségektől mentes környezetet

Az egyik legfontosabb tény, hogy a feszültségekkel teli vásárlás ezer meg egy kudarcot hordoz magában. És itt számtalan sok mindenre ki kell térnünk, azaz lehetne, de ebben a pillanatban, csupán megemlítünk pár pontot, melyeket Te magad is ellenőrizhetsz a boltodban annak érdekében, hogy a vásárló kényelmesen érezze magát.

  • Soha nem a hely mérete határozza meg, hogy kényelmesen elfér-e a vevő. Minden esetben, mindentől függetlenül az első és legfontosabb, hogy olyan üzletberendezést válassz, ami nem akadályozza a vásárlást. Épp ezért válassz fali sínes megoldásokat, vagy görgős gondolákat, a lényeg, hogy szabadon variálhasd őket, annak érdekében, hogy a vásárló kényelmesen érezze magát.
  • Minden esetben ügyelj a világításra. Az egyik legfontosabb, rejtett üzenete az üzlet világításának van. Ez ugyanis vagy növeli, vagy csökkenti a vásárló frusztráltságát, amit kár is lenne tagadni, mindenkiben van. Épp ezért ügyelj arra, hogy a boltodban mindenki kellemesen érezze magát, az exkluzív termékeket pedig külön fényforrással lásd el. Ezáltal felkelted a figyelmet, és nem utolsó sorban növeled a kíváncsiságot is.
  • És végső soron, ne feledd, hogy a pénztár az a terület, ahol minden eldől. Még visszaléphet a vásárló, de ha lehetőséget adsz rá, akár még sorban állás közben is folytatja majd a vásárlást.

A munkatársakon múlik a bevétel

Hiába a vásárló, ha a munkatárs nem elég kedves, vagy rugalmas. Épp ezért ne feledd motiválni az alkalmazottakat, annak érdekében, hogy ne csak egy munkahelyet lásson a vállalkozásodban, hanem családot, megélhetést, biztonságot, és mindenekelőtt sikert.

Épp ezért rajtad áll, vagy bukik minden. Itt az ideje kidolgozni és megismertetni a nálad dolgozó alkalmazottakkal azt a rendszert, mely motiválttá teszi őket az eladásban. Ne feledd, nem alkalmazottakra, hanem kereskedőkre van szükséged.

Problémák és kommunikáció

Számtalan esetben felmerül, hogy hiba csúszik a legjobb szándékba is, és megjelenik az az ügyfél, akinek problémája van a megvásárolt árucikkel. Számtalan esetben láttuk már, hogyan válik törzsvásárló egy-egy ilyen eset kapcsán. Minden azon múlik, hogyan kommunikálod a vásárló reklamációját.

Épp ezért minden esetben egy embert jelölj ki az ilyen esetek megoldására. Azt, akiben a legnagyobb az empátia és a rugalmasság, valamint képes helyén kezelni a problémás eseteket.

Hiszen, aki betér hozzád, mert problémája akadt a megvásárolt árucikkel, eleve feszült lesz, mert ezer meg egy kifogásra számít majd, nem beszélve a már máshol is jól ismert lekezelő stílusról. Legyél Te más. Adj neki mást, másként, máshogyan. Adj neki kellemes élményt, és hidd el, nálad marad majd.

Építs közösséget

Egyetlen üzlet sem nélkülözheti a közösség építést. Hiszen kell, mert hasznos, mert mindig szem előtt leszel, és mert értesülnek rólad, felkeltheted a vágyat a termékeid iránt, meghirdethetsz játékokat, akciókat, egyszóval ott vagy, ahol kell. A világban, a hálón.

Épp ezért kezd el közösségi felületeket használni, Facebook, Instagramm, vagy Twitter, netán a hármat egyszerre. Hozz létre saját weboldalt, gyűjts hírlevélre feliratkozókat, és tedd őket VIP vásárlókká.

Adj nekik ajándékokat, árulj el kulisszatitkokat, és oszd meg velük a tapasztalataidat. Egyszóval varázsolj közösséget.

Ehhez, a bevételhez, a haszonhoz, a sikerhez kívánunk ebben az évben hatalmas erőt, kitartást.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: