7 fontos mérőszám (KPI) kiskereskedésekben

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A kereskedők manapság több mérőszámmal (KPI) rendelkeznek, mint a múltban. Ha pedig mérni tudunk, akkor javítani is. Ebben az írásomban 7 fontos mérőszámot gyűjtöttem össze, amivel nyomon tudod követi az üzleted teljesítményét.

Kiskereskedelmi mérőszámok (KPI), célok és a siker

A kiskereskedelmi mérőszámok létrehozásának első lépése az üzleti célkitűzések meghatározása, amelyek magukban foglalhatják az eladók teljesítményének, az üzlettereknek, az online bevételeknek és az egyéb szolgáltatások növekedését.

A következő lépés a célok eléréséhez szükséges stratégiák felépítése és az ezekhez tartozó mérőszámok (KPI-ok) kijelölése.

Kiskereskedésedben az alábbi mérőszámokat használhatod, vagy ezek kombinációját.

  1. Négyzetméterenkénti eladások
  2. Bruttó haszonkulcs megtérülése
  3. Átlagos tranzakciós érték
  4. Ügyfélmegtartás
  5. Konverziós arány
  6. Gyalogos és digitális forgalom
  7. Készletforgalom

A kiskereskedelmi növekedés leggyakoribb mutatója az értékesítési volumen. Ha többet adsz el, akkor növekedni fogsz. A növekedés azonban nem csupán az eladások számát foglalja magában, hanem a folyamatok fejlesztését is.

Például hatékonyabban kell elérni több ügyfelet, javítani kell az alkalmazottak morálját, valamint költséghatékonyan érdemes bővíteni vagy csökkenteni a készletet.

1. Négyzetméterenkénti eladások

Képlet: teljes nettó árbevétel / egy négyzetméterre jutó értékesítés

Az egy négyzetméterre jutó értékesítés meggyőző mérőszám, ha fizikai üzlethelyiséged van. Ez a KPI azt méri, hogy mennyire hatékonyan használod ki a rendelkezésére álló területet.

Az árucikkek kihelyezése és az egyes üzletrészek teljesítése alapján kapott adatok segíthetnek javtani az értékesítés növekedésében. Az, hogy egy üzletrész jobban teljesít, kapcsolódhat az üzletberendezés esztétikájához, praktikusságához, de ahhoz is, hogy milyen termékeket helyezel ki rájuk és melyik polcokra. Ha ezt méred, tudni fogod, min változtass.

2. Bruttó haszonkulcs megtérülése

Képlet: teljes bruttó nyereség / átlagos készletköltség

A bruttó haszonkulcs megtérülés azt méri, hogy a termékkészletbe fektetett összegből mennyi profitot termelsz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden készletre elköltött forint után mennyi jön vissza.

A befektetés megtérülését több okból is nyomon kell követni. Több árnyalatot kínál, mint az eladások vagy a haszonkulcsok. Ez a KPI általában meghatározott termékeket vagy kategóriákat követ, nem pedig a készlet egészét.

Specifikussága megmondhatja, hogy mit érdemes készleten tartani és mit nem, valamint azt, hogy mibe érdemes többet befektetni. Minél többet keresel az egyes termékek haszonkulcsán, annál jobban teljesít az üzlet egésze. A növekedés akkor valósul meg, ha megtalálod azokat a termékeket, amelyekbe érdemes befektetni, és jó megtérülése van a kezdeti költségeken.

3. Átlagos tranzakciós érték

Képlet: tranzakciókból származó összes értékesítés / a tranzakciók száma

Az értékesítés összességében hasznos mérőszám, de hasznos tudni, hogy az emberek mit vásárolnak és mennyit költenek minden alkalommal, amikor belépnek az üzletedbe. Az átlagos tranzakciós érték az eladásokat nézi, és elosztják a vevők számával.

Ebből megtudhatod az egy főre jutó átlagos költést. Ezt javíthatod az üzlettér bármely területén kihelyezett promóciós displayekkel, valamint a kasszánál elhelyezett impulzus vásárlást támogató termékekkel.

4. Ügyfélmegtartási arány

Képlet: ((összes ügyfél az időszak végén) – (az időszak során szerzett összes új ügyfél)) / (összes különálló ügyfél az időszak elején) x 100

Az ügyfélmegtartás egy másik hasznos mérőszám a növekedés mérésére. Az, hogy az egyszeri ügyfeleket visszatérő ügyfelekké alakíthatjuk, a hosszú távú növekedés állandó profittermelője.

Az online kereskedelemben ez könnyen követhető, de a fizikai kereskedésben sem lehetetlen, ha konkrét stratégiát alakítasz ki ennek a mérésére (pl. törzsvásárói rendszer).

5. Konverziós arányok

Képlet: konverziók teljes száma / az elemzés szempontjából releváns interakciók teljes száma x 100

Ez a KPI betekintést nyújt abba, hogy mi teszi a nézelődőket vásárlóvá. A reklámkampányok ismertté tehetik az üzleted és be is vonzhatja az embereket a boltba. Növekedés viszont csak akkor van, ha a betérő emberekből vásárlók lesznek.

Ez a mérőszám akkor lehet hasznos, ha olyan egyedi promóciókat találsz ki, amelyek nagy eséllyel vásárlóvá konvertálják az érdeklődőket.

6. Gyalogos forgalom és digitális forgalom

Képlet: összes bolti belépés, vagy az online munkamenetek teljes száma

A gyalogos forgalom és a webhelylátogatások mérése hasznos mutatói annak, hogy a felhasználók mennyire ismerik az üzleted, mennyire sikeresek a marketingkampányok és jól teljesítenek-e a digitális és fizikai kirakataid.

Ezzel a mérőszámmal olyan stratégiákat hozhatsz létre, amelyekkel több látogatást generálhatsz a boltodba vagy a webáruházadba. Ebben segíthetnek az ellenállhatatlan marketingkampányok és a fizikai kirakatok folyamatos frissítései.

7. A készletforgalmi arány

Képlet: az eladott készlet összköltsége / átlagos készletköltség

A készletforgalom nyomon követésével látni fogod a készlet mozgását. Ha túl nagy a készlet, veszítesz. Ha túl nagy a készletforgás, és hiány keletkezik, nem tudod kiszolgálni a vevőket.

Ez egy nagyszerű mérőszám, amely nyomon követésével optimalizálni és tervezni tudod a készleteid és ezáltal a kiadásaid és a bevételeid. A készletkövetés abban is segít, hogy lásd, melyik termék megy jobban, így abba fektethetsz bele, ami pénzt hoz.

Bízom benne, hogy ezzel az üzleti összefoglalóval segíthetek beindítani az üzleted növekedését még ezekben a nehéz időkben is. Ha segítségre van szükséged a termékeid iránti érdeklődés üzlethelyi felkeltésében, keresd bátran a VÁRÓCZI Üzletberendezést.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: