3 dolog, amiért nem vásárolnak nálad és a megoldás

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A járvány miatt az elmúlt évben nehezebbé vált a vevők eljuttatása a fizikai üzletekbe.

És bár az iparági adatok azt mutatják, hogy a hagyományos kiskereskedelem valamelyest helyreállt, még mindig bőven van hova fejlődni.

Ezért minden eddiginél fontosabb, hogy az üzleten belüli vásárlói konverziókra összpontosítsunk. Végtére is, vásárlókat vonzani az üzletbe elég nagy kihívás, ezért az utolsó dolog, amit szeretnél, az az, hogy az ügyfelek vásárlás nélkül távozzanak tőled.

Annak érdekében, hogy ez veled ne fordulhasson elő, most megmutatom a három leggyakoribb okot, amiért vásárlás nélkül távoznak a boltokból az emberek és hasznos tanácsokat adok a fejlődéshez.

Kezdjük is el!

1. A termék nem elérhető vagy nem látható

A vásárlók azért mennek be egy kiskereskedelmi üzletekbe, hogy megvásárolják a számukra szükséges termékeket, így nem meglepő, ha a távozásuk első számú oka az, hogy nem találják, amit keresnek.

Így változtass a helyzeten!

Ha az ügyfelek nem találják meg, amire szükségük van az üzletedben, akkor problémái lehetnek a termék elérhetőségével, a termék láthatóságával vagy mindkettővel.

Ha a probléma a készlethiány, fordíts nagyobb figyelmet a készletgazdálkodási rendszeredre.

Lehet, hogy kevesebbet rendeltél a jól fogyó termékekből, ezért növelni kell a mennyiségét. Az is megeshet, hogy nem adod le időben a rendeléseid, ezért a polcaid nincsenek feltöltve folyamatosan.

Figyeld a forgási sebességet és állíts be fix újra rendelési időpontokat a folyamataidba. A hiány abból is eredhet, hogy nem figyeled eléggé az iparági trendeket.

Állj rá a piackutatásra és legyél egy lépéssel mindig előrébb!

Ha viszont van raktáron mindenből és ennek ellenére sem találják meg a keresett termékeket az emberek, érdemes átgondolnod a kijelzőidet, az árukihelyezéseket vagy a termékek átcsoportosítását.

2. Következetlen többcsatornás kommunikáció

Fontos megjegyezni, hogy a bolti vásárlást ma erősen befolyásolják más kiskereskedelmi csatornák, köztük az e-kereskedelem, a mobil és a közösségi média.

A fogyasztók ezért nagyon érzékenyek a különböző csatornák közötti következetlenségekre. Ez különösen igaz, ha az árakról és a termékek elérhetőségéről van szó.

Ha például azt tapasztalják, hogy a neten meghirdetett ár nem egyezik meg a bolti árral – olcsóbb -, akkor semmi értelme a boltba menni.

Így javíts a kommunikációdon!

Ha több csatornán is jelen vagy (van webáruházad, Facebook boltod stb.), a következetesség legyen az egyik legfontosabb feladatod a kommunikációdban. Fordíts különösen nagy figyelmet az olyan dolgokra, mint az árak és győződj meg arról, hogy ugyanazokat az árakat hirdeted mindenhol.

Ha promóciót hirdetsz, tedd lehetővé az ügyfelek számára, hogy több csatornán is beválthassák a kedvezményeket, kivéve, ha nagyon jó okod van egy csatorna exkluzív futtatására (pl. egy különleges üzleten belüli esemény).

Egy másik hasznos tipp a többcsatornás kommunikáció konzisztenciájának megőrzéséhez, hogy szorosan integrált platformot használj a kiskereskedelmi üzleted működtetéséhez.

Ha a fizikai és a digitális csatornák össze vannak kötve, sokkal egyszerűbb a termékadatok és az árak szinkronizálása, ami azt jelenti, hogy nem kell foglalkozni a vásárlási élmény következetlenségeivel.

3. Unalmas bolti környezet

Az üzlet általános megjelenése és hangulata meghozhatja vagy elveheti a vásárlási kedvet. Ha egy vásárló betér egy üzletbe és egyszerűen nem hozza lázba a belső tér hangulata, valószínűleg olyan gyorsan kifordul az ajtón, ahogy bement.

Számos oka lehet annak, hogy az ügyfelek a távozás mellett döntenek.

Lehet, hogy a polcok zűrzavarosak, vagy túl hangos a zene, netán az eladók nem szimpatikusak vagy segítőkészek. Kiskereskedőként a te feladatod az, hogy kitaláld, mi fogja menekülőre az embereket és hogyan változtass ezen.

Így javíts a problémán!

Tisztáz magadban, ki az ideális vásárló az üzleted számára és alakítsd a berendezést és a hangulatot hozzá.

Ahhoz, hogy jól érezze magát nálad egy vevő, vonzóvá kell tenned a környezetet. Ha például a boltod olyan termékeket forgalmaz, amit a fiatalok látogatnak többségben, az eladók testesítsék meg azt a generációt. Ezen kívül keltsd életre a valódi vevőidet az installációkon.

A modern vásárlók túljutottak már a Photoshopos modelleken és sokan a hitelességet keresik. Ha az üzleted tudja ezt biztosítani, az emberek nagyobb valószínűséggel maradnak és vásárolnak.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: