Szabóbaba, az esküvői kiállítás sztárja

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletdekoráció

Ma már egyre elterjedtebb a szabóbabák használata. Nem csak varrodában, vagy ruhatervezők esetében találkozunk velük, de számtalan kiállítás, elmaradhatatlan kelléke is. A szabóbaba, vagy más néven próbababa történetéről keveset tudunk. A jelen pillanatban legidősebb szabóbabát Tutanhamon sírjában találták, a fáraó magasságának megfelelő, fából készült babát.

Az első európai egész és félalakos babák a 18. században készültek drótból és fából. A 19. században az iparosodással, a varrógépek feltalálásával megindult a szabóbabák fejlődése is.

Ahogy a kereslet, úgy a kínálat is bővült az idők során, így már férfi, női és gyermek méretben is kaphatók, állítható magasságban, hogy használata kényelmes és minden igényt kielégítő legyen.

Ugyan ki ne félne attól, hogy a szabóbaba koszolódni fog majd, és lássuk be az, hogyan tisztítható nem minden esetben egyértelmű. A szabóbaba felső textil része levehető, mosógépben is mosható, így folyamatos használat esetén is mindig tiszta és újszerű állapotban tartható.

Annak érdekében, hogy minden ruhához, színhez és kiegészítőkhöz megtaláljuk a nekünk megfelelőt, a szabóbaba színei általában fekete és ekrü.

Érdemes minkét fajtából beszerezni, hogy az általa bemutatott ruhák és azok színe minden esetben kitűnjön a tömegből és vonzza a tekintetet. Lássuk be, hogy az ékszereket sem véletlenül teszik fekete szabóbabára. A hatás minden esetben borítékolható.

A szabóbabák anyaga poliuretán, mely élettanilag semleges és elismerten nem toxikus. Így minden körülmények között veszélytelen a használata, anyaga révén a folyamatos gombostűzést is kiválóan bírja, így ruhatervezők, varrónők is szeretettel használják. De millió képen látunk már lakossági felhasználásként, szoba dekorációként alkalmazott babát is.

Az összhatás elmaradhatatlan kelléke nem más, mint a lábak.

A szabóbabák háromféle lábbal kaphatók, ezek pedig bármikor cserélhetők. A lábak krómcső, kerek – és háromágú falábbal kaphatók, de megtalálható a kétcsöves lábbal álló szabóbaba is.

Érdemes úgy választanunk a lábakat, hogy előre tudjuk majd, mekkora terhelésnek, vagy időjárási viszontagságoknak tesszük ki a babákat.

Így felkészülhetünk az erősebb szeles időre, vagy a nehezebb ruhák, dolmányok bemutatására is. Azt sem árt szem előtt tartanunk, hogy egy nagyobb tömegben, például kiállításokon többen hozzáérnek, meglökhetik a babát.

Állítható méretű baba?

Ma már nem csak a szabóbabák magassága, de minden egyéb fontos mérete is állítható.

Ez kifejezetten fontos a szabó-varró mesterek és ruhatervezők számára. Így mind a mell, has és csípő, valamint a fenék mérete állítható a megrendelő méretének megfelelően. Így a tervezett ruha elkészítéséhez nem szükséges folyamatosan próbálni, hiszen ezek a méretek a magassággal együtt állíthatók; csökkenthetők és növelhetők.

A kupak színe sem elhanyagolható

Ha már kiválasztottuk a megfelelő szabóbabát, valamint a talpat, ne feledkezzünk meg a kupakról sem. Ezek mindegyike fából készül, és érdemes színben olyat választani, ami harmonizál a szabóbaba színéhez.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: