Mi a vásárlási pont (POP) egy kereskedésben?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A vásárlási pont (Point Of Purchase=POP) egy a marketing szakemberek és a kereskedők által használt kifejezés. A POP a stratégiailag fontos vagy a szórólapokon, a közösségi médiákban meghirdetett aktualitások kihelyezésére fenntartott terület összefoglaló elnevezése.

Bár ez a cikkünk a POP-ról szól, nem mehetünk el egy másik szakmai kifejezés mellet sem, ez pedig a POS (Point Of Sales), azaz az értékesítési pont. Az a terület, ahol a vevők kifizetik a megvásárolt árucikkeket és ahol újabb promóciós, vagy esetleg impulzív termékekkel találkozhatnak.

POP tények

A vásárlási pont (POP) az a terület, ahol a marketingesek és a kiskereskedők promóciós tevékenységet terveznek a fogyasztási cikkek bemutatására.

A POP-ok lehetnek fizikaiak, például egy hagyományos bolt esetében, vagy virtuálisak egy webshopban. Gondolj csak a Pop-up-ra, a felugró reklámablakra, ami egy bizonyos online vásárlási területre szeretne elnavigálni.

A kiskereskedők versenyképességének javítására a POP-kijelzők gyártói innovatív és esztétikus üzletberendezések tervezésére és megalkotására fókuszálnak.

A POP-kijelzők globális piaca várhatóan 5,9%-os összetett éves növekedési rátával fog bővülni 2018 és 2026 között.

Mi a vásárlási pont (POP) egy kereskedésben?

A vásárlási pontok vagy a POP-kijelzők hatékony eszközei annak, hogy rávegyék az embereket a vásárlásra az üzletben. Hatékonyságuk egyik kulcsa, hogy a kiskereskedők a reklámozni kívánt áruk mellé helyezik ki őket a figyelemfelhívás érdekében. A POP-kijelzők létrehozásának és előnyeinek megértése segíthet abban, hogy az üzleted nagy forgalmú területein látványosan növeld a bevételeid.

A POP-kijelzők előnyei

1 Figyelemfelkeltés

A POP-kijelzők egyik legnagyobb előnye, hogy képesek felkelteni a vásárlók figyelmét az üzleten belül. Sok vásárló csak átfut a folyosókon egy bizonyos típusú termék miatt. A termékek csomagolása azonban gyakran túl kicsi ahhoz, hogy meggyőzze őket a választásban. A POP-kijelzők nagyobb és látványosabb reklámot biztosítanak, így növelik az esélyét annak, hogy egy adott terméket emeljenek a bevásárló kosarukba.

2 Edukálás

A vásárlás helyén kihelyezett kijelzők segítségével több információt lehet adni egy-egy termék vagy márka megkülönböztető tulajdonságairól. A POP-kijelzők lehetővé teszik az üzletek számára, hogy a termék csomagolásához képest bővebb információval szolgáljanak egy termékről vagy egy adott márkáról, ami meggyőz, elkötelez, végül pedig több vásárlást hoz.

3 Impulzív

A fentiek tükrében logikus, hogy a POP-kijelzők hatékony eszközök lehetnek az impulzus vásárlók megcélzására. Amikor az emberek belépnek egy boltba, még nem tudják, mit szeretnének venni. Ha szándékukban áll vásárolni valamit, egy feltűnő tábla vagy egy márkára szabott berendezés hatására olyan dolgot is a kosárba tesznek, amire nincs is talán szükségük, de megjön hozzá a kedvük. Ez az impulzusvásárlás.

4 Költségcsökkentés

Az üzletek a marketingköltségeket is csökkenthetik egy hatékony POP marketingstratégiával. Költséghatékony megállítótáblákkal és digitális termékkijelzők elhelyezésével az üzleten belül célozhatják meg reklámjaikkal a vásárlókat. A POP-kijelzők adaptálhatják egy márka hirdetési kampányaiból származó üzeneteket is, hogy jobban meggyőzzék a vásárlókat.

5 Rugalmasság

A vásárlási pontok kijelzői nagyobb rugalmasságot adnak a márkáknak és a kiskereskedőknek a termékelhelyezésben, ami elősegíti a láthatóságot. A POP kijelzők lehetővé teszik, hogy termékeket nagy forgalmú helyeken állítsd fel, ahol a vásárlók könnyen észreveszik és gyorsan eldönthetik, hogy vásárolnak-e a reklámozott termékből.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: