Kereskedő vagy eladó dolgozik nálad? Az elektronikai üzlet kulcsa

Szerző: Váróczi Ákos | Elektronika szaküzlet

Amennyiben nem tudod, vagy nem vagy biztos a válaszban, hatalmas bevételtől bukhatsz el.

Bukhatod ezt akkor is, ha eladóid vannak. Az eladó ugyanis elad. Azt, amit a vevő szeretne, annyit, amennyit szeretne, és esze ágában sincs felvenni a harcot a vásárlói pszichológiával. Ez azonban, mint említettem, hatalmas pénzkiesést jelent a számodra.

Nézzünk csak egy laptopot.

A minap vásárolt egy ismerősöm, hatalmas volt a kínálat, ezért mindent jól megfontoltan egy kevésbé frekventált helyre tért be.

Elhozta a kinézett laptopot, hozott még pluszban egy töltőkábelt és két doboz monitortisztítót és egy márkás laptoptáskát. A többletpénz, amit otthagyott, meghaladta a 30.000 forintot, plusz a laptop ára.

Amikor elmesélte a vásárlását, rá kellett ismét ébrednem, micsoda különbség van eladó és kereskedő között.

Az eladó eladta volna a laptopot, elköszönt volna, és kész.

A bent lévő fiatalember, eladónak álcázva magát azonban ízig vérig kereskedő volt.

Nagyon jól tudta, milyen kérdéseket kell feltennie a laptop paramétereinek bemutatása közben, így az ismerősöm elmesélte, hogy bizony van a háznál egy éppen totyogó kisgyerek és egy kölyökkutya.

Mi történt?

A kereskedő vezette a beszélgetés fonalát, az ismerősöm pedig beszélt. És minden eshetőségre felkészülve teljes repertoárral indította útjára a vásárlást.

Felkészülve arra, hogy a laptop töltőzsinórját gyakorta rágják meg a kölyökkutyák, lett egy pluszban, a kisgyerekre gondolva pedig lett laptoptáska, és ha a kis maszatos kezeivel összefogdosná a monitort, lett két tisztító folyadék.

És a vásárló örült, sőt mi több, úgy döntött, itt veszi majd meg a feleségének szánt laptopot is karácsonyra, mert körültekintőek voltak vele, mert olyan dologra is felhívták a figyelmét, amire ő nem is gondolt (gyermek és kutya veszély).

Ráadásul a vásárlás végén törzsvásárlói kártyát is kapott, melynek nyomán a következő vásárlása jóval olcsóbb lesz.

Ennyi kellett, hogy több, mint 30.000 forintnyi plusz áru bekerüljön a kosárba. A fonal, amit elkap a kereskedő, és addig vezeti, és nem megvezeti a vásárlót, amíg az nem vásárol plusz termékeket is.

Természetesen nem minden vásárló vezethető, lesz, aki nagyon jól tudja majd, mit akar és mennyiért, és ennél többet nem fog költeni, de ha fel sem ajánljuk neki a lehetőséget, sosem tudjuk majd meg, melyik kategóriába is tartozott volna.

Tehát köszönni, érdeklődni, hogy segíthetünk-e, majd végig vezetni a vásárláson azt, aki ezt igényli, nem csak plusz bevételt, de törzsvásárlót is jelent.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: