Így teszi kellemesebb hellyé üzleted az optimális üzletvilágítás

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A fizikai megjelenés kiemelt szerepet játszik a kiskereskedésekben. Ezen belül a világítás stratégiai szempontból alapvető fontosságú az üzlet tervezésekor.

Az optimális üzletvilágítás nem csak a bevételre lesz pozitív hatással, de pozicionálja a márkádat és megkülönböztet a konkurenciától is.

Az üzletvilágítás célja

Az üzletvilágítás legfontosabb feladata, hogy olyan hangulatos környezetet teremtsen, ami becsalogatja a potenciális vásárlókat az üzletbe és élménnyé teszi a vásárlást.

Ahol jól érzik magukat az emberek, oda visszatérnek és több pénzt költenek.

A világítással irányítani tudod a vevők útvonalát az üzletben, kiemelheted a termékeidet, ezért ugyanolyan hangsúlyt érdemes fektetni rá, mint akár a berendezésre.

A világítás a profitmaximalizáló üzletstratégia elengedhetetlen része.

Az üzletvilágítás szerepe

A jó üzletvilágítás tehát már fél siker. A terek, a formák, a színek mind-mind csak akkor válnak érzékelhetővé, ha fényben látjuk őket.

Ha pedig a fénynek ilyen alapvető szerepe van, akkor az összhatást nagyban befolyásolja a fény minősége és az üzletvilágítás módja is.

Általánosságban elmondható, hogy a természeteshez közelítő színhőmérsékletű, jó láthatóságot biztosító fényerő a legjobb választás.

Az üzletvilágítás akkor tekinthető optimálisnak, ha az értékesíteni kívánt terméket vonzó módon tudod bemutatni a vásárlóknak. Olyan légkört teremt, ahol a vevők jól érzik magukat, az üzletvilágítás tehát pozitív érzelmeket képes kiváltani.

Az emberekben kialakult pozitív emlékek fogják ugyanis őket arra ösztönözni, hogy visszatérjenek. Csupán azért, mert jól érezték magukat.

A minőségi termékek, a segítőkész és mosolygós eladók, a kiváló szolgáltatás mellett tehát az üzletvilágítással is támogatni tudod az ügyfélélmény növelését.

Az üzletvilágítás tervezése

Az optimális üzletvilágítás mindig egy tervezési folyamat végeredménye. Így az üzletvilágítás igazodik az eladótéri bútorozás elrendezéséhez, a bolt belmagassághoz.

A megvilágítandó termék színén és csomagolásán túl figyelembe veszi a természetes fény mennyiségét, a mennyezet-, a fal- és a padlóburkolatok színét és anyagát is.

Egy sor szempontot kell tehát szem előtt tartani, amit érdemes szakértő kezekre bízni.

Az üzletvilágosítás megválasztása

Az üzlet fény nélkül olyan, mint a boltba pénz nélkül betérő ember.

Már a modern világítástechnika kezdetén ismert volt, hogy egy jó üzletvilágítás milyen kedvező hatással lehet a bolt forgalmára.

A termékek értékétől, jellegétől függően különböző mértékű kiemelő üzletvilágításokat alkalmazhatsz.

Amíg egy hipermarketre javarészt az egységes megvilágítás jellemző, addig egy exkluzív ékszerboltban a különleges termékeket úgy jelenítheted meg a vitrinekben, mint a megcsodálni való múzeumi műtárgyakat.

A korszerű és a vásárlók számára komfortos, dekoratív bolt egyedi és speciális üzletvilágítást igényel.

Még akkor is érdemes ezt megfontolni, ha a teljes üzletet fel is kell újítani hozzá, hiszen felütötte a fejét egy új trend az üzletberendezés területén, ez pedig a minimal vagy high-end üzletberendezési stílus.

A világítás hatása a figyelemre

Egyes -LED-del előállított – összetett fehér fények, amelyek nagyrészt kékből állnak, hatással vannak az ember cirkadián ritmusára.

Ez egy nagyjából 24 órás ciklus, ami az ember (és más élőlények) belső időmérő rendszere. Ezt különféle külső hatások befolyásolják, nagyrészt a napfény.

A fény a szem retinájában található melatonin működésére hat, ami az elalvásért és az ébredésért felelős hormon.

Reggel a napfény hatására a tobozmirigy csökkenteni kezdi a melatonin termelést. Beindulnak serkentő hatású hormonok, mint például a kortizol, és felélénkülünk.

Este sötétedéskor a tobozmirigy üzenetet közvetít, hogy ideje melatonint termelni, mert eljött az alvás ideje.

Kísérletek igazolták, hogy az ilyen LED-del megvilágított üzlethelyiségekben növekszik az értékesítés mennyisége. Egy félhomályos, sötét, vagy rosszul megvilágított üzlet rossz üzenetet közvetít a tobozmirigynek.

Olyan, mintha riadót fújna az alváshoz. Álmosít, és elveszi a kedvet a nézelődéstől és a vásárlástól.

Ezek biológiai tények, amikkel nem lehet és nem is érdemes vitába folyni. Így működünk. Az aktív figyelemhez és cselekvéshez fényre van szüksége az embernek.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: