Webáruház vagy kiskereskedelmi üzlet: előnyök és hátrányok

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Kereskedni szeretnél, csak elakadtál a tervezésben? Nem tudod, hogy egy fizikai üzletet nyiss, vagy csak egy bolt virtuális verzióját?

Szeretnénk neked segítő kezet nyújtani, hogy a lehető legjobb döntést tudd meghozni, ezért összegyűjtöttük a két üzleti modell legfontosabb előnyeit és hátrányait. Olvass tovább, hogy tisztán láss!

A webáruház előnyei a fizikai üzlettel szemben

A gazdasági elemzők szerint a számok önmagukért beszélnek. Ha csak a számokra hagyatkoznánk, akkor elmondhatnánk, hogy az online shopok KO-val kiütötték a fizikai kiskereskedéseket.

Az online piac egyre csak nő. Az alábbi előnyök figyelembevétele mellett ez egyébként teljesen érthető is.

1# A piac az „egész világ”

Az online üzleti tevékenység egyik legnagyobb előnye, hogy nincsenek fizikai akadályai. Nem függ az utcán áthaladó emberek számától vagy a postaládákba juttatott prospektusok számától. Az internetről bármit eladhatsz a világnak.

#2 Folyamatosan sok új ügyfél

Egy helyi vállalkozás többnyire olyan vásárlókat vonz, akik a környéken élnek, dolgoznak vagy áthaladnak. Az Internet segítségével nem számít, hol vannak a vásárlók, csak az számít, hogy milyen jó a termék.

#3 Új értékesítési lehetőségek

A dropshipping egy vonzó lehetőség új vállalkozás indításához. A szolgáltatás részeként kiszervezheted a webáruházad logisztikáját, így nem kell saját raktárt bérelned és a postázással sem kell foglalkozni.

Lehetőséget biztosít arra is, hogy termékeidet más kereskedők integrálják a saját webshopjaikba, így tovább növeli a bevételeidet is.

#4 Alacsonyabb költségek

Ebben a kérdésben nincs kétség: egy online áruház elindításának a költségei sokkal alacsonyabbak, mint ha fizikai üzletet nyitnál.

#5 Nincs záróra

Ez a fizikai üzletek egyik fő hátránya az e-kereskedelemmel szemben. Nincsenek ünnepek vagy zárások, a vállalkozásod az év 365 napján, a nap 24 órájában működhet.

A fizikai üzlet előnyei a webáruházzal szemben

Mint tudjuk, minden éremnek két oldala van, és ez alól nem kivétel ez a kérdés sem. A fizikai üzletek továbbra is több ponton jeleskednek a virtuális üzletekkel szemben. Lássuk, mik is ezek.

1# Az ügyfelek szeretik látni a termékeket

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, még mindig vannak olyan emberek, akiknek látniuk, tapintaniuk, kipróbálniuk és érteniük kell a terméket, mielőtt megvennék. Erre egy online shopban nincs lehetőség.

#2 Nehéz bizonyos termékeket online értékesíteni

Vannak olyan termékek, amelyeket a magas ár vagy különleges természetük miatt lehetetlen, vagy nem éri meg interneten keresztül értékesíteni. Tipikus példa erre az autó vagy a bútor, amiket alaposan körbe kell járni, ki kell próbálni, mielőtt kiadnának értük egy kisebb vagyont.

#3 Vevői hűség

Bár az online térben is megvannak a taktikák a vásárlói elégedettség és a hűség megszerzésére, egy fizikai üzlet a személyesség révén lépéselőnyben van a webshopokkal szemben.

A kedves, szakmailag felkészült eladók és üzlettulajdonosok olyan emberi hozzáadott értéket adnak a vállalkozáshoz, amit virtuálisan nem lehet utánozni.

4# Vásárlói élmény

A vásárlás sok embernek még mindig egy kellemes és hasznos időtöltés, egy program. Egy igényesen berendezett fizikai üzletben a megfelelő kényelem és extra szolgáltatások mellett a vevők feledhetetlen élményben részesülhetnek.

A boldog vásárlók az új szerzeményeikkel büszkén szelfiznek, és tapasztalataikat megosztják a közösségi médiában. Ez a fizikai üzleteknek egy fantasztikus lehetőség az ingyen reklámra.

Ráadásul az ajánlásnál értékesebb reklám nem létezik. Egy webshop oldaláról ritkán látni screen shotot megosztani.

5# Több termék eladása

A profi eladóknak sas szemük van, és lyukat beszélnek az emberek hasába. Természetesen nem a tukmálásról beszélünk, hanem a gyakorlatban megszerzett zseniális értékesítési technikákról.

Egy ruhaárú üzletben például sokkal könnyebb egy egész szettet eladni úgy, hogy a szakavatott eladó személyesen segít a ruhák, a cipők és a kiegészítők kiválasztásában.

Bár minden üzleti modellnek megvannak a maga előnyei, a tendencia szerint az online kereskedelem tortaszelete nagyobb mértékben nő. De ha azt gondolod, hogy elég feltölteni a termékeket egy webhelyre, akkor nagyon tévedsz.

Valójában a két értékesítési csatorna kiegészíti egymást, és a legnagyobb profitot és vásárlói elégedettséget a kettő kombinációjával lehet elérni.

Fizikai üzleted van? Ha nem készítesz mellé webáruházat, mindennap pénzt veszítesz.

Webshopod van? Ha nem nyitsz mellé egy üzletet vagy egy bemutatótermet, akkor mindenkit elveszítesz, akik alaposan körbejárják a vásárlást, és szeretnek mindent kipróbálni a konkrét vásárlás előtt.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: