Kiskereskedelmi naptár a hatékonyabb értékesítéshez

Szerző: Váróczi Ákos | Egyéb

Beszéljünk pár szót a kiskereskedelmi naptárról! Az üzleti szférában már minden bizonnyal hallottad ezt a kifejezést, de mit is jelent pontosan?

És ami még ennél is fontosabb: kell-e ezzel foglalkoznod? A rövid válaszom: meglehet. A hosszabb… nos, ássuk egy kicsit mélyebbre magunkat a témában!

Mi a kiskereskedelmi naptár?

Első hallásra azt is gondolhatnád, hogy a kiskereskedelmi naptár egy olyan naptár, amibe feljegyezzük üzletünk forgalomnövelésének szempontjából releváns dátumokat. Például az ünnepeket, kereskedelmi eseményeket, bemutatókat stb.

Valójában a kiskereskedelmi naptár ennél jóval több.

A pénzügyi kimutatások a kiskereskedelem fontos részét képezik. A vállalkozás teljesítményének megértéséhez elemezni kell a havi és negyedéves mutatókat, majd össze kell hasonlítani azokat az előző év azonos időszakaival.

Az összehasonlítás egyik gyakran figyelmen kívül hagyott része az, hogy az almát valóban az almával hasonlítsuk össze.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy össze szeretnéd hasonlítani a 2020 májusi adatokat a 2019-es év májusi adataival.

Meglepődnél, ha azt látnád, hogy az előző év azonos hónapjában kevesebb hétvége volt? Pedig így volt!

2019-ben 4, 2020-ban pedig 5 hétvége volt májusban. Mivel a legtöbb kiskereskedésben a hétvégéken jóval erősebb a forgalom, az összehasonlítás nem nyújtana teljes képet.

A megoldás a kiskereskedelmi naptárban rejlik.

A kiskereskedelmi naptár egy olyan séma, ami segít pontos képet kapni az egyes tárgyidőszakok közötti összehasonlításban.

Egyúttal meghatározhatók vele az értékesítés szempontjából fontos ünnepek dátumai, amik jó előre segítenek megtervezni a hozzájuk rendelt kampányokat.

Hogyan működik a kiskereskedelmi naptár a gyakorlatban?

A kiskereskedelmi naptár 12 hónapra és 52 hétre bontja az évet, és minden hónapot 4, illetve 5 hétnek határoz meg. Egy kereskedelmi hónap garantáltan ugyanannyi hétből áll évről-évre, és ez a kiskereskedelmi naptár legfontosabb előnye.

Különféle bontások léteznek, 4-5-4, 4-4-5 vagy 5-4-4, de a leggyakoribb a 4-5-4-es felbontás. E szerint a naptár februárban kezdődik.

2021-ben a kiskereskedelmi naptár az alábbiak szerint alakul

Első negyedév: január 31-február 27., február 28-április 3., április 4-május 1.

Második negyedév: május 2-május 29., május 30-július 3., július 4-július 31.

Harmadik negyedév: augusztus 1-augusztus 28., augusztus 29-október 2., október 3-október 30.

Negyedik negyedév: október 31-november 27., november 28-január 1., január 2-január 29.

A fentiek szerint a január 30-at nem számolják el.

A kiskereskedelmi naptár februári kezdésének két fő előnye is van.

A legtöbb szektorban a legnagyobb forgalom a 4. negyedévben realizálódik, így az első negyedévet mondhatni új lappal lehet indítani. Másfelől ez a séma jobban illeszkedik a divatnaptárhoz is.

Ettől függetlenül bármelyik hónapban elindítható a kiskereskedelmi naptár. A lényeg az, hogy a vállalkozás pénzügyi naptára összhangban legyen a kiskereskedelmi naptárával.

Te használod ezt a módszert?

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: