Kiskereskedelmi forgalomnövelés közösségépítéssel

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Napjainkban a legjobb vásárlói inspirációk egy igen különös forrásból származnak: a vevők szívéből és lelkéből. És lássuk be, kevés olyan hely váltja ezt ki, mint egy közösség.

Ahhoz, hogy az emberek az idejüket és a pénzüket egy adott üzletben költsék el, fel kell karolni a közösségeiket, hogy lássák és érezzék a törődést és a megértést.

A fizikai boltok soha nem látott versenyben vannak az internetes kereskedelemmel. Az egyik adu ász a kezükben, hogy embereket vonzzanak magukhoz az offline, azaz az élő kapcsolatteremtés.

A továbblépéshez és a fejlődéshez paradox módon érdemes visszatekinteni a múltba, amikor a boltok még természetesnek tartották a közösségeik támogatását és összefogását.

Míg korunk leghatékonyabb üzletei az egységesítésre fókuszálnak, az emberek igényei változnak. Persze az egységesség számos szempontból előnyös. A kereskedőnek nem kell sokat ’gondolkodnia’, a vevő pedig mindig és mindenhol ugyanazt a minőséget és az élményt kapja.

Az egységesség kényelmének azonban van egy határa: végülis emberek vagyunk. A megszokott jó, de a váratlan az, amire emlékszünk.

Kiskereskedelmi forgalomnövelés közösségépítéssel

A vásárlók hitelességre vágynak, különösen a milleniálisok és a Z generáció. Tudod, ők azok a fiatalok, akik a neten böngésznek, majd egy úgynevezett társasági eseményként a barátaikkal elmennek vásárolni.

Ha azonban a boltvezető nincs felhatalmazva (helyi) döntéshozatalra, akkor lehetetlen valódi vonzást generálni. Mert ezek a fiatalok eseményre és közösségre vágynak.

De lépjünk túl a fiatalokon. Az elmúlt évek bezártsága, valamint az online tér beszűkülése miatt gyakorlatilag nincs olyan generáció, aki ne sóvárogna a társaságra, az emberek közelségére, a beszélgetésre és a minőségi kikapcsolódásra.

Talán nem hiszed, de Te is rengeteget tehetsz azért, hogy az emberek jól érezzék magukat, hogy a közösségek által elűzzék a magányt az életükből, miközben a boltod is hasznot húz a közösségformáló erődből.

3 tipp a kiskereskedelmi közösségépítéshez

Az üzleted profiljától, elhelyezkedésétől, méretétől függően rengeteg lehetőséged van közösség teremtésére – különösen, ha ismered a vevőköröd -,de íme 6 egyszerű megoldás, amivel nem nyúlhatsz mellé.

1. Hívj meg helyi ’arcokat’

Minden helyiségnek vagy kerületnek vannak hírességei, akik tudásukat, ismereteiket örömmel megosszák másokkal.

Miért ne a te üzleted legyen az a hely, ahol összehozhatná bárki a közös érdeklődésű embereket?

Hozz létre az üzleteden belül egy teret és oszd meg a közösséggel. Lehet, hogy vásárolni is fognak, de az szinte biztos, hogy a közösségi napokon tele lesz a közösségi média a te üzletedben készült fotókkal.

Ha például cukrászdát vezetsz, adj lehetőséget üzletembereknek vagy vállalkozó anyukáknak, hogy reggelente nálad tartsanak ötletbörzét.

2. Támogasd a kezdő helyi márkákat

Te is végig mentél az indulás rögös útján, így a saját bőrödön keresztül tudod, milyen beindítani egy üzletet.

Ha felkarolod a fiatal helyi vállalkozókat, nemcsak az üzleted kínálatát bővítheted, hanem tiszteletet és elismerést váltasz ki az emberekből. Szóval emberségből garantáltan 5-öst kapsz.

Különíts el a bolton belül egy-egy szekciót a fiatal tehetségeknek és adj nekik lehetőséget a személyes bemutatkozásra, a közösségépítésre. Az emberi kíváncsiság és a programlehetőség nagyobb erővel bír, mint azt gondolnád.

3. Bővítsd a kínálatod különleges kollekciókkal

Azt gondolhatnánk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az embereket nem a különlegességek érdeklik, hanem a szükséglet, de ez nem teljesen van így.

Rengeteg tudatos vásárló keresi a különleges termékeket és szolgáltatásokat, amik hosszútávon adnak számukra minőségi megoldásokat.

Sokan vannak, akik hajlandók többet fizetni trendi és időtálló dolgokért. Ha ezt megteszed, ne felejts el exkluzív bemutatókat szervezni, amiket játékokkal, nyereményekkel és/vagy kuponos akciókkal tehetsz még vonzóbbá.

Bármilyen közösségi akciót is tervezel, ügyelj az összefüggő látásmód megteremtésére. Legyen egy elkülönített hely az eseményekhez, ahonnan belátható az üzleted minden más területe is.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: