5 tipp a karácsony utáni értékesítéshez

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Még ha az év utolsó negyedévében az ünnepi eladások minden rekordot megdöntenek, akkor is maradnak készletek, amiket a kiskereskedők szívesen eladnának az ünnepek utáni napokban és hetekben. A karácsony utáni akciók és promóciók pedig hozzájárulhatnak a bevétel növeléséhez, amikor az üzletek forgalma jellemzően lassabb.

Ha megfelelően hajtod végre, a karácsony utáni értékesítések megmozgatják a felesleges készleteket, bevételt generálhatnak, növelhetik a pénzforgalmat, és segítenek kapcsolatban maradni az ünnepi szezonban szerzett ügyfelekkel. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki az ilyen jellegű promóciókból, tervezz előre, készíts egyedi és kreatív ajánlatokat, szegmentáld a vásárlókat, kezeld jól a hibás termékekre adott kedvezményeket és legyél tisztában a korábban tett ’ígéreteidre’.

Tervezd meg a marketinget most

A Halloweentől karácsonyig tartó időszak általában sok eladást generál a kereskedők számára. Mivel sok marketingtevékenység van ebben az időszakban, előfordulhat, hogy egyes eladók elfelejtenek tervezni karácsony utánra is. Legyenek terveid az ünnepek utánra is!

Legyenek egyedi ajánlataid

Az ünnepek utáni akciók kézenfekvők, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. A baj csak az, hogy óriási ’zajhoz’ vezetnek, és nem segítenek kitűnni a tömegből.

Egyedi ajánlat lehet például, ha egy ajándék terméket ajánlsz fel egy megvásárolt mellé. Vagy a megvásárolt termék után egyet felajánlasz valamilyen jótékonysági szervezetnek. Például cipőt adhatsz rászoruló gyerekeknek.

Egy másik lehetőség lehet az is, hogy egy megvett árucikk után ajándékba adsz egy olyan terméket, ami készleten maradt, és nagy eséllyel nem vagy nagyon lassan tudnád csak eladni.

Tegyél egyedi ajánlatokat

A felesleges készletek tartalmazhatnak olyan tételeket, amik például nem konfekció méretű ruhákból vagy nem az általánosan preferált színű termékekből állnak. Hirdess rá ezekre a termékekre megcélozva a nem átlagos vásárlókat. Például „ruhák XS méretben”, vagy „színes háztartási eszközök a vidám konyha szerelmeseinek”.

’Mélyen’ kedvezményes, problémás tételek

Bár fontos az árrés fenntartása és a kiskereskedelemben pénzt kell keresni, rengeteg olyan eset van, amikor érdemes még az önköltség alá is leértékelni a termékeket. Ilyen például a romlandó készlet, mint például az élő növények vagy az élelmiszer.

Előfordulhat, hogy ezek a tárgyak nem sokáig bírják a tárolást, ezért jobb, ha inkább olcsón eladod, minthogy kidobnád őket. Ilyen akcióban lehetnek olyan termékek is, amik túl sok helyet foglalnak a raktárban, vagy kimennek a divatból, és neked hely kell az új árucikkek tárolásához.

Legyél tisztában a garanciákkal és a korábbi ígéreteiddel

Végül, amikor a karácsony utáni akcióidat és ajánlataidat tervezed, ügyelj minden ígéretre, amiket korábban tettél az ügyfeleknek.

Egyes kiskereskedők például alacsony árgaranciákat vállalnak azzal az ígérettel, hogy a vásárlóknak visszatérítik a korábban megvett termék árát, ha ugyanazokat a termékeket olcsóbban adják el a vásárlástól számított 60 napon belül. Ha a vállalkozásod ilyen ajánlatot tett, ügyelj arra, hogy a karácsony utáni termékek leárazása ne okozzon jelentős számú követelést.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: