Lebegő polc – hogyan lesz láthatatlan a konzol?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A polcok mérete sok esetben attól függ, hogy mi kerül rájuk, máskor pedig különleges kialakításuk miatt attraktív berendezési tárgyként kapnak akár főszerepet egy nagyobb falon. Egy biztos, a szabadon álló polclapokat tartókkal, más néven konzolokkal alátámasztva kell stabillá és teherbíróvá tenni.

A konzolok többnyire láthatók, ami nem mindig előnyös, mármint a látvány szempontjából.

Az alábbiakban ezért néhány olyan megoldást mutatunk be, amelyeknél a polclapok konzoljai alig, vagy egyáltalán nem láthatók, és ettől olyan a hatásuk, mintha lebegnének a fal síkja előtt.

Lebegő polcmegoldások

Főként üvegpolcoknál előnyösek az olyan konzolok, amelyek alig láthatóak. Ezek kecses, falra csavarozható fémöntvények, amelyek formailag kis méretűek, ám ennek ellenére jól terhelhetők.

Az ilyen konzolok hasonlítanak az állítható szerelőkulcshoz, ami különböző vastagságú polclapok befogását teszi lehetővé. Többnyire fémöntvények és két darabból állnak.

Falra csavarozható a fix darabjuk, míg a felső részüket – ami egyben a lap vastagságához igazodva annak a rögzítését is biztosítja – behajtható csavarral lehet rögzíteni. Ezek általában csak viszonylag kis súlyú tárgyak és a polclapok megtartására alkalmasak.

Hosszabb polc terhelhetőségét több fémkonzol felszerelésével lehet növelni. A polclap szélessége azonban 20 cm-nél nagyobb lehetőleg ne legyen.

A konzolok még így sem zavarók, sőt dekoratívan egészítik ki a felfüggesztés kecsességét, és így akár 1,5 m hosszú polcokat is a falra erősíthetünk velük. A fém konzolokba fogható polclapok általában legfeljebb 19-20 mm vastagok lehetnek. A konzolokat szilárdan és szintbe állítva kell a falra erősíteni.

Amennyiben az előzőknél hosszabb, szélesebb és főként vastagabb polclapot szeretnénk egyszerűen a falra erősíteni, akkor az előzőkhöz hasonló, de teljes hosszúságban kialakított fém polctartó konzolt célszerű alkalmaznunk. A szerelvényt több csavarral lehet a falra csavarozva felerősíteni.

Hasonló módon rögzíti a polclapokat, mint a rövid konzolok. A pofák közé erősíthető lapok vastagsága 25-50 mm közötti, szélességük pedig legfeljebb 35 cm lehet. Az ilyen polcokon már könyveket és nehezebb tárgyakat is el lehet helyezni.

A konzol maga alig észlelhető, mivel csak hátul és 25-30 mm szélességben látható a befogórésze, alul viszont – a kellő alátámasztást biztosító kb. 50 mm széles idom – már jobban látható. Ezt a megfelelő szín megválasztásával lehet észrevétlenebbé tenni.

A konzolok terhelhetőségét természetesen a rögzítés módja, a csavaros dübelek mérete nagyban befolyásolja, ezért erre ajánlatos nagyon figyelni.

Lebegő polcok üvegből

Víztiszta, csillogó, vagy esetenként átlátszóan színes és törékeny. Ez a beidegződött véleményünk az üvegpolcokról. Ezen túlmenően viszont átlátszósága miatt nem vet árnyékot, és a rá helyezett tárgyak szinte lebegni látszanak a térben.

Ha pedig elég vastag, az éle pedig fényesre csiszolt, hidegen csillogó eleganciája még inkább varázslatos. Érthető, ha nem szokványos szépségük mellett – vélt törékenységük ellenére – egyre több helyen használjuk üzletberendezésként. A felfogatásuk azonban kissé szokatlan konzolokat tartóelemeket igényel.

Ami az üvegpolcok törékenységét illeti, nem olyan vészes a helyzet. A sima nátronüvegből, üvegesnél méretre szabottak, valóban nagyon érzékenyek a mechanikus sérülésekre. A biztonsági, azaz edzett üvegből készült polcok, amilyeneket mi is használunk, ennél sokkal erősebbek.

A felfogásukhoz mégis speciális polctartók szükségesek. A hosszabb üvegpolcokat legalább három, vagy teljes hosszukat rögzítő fali felfogó idomba kell rögzíteni. Élük lekerekített, ferdén leélezett, hosszukban ívelt, vagy egyenes és kaphatók kimondottan sarok polcok is üvegből.

Drágábbak, mint a hasonló vastagságú, de sima üvegből készült csiszolt élű polcok, és csak adott méretekben szerezhetők be.

Az üvegpolcokat speciális konzolokkal, illetve az 1 m-nél hosszabbakat teljes hátsó élüket befogó tartó idommal lehet rögzíteni. Ezek előnye, hogy alig észrevehetők, és néhány facsavarral felfogathatók a falra. Az üveglapot vékony gumilapokkal fedett pofák rögzítik szorosan, ami megakadályozza a polclap elmozdulását.

És hogy Önnek milyen polcot célszerű használni az üzletében? Ez függ a forgalmazott termékektől, a vásárlóktól, az üzlet elhelyezkedésétől, és még sok-sok mindentől. Keresse meg kollégáinkat, és segíteni fognak a választásban.

További érdekes cikkeinkről se marad le, ha követi a Váróczi Üzletberendezés Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: