A lokális kisbolt ereje: 3 lecke, amit elleshetsz

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A kényelem kulcsfontosságú eleme a mindennapi életünk során hozott döntéseink túlnyomó többségében. Szerintem te is meglepődnél egy lokális kisbolt erején, ha napi szinten figyelnéd az ottani vásárlásokat és döntéseket.

Bár a lokális kisboltok árai jóval magasabbak, mint amiket a szupermarketekben vagy a nagy áruházakban látunk, mégis mindig dugig vannak. És ennek egyik legfontosabb oka a közelség és a kényelem.

Mondok egy példát. Amerikai filmekben lehet látni időnként, hogy a gyerekek a saját házuk előtt rendeznek be egy limonádés asztalt vagy egy sütisarkot. A közelben bringázó és játszó kölykök pedig előszeretettel vásárolnak a mini eladóktól. Ennek a bűbájos és játékos eladásnak az a lényege, hogy helyben van.

Minden sikeres vállalkozás titka a kielégítetlen vágyak valóra váltásában rejlik. Egészen egyszerűen ismerni kell a vevőket és tudni kell azonosítani az igényeiket és a vágyaikat. Az okos vállalkozások kihasználják a kényelem erejét, hogy áttörjék a falat az igények és a vágyak között, hogy ügyfeleik olyan dolgokat is megvegyenek, amit nem is akartak.

A lokális kisbolt ereje: 3 lecke, amit elleshetsz

Csökkentik az ügyfelek erőfeszítéseit

Vajon hányan mennek ki egy élelmiszer kisboltból több holmival, mint amennyit elterveztek? Fogadni mernék, hogy szinte mindenki ezt teszi. És tudod miért? Mert egy kisboltban az első lépéstől irányítva vannak az emberek. A kisboltokban könnyen megtalálják a vevők, amit keresnek, sőt még annál többet is.

A polcokat általában úgy alakítják ki, hogy az egész üzlet területét be kelljen járni, miközben belepottyan a kosárba egy csoki, egy péksütemény, egy mosogatószer, pár müzliszelet vagy egy rágó. Bármi. Sok esetben nem ezekért mennek be a kisboltba, de a tulajok csak annyival rá tudják venni őket az impulzusvásárlásra, hogy a szemük elő helyezik a dolgokat.

Ott van, kényelmes, megveszik. A kényelemnek olyan ereje van, ami sok esetben felülírja a racionális döntéseket is. „Tudom, hogy itt drágább, de itt van, nem kell máshova elmennem érte. Több időm marad másra.”

A vevők szeme elé teszik a fontos termékeket

A kisboltokban a legtöbb esetben kiemelik a legkapósabb vagy a legújabb termékeket. Az élelmiszerboltokban kiszúrja a szemet az „1-et veszel 2-őt kapsz” ajánlatok, a ruhakereskedésekben pedig már a kirakati babákon virítanak a legújabb és legtrendibb cuccok.

A lényeg, hogy a vevő szemét azonnal kiszúrja az újdonság vagy az akció. Sokan azt veszik meg, amit először látnak – például egy kirakati babán lévő szettet – csak azért, mert jó az összeállítás és a színkombináció. Persze ezt a nagyok is megteszik, de az áruházon belül már ritkábban, és a vevőnek több idejébe kerül az áruhoz jutnia. És itt akkor megint képbe kerül a kényelem.

Személyre szablyák a marketinget

Ezzel a technikával többnyire olyan kisboltokban találkoztam, ahol kézműves élelmiszereket árulnak, viszont nem olcsón. Ezek a boltok szinte kivétel nélkül mindig tesznek ki kóstolókat a pultokra, hogy az íz erejével győzzék meg a vevőket a vásárlásról.

Láttam olyat is – ezt ételallergiás üzletben -, ahol kis főző workshopokat szerveztek ingyenesen, hogy megtanítsák a termékek elkészítését. Természetesen arra ügyeltek, hogy minden hozzávaló, de legalább is a speciálisak mind ott díszelegjenek a polcokon vagy már a workshop területén csomagként összeállítva.

Talán sejted, hogy kevesen mennek el egy ilyen program után üres kézzel és vélhetően ezek az emberek hűséges vevők is maradnak, mert a saját igényeikre szabott megoldásokkal térnek haza. A kényelem mellé itt társul az egyedi figyelem és törődés is.

Most, hogy már látod, milyen hatalmas ereje van a kényelemnek, annyi dolgod van csupán, hogy kitaláld a te nagy ötleted.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: