Polcok és állványok fontossága kiskereskedésekben

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Napjainkban folyamatosan arról beszélünk, hogyan mutassuk meg a márkánkat és a termékeinket a marketing folyamatainkban. Ahhoz, hogy a fizikai boltban valóban kedvet kapjon a potenciális vevő a vásárláshoz a különféle csatornákon futtatott reklámok nem elegendők.

A végső döntés a boltban dől el, ezért nem dughatod a fejed a homokba, ha az üzleted berendezéseiről, például a polcokról, a gondolákról vagy az állványokról van szó.

A legnagyobb hatással a termékek feltűnő és igényes kihelyezése van az emberekre.

A polcok és az állványok minden típusú vásárlóra hasonló hatással vannak. Mindegy, hogy valaki kész listával tér be a boltba, vagy csak impulzus vásárló, régi ügyfél, vagy valami újat szeretne kipróbálni.

A polcoknál és az áruállványoknál 3 tényező befolyásolja a tényleges vásárlást.

1# Elérhetőség

A vevő valamilyen céllal érkezik az üzletedbe. Látta egy hirdetésed, megfogta a kirakatod, vagy visszatérő vásárló. Keres valamit.

Legtöbbször tudja mit, néha nem. A te feladatod, hogy az üzletkialakításod és a termékek kihelyezése áttekinthető legyen, és a betérő érdeklődő rátaláljon arra, amit keres, vagy ami megfogja. A berendezésekkel tematizálni tudod a kínálatod, ezzel segíted a vevőid útvonalát az üzleten belül.

TIPPJEINK:

  • Ha valamit meghirdettél, legyen kint a polcokon. Ellenkező esetben könnyen elveszítheted a vevő bizalmát.
  • Ha elegendő hely áll rendelkezésedre, a termékcsoportokat tematikusan helyezd ki a polcokra és az állványokra, hogy könnyebben megtalálják őket.
  • A polcoknál helyezz ki ár címke tartókat, ár jelző síneket, önálló vagy sínbe illeszthető információs laptokokat, hogy könnyű legyen a termékek beazonosítása.
  • Ha ki szeretnél emelni egy-egy terméket, használj áruemelőket vagy fokozatban állítható terméktámaszokat.

2# Döntési gondolkodásmód

Bármennyit is költöttél reklámra, az igazság pillanata a boltban jön el.

Jó, ha tisztában vagy a vevőköröd gondolkodásmódjával, hogy milyen értékek és élmények jönnek nála számításba a végső döntésnél.

Megeshet, hogy a reklámozott termékbe beleszeretett, de a tálalás miatt elmegy a kedve a vásárlástól, és máshol költi el a pénzét.

A berendezéseknek döntő jelentősége van abban, hogy a terméket leemelik-e a polcról vagy sem. Egy kesze-kusza, rendezetlen, átláthatatlan kihelyezés, vagy a koszos tárolórendszerek könnyen elvehetik a vásárlók kedvét.

Kidolgozott stratégiára van tehát szükséged a polc és állványkialakítása során is, ha a profitnövelés a célod.

3# Az utolsó esély

Lehet, hogy a követőid lelkesen lájkolják a posztjaidat a közösségi médiában és úgy tűnik, hogy elnyerted a bizalmukat, ám addig, amíg nem vásárolnak tőled, nem tettél igazán semmit.

A vevőszerzés és megtartás utolsó esélye az üzletedben, azon belül a berendezések és az útbaigazító jelzések tudatos kihasználásán múlik.

Most, hogy egy kicsit jobban megismerted a fogyasztók színes színpadát, szeretnénk pár tippet adni, hogy valóban kihozd a berendezéseidből a maximumot.

a/ Elhelyezés

A sok reklámnak köszönhetően elérted, hogy a vevő készen álljon a vásárlásra, de hiába keresi, nem találja meg az üzletben.

Fontos, hogy a reklámozott termékek úgy várják az érdeklődőket, hogy szinte hasra essenek előtte. A polcokon legyenek szemmagasságban, emeld ki őket például a fent említett látványos kiegészítőkkel.

Használj egyéni tárolóeszközöket a gyakran keresett termékeknek, a kiemelt árucikkeknek, vagy a leértékelt kifutó modelleknek.

Vegyék észre őket! Csak ez számít.

b/ Kihelyezés

Már korábban is említettük, hogy a tálalás hozza meg az étvágyat. Ügyelj arra, hogy a polcok és az egyéb állványok tiszták legyenek. A termékek igényes és rendezett kihelyezése rólad, azaz az üzletedről ad egy általános képet.

Gondoskodj arról, hogy rend és átláthatóság legyen minden polcodon!

c/ Ár

A termék ára olyan, mint egy verseny üzleted és a versenytársak között. Az árverseny valós jelenség, de nem kell mindenáron lemondanod a magasabb profitról, ha ügyesen játszol az üzletedben található berendezésekkel és kiegészítő szolgáltatásokkal.

Az emberek jelentős része hajlandó többet fizetni ugyanazért a termékért, ha kedves és figyelmes kiszolgálással és igényességgel találja magát szemben.

Gondolj csak bele, mennyivel nagyobb vásárlói élményt nyújt az igényesen kihelyezett termékek közül válogatni, mint a halomra dobált turkáló jellegű kupacokból.

Ugye milyen egyszerűnek tűnik?

Tudjuk, hogy sok munka és befektetés van egy üzletberendezés kialakításában, de megéri, ha a te polcodról emelik le a termékeket.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: