Üzletberendezés kialakítása – első lépések a tökéletes megvalósításhoz

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Ha kiskereskedelmi üzletet nyitsz, a költségkereted összeállításakor kétségkívül van elkülönített forrásod mindenre, amiről úgy gondolod, hogy fixen számolnod kell.

Gondolok itt olyan kiadásokra, mint a bérleti díj, a közüzemi számlák, a bérek, a beszállítók kifizetése és a végtelenségig sorolhatnám a listát. De ide tartozik az üzletberendezés kialakítása is.

Miért fontos, hogy az üzletberendezésekkel már a tervezés elején számolj?

Kétféle kereskedő típust ismertem meg a több évtizedes munkám során. Az egyik a tervező, aki már az induló költségvetésébe belekalkulálja a polcokat, a gondolákat, a kiegészítő termékeket, a pultokat stb. A másik a halogató. Ő úgy gondolja, hogy a kivitelezés során (vagy a végén) majd beilleszti az árukihelyezőket a boltba úgy, ahogy tudja. Ami marad rá.

Ha az utóbbi gondolkodásmód jellemző rád, kérlek, állj meg egy pillanatra és gondold át.

Lehet, hogy egy adott pillanatban úgy tűnik, érdemes várni egy jobb vagy kedvezőbb ajánlatra addig, amíg elkészül az üzlet, de hidd el, nem éri meg ezen fukarkodni.

Az alap üzletberendezések betervezése és kiválasztása kulcsfontosságú a helykihasználtság, az üzletergonómia, a vevővezetés és számos más fontos dolog szempontjából. Ha pedig majd növekedsz, még több extrát adhatsz a „gyermekedhez”, ami biztosítja a te és a dolgozóid megélhetését.

Milyen kiskereskedelmi polcokra érdemes először költségvetést fordítani?

A kiskereskedelmi polcok típusa, amikre leginkább szükséged lesz, természetesen függ az eladott áruk típusától, de nem sokat tévedhetsz az alábbi sokoldalú és praktikus darabokkal, mint első választás.

Gondolák

A gondolák a legelterjedtebb és legsokoldalúbb polctípusok. Nem szimplán árutárolásra jók, de valójában segíthetnek az üzleted kialakításában is. A különféle alakzatú (hasáb, kétoldalas, H alakú stb.) gondolák mixével olyan szigeteket tudsz kialakítani, melyek segítségével többet időznek majd a vevőid az üzletben, így nagyobb lehet az esélyed az egy főre eső kosárérték növelésére.

A különböző kiosztású, MDF lemezekből álló alusínes panelekre válassz sokféle kiegészítőt, hogy látványos legyen a kijelződ és maximálisan ki tudd használni a rendelkezésedre álló teret. A gondolák további előnye, hogy gyorsan mozgathatók, így bármikor átalakíthatod a boltod, ha egy kis megújulásra van szükség, vagy hogy megmozgasd a vevőid, akik hozzászoktak egy bizonyos útvonalhoz.

Alusínes fali panelek

Amennyiben kis alapterületű üzleted lesz, vagy rengeteg terméked, esetleg ennek a kombinációjával számolsz, akkor a jó helykihasználás végett ideális választás lehet számodra az alusínes panelrendszer. És ha már helykihasználásról beszélek, fontos megemlíteni, hogy ezeket az MDF panelekből készülő modulokat teljesen személyre szabhatod.

Miért fontos ez?

Megeshet, sőt szinte biztos, hogy az üzleted minden négyzetmétere egyedi kialakítású. Nem tudsz csak úgy bárhova beállítani egy kész – már nem módosítható – polcrendszert.

Az alusínes elemeket üzemünkben olyan méretűre vágjuk, alakítjuk, festjük, hogy kimaxolhasd a boltod falfelületeit, és bámulatosan esztétikus megjelenést adunk a vállalkozásodnak.

Az igényes belsőtér kialakítás jó benyomást kelt a vevőkben. Sokkal inkább vásárolnak egy láthatóan megtervezett dizájnos üzletben, mint egy szedett-vedett butikban.

Az alusínes panelek egyik másik óriási előnye, hogy a több százféle kiegészítőjét egy mozdulattal beillesztheted a helyükre, vagy áthelyezheted őket, attól függően, mit szeretnél előtérbe helyezni.

Pult, és egyéb displayek

Egy kiskereskedelmi üzletből sem hiányozhat a pult (pultok), amin történhet egyszerű árubemutatás, tanácsadás, de leginkább a kasszázás. A pultod legyen esztétikus, praktikus, biztonságos és illeszkedjen az üzleted stílusához.

Szerezz be a kasszához közel elhelyezhető árukínáló állványokat vagy a pulton is elhelyezhető displayeket, amik az utolsó pillanatban impulzus vásárlásra ösztönzik a vevőket és azonnali nyereséget hoznak számodra.

Ne feledd, a vevőid nem a fal színét fogják nézni, amikor átlépik az ajtódat. Az átlátható és ízléses kialakítás és árukihelyezés kedvet ad a nézelődésre, a vásárlásra, ráadásul reklámértéke is van, hiszen, ahol jól érzik magukat az emberek, arról szívesen beszélnek másoknak is.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: