Baleset a boltban. Megelőzhető?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Ezernyi jogszabály, paragrafus vonatkozik az üzletben, vásárlóként elszenvedett balesetekre. A legfontosabb tény azonban, hogy a legtöbb megelőzhető abban az esetben, ha körültekintően járunk el, és az esztétikum mellett a biztonságra (is) fókuszálunk.

Kereskedőként ez kiemelten fontos feladatunk, hiszen lássuk be, az esetek hatalmas százalékában nincs felelősségbiztosítás, azon túlmenően, hogy az árukészletet biztosítjuk, tovább már nem teszünk lépéseket.

Így azonban, ha bizonyítottan a mi üzletünkben történik baleset a vásárlóval, hatalmas procedúra a bizonyítási eljárás a vétkesség megállapítására, majd kártérítés annak függvényében, ki a baleset felelőse.

Hamarosan jön a nyári szünet, és bár rengeteget foglalkoztunk már a kicsik „profit romboló” viselkedésével, mely szintén kivédhető, itt az ideje annak, hogy a számukra is biztonságos üzletberendezésről váltsunk pár szót.

Hiszen lássuk be, az üzletekben történő baleseteket nagy számban gyermekek szenvedik el.

Nem elég a ne mássz fel, ne rángasd szülői intelem, nekünk, üzletvezetőknek is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a gyermekek szüleikkel együtt biztonságos körülmények között járhassanak a boltban.

Polc, mely ráborul a gyermekre.

Számtalan esetben látunk még fali rögzítés nélkül, guruló polcrendszereket, melyek költséghatékony üzletberendezési tárgyak, ettől függetlenül azonban veszélyesek is.

Rögzítés nélkül pedig kifejezetten veszélyesek. Elég egy óvatlan pillanat, és már borul is. Ez pedig elkerülhetetlen. Kiváltképp a boltban szaladgáló gyermekek esetében.

Érdemesebb, és esztétikusabb megoldás a falra szerelhető polcokban, falisínes rendszerekbengondolkodni. Egyrészt szebb, és biztonságosabb megoldás is.

Valamint lássuk be, ha a szülő azt érzi, hogy nem csak a saját, de a gyermeke biztonságára is figyelnek, könnyen törzsvásárlóvá válik.

Üvegvitrinek és pultok

Ugye megvan a szaladgáló négyéves, aki épp elütni próbálja az időt, míg anya vásárol? És bár Te lehet, hogy nem számítottál rá, de ott van.

Design szempontjából nagyon jól mutat a bolt közepén elhelyezett üvegvitrin, de a biztonságot szem előtt tartva érdemes a fal mellé állítani ezeket a berendezési tárgyakat.

Ha azt szeretnéd, hogy a figyelem így is a benne lévő termékre terelődjön, használj inkább kellő világítást, és útterelőket a vitrin felé. De a biztonságra érdemes ügyelni.

Akkor mi legyen középen?

Mindenképp olyan berendezési tárgyakat ajánlunk, melyek stabilan állnak, és nehezen válnak feldönthetővé. Így a baleset és sérülés kockázata sokkal kisebb, és mindenki komfortérzete nem csak biztonságos érzés, de hosszú távon profitot is termel.

Csúszós padló, a legnagyobb veszélyforrás

Számtalan esetben találkozunk az üzletekben csúszós padlóburkolattal. Ezt azonban meglehetősen könnyen lehet kezelni, ha marketing felületként tekintünk a padlóra, amit így szöveggel, képekkel, és egyéb információt tartalmazó színes dekorációs anyaggal fedünk be.

Ha mégis beüt a krakk, ott a kamera

Ha a baleset bekövetkezik, nyilván ennek mértékétől függően jöhet a bizonyítás, kinek a hibájából történik mindez.

A bizonyítás azonban korántsem egyszerű, még akkor sem, ha kamera van felszerelve az üzletben.

Azt ugyanis a balesetet elszenvedő nem, csak hatóság kérheti ki az üzlettől. (Tekintettel arra, hogy a biztonsági kamera felvételeire alapvetően a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény (a továbbiakban: Szvtv.) rendelkezéseit kell alkalmazni.)

„Bíróság vagy más hatóság megkeresésére a rögzített kép-, hang-, valamint kép- és hangfelvételt, valamint más személyes adatot a bíróságnak vagy a hatóságnak haladéktalanul meg kell küldeni. Amennyiben megkeresésre attól számított harminc napon belül, hogy a megsemmisítés mellőzését kérték, nem kerül sor, a rögzített kép-, hang-, valamint kép- és hangfelvételt, valamint más személyes adatot meg kell semmisíteni, illetve törölni kell, kivéve, ha a fent említett határidő még nem járt le.”

Elég egyetlen baleset

Nem kell messzire menni, hiszen 2015-ben egy akkor 60 éves asszony esett el a Lidl áruházlánc egyik budapesti üzletében.

A ludas a felgyűrődött fémszőnyeg volt, amit a bevásárló kocsit maga előtt toló hölgy nem vett észre. A baleset következtében a lába több helyen eltört, amit műteni kellett.

A felépülési idő, a kiesett kereset, valamint az életjáradék összege 14 millió forintra rúgott, melyet a sérült peres úton érvényesített.

Hírnév, de milyen?

Itt a nyár, a fürdőzők is egyre többet látogatják a fürdésre alkalmas komplexumokat. Ám, ha kimondom azt a szót, hogy aquaworld, mindenkinek eszébe fog jutni a 2009-es tragédia, ahol egy kisfiú alatt szakadt le a medence aknája, aki így beleesett a vízelvezető csatornába.

A tragédiát tovább nem részletezem, de lássuk be, mindannyiunk életében hatalmas nyomott hagyott.

Érdemes tehát körültekintően átgondolni, mit, mikor, hová teszünk annak érdekében, hogy soha ne kelljen megélni a felelős vagy a balesetért érzést.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd a segítségünket, ingyenes szak tanácsadásunk révén ötletekkel, megoldási javaslatokkal szolgálunk, hogy az üzleted a nyereség mellett a biztonságot is szolgálja.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: