Tessék mondani, vásárolni azért még szabad?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Szinte nincs olyan ember, aki még nem olvasta volna ezt a tanulságos sztorit:

Az öreg bácsika régi cipőboltja mellé beköltözik két másik, nagyon nagy cipőbolt hálózat üzlete is.

Az egyik multi észreveszi, hogy erősíteni kéne a marketingen, hogy fellendítsék az eladásokat. Összeül a menedzsment, agyalnak, majd kipattan a fejükből a nagy ötlet. Ki kell írni a bolt bejárata fölé nagy betűkkel, hogy „A legjobb cipők nálunk kaphatók!”

Észreveszi ezt a másik multi is, vakarják a fejüket. Nem jó ez így, lenyom minket marketingben a konkurens, nekünk is ki kéne találni valami ütőset. Ott is összeül a marketing stáb, és arra jutnak, hogy ki kell írni a bejárat fölé óriási betűkkel, hogy „A legolcsóbb cipők nálunk kaphatók!”

Vakargatja a fejét az öreg bácsika, hogy mit csináljon. Itt van ez a két multi, rontják az ő régi jó cipőboltjának a forgalmát. Majd a homlokára csap, és gyorsan kiírja öles betűkkel a boltja fölé: „Bejárat itt!”

A viccet félretéve, az első dolog, amivel egy ügyfél találkozik, a bejáraton elhelyezett feliratok.

A boltokat járva még mindig rengeteg olyan példával találkozhatunk, amik elrettentik a potenciális vevőket attól, hogy betegyék a lábukat az üzletbe.

A tilos szó, az áthúzott piros betűs feliratok akaratlanul is beindítják az emberek fejében a vészcsengőt.

Tiltások helyett adj élményt

Érdemes óvatosnak lenni a bejáratnál elhelyezett feliratokkal, megállítótáblákkal és jelzésekkel.

Érthető, ha valamit már az első kontakt pontnál tisztázni szeretnél a vevővel, hogy ne legyen belőle később probléma.

A direkt tiltások helyett azonban törekedj arra, hogy kedvesen és segítőkészen tájékoztasd az üzletbe betérőket a bolt „szabályairól”.

Ha például nem szeretnéd, hogy az emberek bevigyék a kutyájukat az boltba, alakíts ki a bejárat mellett egy hangulatos megőrzőt, és a jelzőtáblán tüntesd fel, hogy ez a hely a kis kedvencek birodalma.

Máris jobban hangzik, mint egy tiltó tábla, ugye?

Érthető, ha nincs időd váratlanul betérő ügynökökkel foglalkozni.

De képzeld el magad az ő helyükbe. Ők is csak el szeretnének adni valamit, pont úgy, mint te.

Nem szeretnéd, hogy megzavarjanak?

Helyezz ki a bejárat mellett egy kreatív postaládát, és írd rá: „Ez a reklám helye. Visszahívlak, ha betalált az üzeneted!”

Egy ilyen felirattal azt is elkerülheted, hogy feleslegesen hívogassanak. A jó bejárat egyik alapszabálya tehát, hogy ne idegesítsd fel a feliratokkal az ügyfeleket.

Menjen át az üzenet

Sokan úgy vélik, minél több információt helyeznek el a bejáraton, annál nagyobb az esélye annak, hogy betérjenek a vevők.

A gyakorlatban azonban a túlzsúfolt, apró betűs, olvashatatlan információrengeteg elriasztja az embereket. A bejáratoknál elhelyezett feliratok mennyisége és tipográfiája ezért sokkal nagyobb odafigyelést és tervezést igényelnek.

Olyan feliratokat szeretnél, amik mágnesként vonzzák a vevőket? Ezekre figyelj!

  1. A táblákon lévő betűtípusok legyenek jól olvashatók és megfelelő méretűek. Ha nehezen olvasható, túl csicsás, az ügyfél nem tudja elolvasni, és máris tovább halad. Pedig lehet, hogy pont azt a terméket keresi, amit kínálsz.
  2. A feliratok legyenek tömörek és rövidek. A mai információ rengetegben az emberek szkennelnek a szemükkel. Ha egy feliratot nem tudnak pár másodperc alatt értelmezni, túllépnek rajta.
  3. Legyen a feliratokban ígéret! Ha például esküvői ruhaszalonod van, írd a bejáratra: Mondj igent álmaid menyasszonyi ruhájára!

Légy kreatív, gondolkodj a vevő fejével, írj olyan feliratokat, amik vonzzák, nem elrettentik a vásárlókat!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: