7 nyári feladat a sikeres téli kiskereskedelmi forgalomért

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Karácsony júliusban vagy augusztusban?! Mindannyiunknak ismerős ez a jelenség, talán tetszik, de megeshet, hogy túlzásnak találod. Minden esetre a sikeres, azaz óriási forgalmú ünnepi időszakok tervezését az előrelátó kereskedések már a nyáron elkezdik tervezni.

Fullasztó nyár van, ennek ellenére a kiskereskedőknek már most el kell gondolkodnia, hogy mit fognak másképp csinálni a közelgő ünnepek alkalmával. Egy kis vigaszt jelenthet, hogy a COVID-19 kezd alábbhagyni, de egyes szektorokban a munkaerőhiány és az ellátási lánc akadozása továbbra is problémákat okozhat. Ne csak reménykedj egy sikeres téli/ünnepi forgalomba, hanem kezdj el érte tenni már ma.

Íme 7 nyári feladat a sikeres téli kiskereskedelmi forgalomért!

Tegyél rendet a raktárakban

Biztosan hallottál már olyan híreket a médiában, mint például, hogy ’50 éves ampullákat találtak egy napjainkban is használatos hűtőben, amit senki sem ellenőriz’, vagy hogy ’több mázsa rothadt élelmiszert találtak eldugott raktárakban’.

Ugye, nem szeretnéd, hogy egy villám ellenőrzésen ilyen okok miatt bezárjanak, vagy hogy ne legyen elég helyed az új áruk raktározásra? Fogj pár emberedet, tartsatok rendkívüli leltárt! Nyissatok ki minden dobozt, rendszerezzetek, és dobjatok ki mindent, ami lejárt vagy megromlott. Ami menthető, gyorsan tedd ki az üzletbe egy figyelemfelkeltő displayre akciósan.

Javíts, fess, cseréld le az égőtesteket

A raktárak után jöhet az üzlettér. A legutolsó centiig mindent takarítsatok ki, hogy úgy tűnjön, mintha vadi új lenne a volt. Végezz tisztasági festést, vagy változtasd meg az üzlettér teljes színvilágát, hogy izgalmassá tedd.

A nagy renoválás után természetesen takarítsátok el a ’romokat’, nézzétek át a sérült bútorokat, ha kell, cseréljétek le őket. Fogjatok pengét és oldószert, és szedjétek le a kirakatokról és a kijelzőkről a maszkkal kapcsolatos feliratokat. Varázsold újjá az üzleted!

Adj nagyobb mozgásteret

Amennyiben lehetséges, alakíts ki több helyet az ügyfelek számára a nagyobb mozgáshoz, és azért, hogy minél több különálló displayt kihelyezhess a kiemelésre szánt termékeknek. Használj például hasáb gondolákat, vagy asztalokat, különféle geometriai elemeket a nagyobb hasznos hozó áruk kiemelésére.

Legyél irgalmatlan a leárazásokkal

Mielőtt a rendrakást követően visszatennél az árukat a polcra, nézd végig az értékesítési jelentéseket. Csak azokat tedd ki a régi áron, amiket visznek az emberek. Minden mást, ami alul teljesít, és foglalja csak a helyet, akciózd le, hogy minél gyorsabban kipörgesd a készletből.

Tedd a termékeket reflektorfénybe

Ha teheted, folyamatosan alakítsd át az üzletberendezések helyét és az árukihelyezéseket, hogy a vásárlók észrevegyék azokat a dolgokat, amiket korábban esetleg hiányoltak vagy nem találtak. Szerezz be útbaigazító táblákat vagy egyéb jelzéseket, amikkel nyilvánvalóvá teheted az egyes áruk vagy árucsoportok helyét.

Csekkold le az összes alkalmazottad

A magasabb szintű vezetőktől kezdve a raktári dolgozókig a nyár kiváló alkalom arra, hogy leüljünk megbeszélést tartani az egyes alkalmazottakkal. Fogalmazd meg elvárásaid, mondd el nekik az értékesítési terveid és céljaid, hallgasd meg az ötleteiket, és működj együtt velük annak érdekében, hogy a legjobb legyen az ünnepi szezon.

Ezzel párhuzamosan készíts egy ütemtervet a részmunkaidősök felvételére az őszi és a téli ünnepek miatt. Vedd figyelembe, hogy a beugrós dolgozókat is be kell tanítanod, így a felvételeket már szeptemberben érdemes elkezdned.

Készíts heti e-mail tervet december 31-ig

Az ünnepi szezonban nem lesz időd ezeket kitalálni, ezért tervezd és írd meg őket, amíg nem késő. Ne borulj ki most ezen!

A fő dátumokat és akciókat előre tudod, ezekre koncentrálj. Ha azt is tudod, hogy miket fogsz kiemelni vagy akciózni, akkor időzítsd be a hirdetéseidet és posztjaidat már most.

Egy gonddal kevesebb marad, amivel foglalkoznod kell később. Ha csak a dátumokat tudod, írd meg a vázlatokat, és amikor eljön az igazság pillanata, egészítsd ki a lényeggel.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: