Így csalogasd be a Z generációt a kiskereskedésedbe

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Kiskereskedők figyelem! A Z generáció, vagy ahogy nemzetközileg nevezik őket, a post millenárisok kezdenek megjelenni a boltokban!

A holnap vásárlói most teljesednek ki és nemsokára olyan vásárlóerővé formálódnak, amivel már most számolni kell.

Nemzetközi kutatások szerint a Z generáció valójában a bolti vásárlást részesíti előnyben, de biztosan nem teszik le a készülékeiket. Bár javarészt szeretnek online vásárolni, a végleges kattintás előtt előnyben részesítik a bolti nézelődést és próbálgatást.

Fontos számukra a megtapasztalás.

Teljesen egyértelmű tehát, hogy ha vevőket szeretnél a felnövő generációból, személyre szabott és releváns élményeket kell tudnod adni számukra.

Készülj fel a nagyszerű mobilalkalmazás élményre

Egy 2017. márciusi felmérésben a Dealspotr közösségi forrásból származó megtakarítási platform azt találta, hogy a Z generáció volt az a demográfiai csoport, amely a legnagyobb valószínűséggel „visszafordítja a bemutatótermet”.

Ez azt jelenti, hogy gyakran fedeznek fel termékeket a telefonjukon, majd bemennek a boltba, hogy megvásárolják. Úgy vélik, ennek részben az az oka, hogy az egyetemisták és a tinédzserek körében a vásárlás egy társadalmi tevékenység.

Azok a kiskereskedők, akik nagyszerű mobilalkalmazás-élményt kínálnak és integrálják az üzleten belüli szolgáltatást, jobban megtéríthetik a fiatalabb vásárlókat.

Amikor egy Z generációs fiatal belép egy kiskereskedelmi egységbe, gyakran pontosan tudja, mit fog vásárolni. Egy másik kutatás viszont arra mutatott rá, hogy közel 1/3-uk nehezen találja meg a keresett árucikket a bolton belül.

A megoldás? Javítsd az árukihelyezés tervezését és kivitelezését! Kiemelten figyeld, hogyan böngésznek a fiatalok és úgy alakítsd ki a kijelzőket és promóciókat, hogy könnyebben megtalálják, amire szükségük van.

Legyél jelen online, offline és social felületeken

A Z generáció jobban rá van kattanva a kütyükre, mint bármelyik másik, ugyanakkor a fizikai és a digitális kiskereskedelem közötti határvonalak kezdenek elmosódni.

A Retail Perceptions tanulmánya szerint a Z generációs vásárlók 69 százaléka arról számolt be, hogy az adott kiskereskedő közösségi médiában tett bejegyzése miatt látogatott el egy kiskereskedő boltjába.

Főleg az új termékekről (78 százalék), a kedvezményekről és kuponokról (62 százalék), az új trendekről (50 százalék) és a bolti eseményekről (46 százalék) szóló bejegyzések vonzották őket.

Ezek a fogyasztók jelentős időt töltenek a közösségi médiában, ezért itt tudod őket a legjobban elérni. Ha valaki ebből a generációból felismer egy terméket az üzletedben a kedvenc közösségi oldaláról, akkor nagyobb eséllyel vásárolja meg.

Másrészt a Z generáció sok időt tölt ’házon kívül’, jönnek-mennek, buliznak, közösségi életet élnek, így a hagyományos plakátokkal úton útfélen találkoznak.

Húzd be a Z generációt a boltodba kizárólag bolti kuponokkal vagy kedvezményekkel, amelyekkel vásárlás közben be is jelentkezhetnek a közösségi oldalaikon.

Adj több lehetőséget a kapcsolatteremtésre

Annak ellenére, hogy a Z generáció a képernyő előtt töltött időt kedveli, pozitívan reagálnak a bolti értékesítési személyzettel való interakcióra.

Míg sok márka és kereskedés arra törekszik, hogy a digitális téren keresztül nyújtson ügyfélszolgálatot, a Z generáció azokkal a boltokkal szimpatizál, akik a boltokban útmutatást és segítséget tudnak nyújtani.

Ugyanakkor a Z generáció jóval nyitottabb a digitális térben, ezért azok a boltok, akik információs táblagépeket is kihelyeznek a kereséshez, közelebb kerülnek az új vásárlópiachoz.

Adj újszerű élményeket

A Z generációs vásárlók hirdetési vaksága az első valóban digitális natív demográfiai csoport státuszának mellékterméke. A hagyományos bolti kijelzők nem vonzzák olyan hatékonyan a Z generáció figyelmét, mint a korábbi generációkét, de a kreatív kereskedők erős újdonságokkal tűnhetnek ki.

A kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) az egyik módja annak, hogy felkeltsük a Z generáció figyelmét. Az újdonság mindig felhívja a figyelmet, és az AR/VR integrálása olyan lehetőséget biztosít, amelyet a Z generáció teljesen természetesnek vesz.

Ahogy a VR/AR erőteljesebbé válik, egyre több újszerű élményt érhetünk el a virtuális terméktúráktól a játékokig, a videókommentátorokig és a közösségi megosztási élményekig.

Hogy mit következtethetünk ebből?

Mivel a Z generációs vásárlók továbbra is elmossák a határvonalakat az online és a bolti vásárlási élmények között, a kereskedéseknek időben fel kell készülniük arra, hogy egyre innovatívabb módon vonják be őket a vásárlásba.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: