Egyedi termékajánlat (USP): így írd meg!

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Miben különbözik a vállalkozásod a hozzá hasonlóktól?

Ez az a kérdés, amelyre egy egyedi termékajánlat (USP-Unique Selling Proposition) válaszol.

Bár könnyű figyelmen kívül hagyni ezt az egyszerű céges bemutatkozó szöveg megírását (vagy ismertebb nevén RÓLUNK szöveg), amikor vállalkozást indítasz, ezt a gyakorlatot nem szabad félvállról venni.

Egy egyedi termékajánlat minden más marketingdöntés alapjául szolgálhat.

Mit jelent az egyedi termékajánlat (USP)?

Az egyedi termékajánlat leírja, mi különbözteti meg márkádat, a vállalkozásodat vagy a termékeidet a versenytársaktól.

A USP-t általában egy-két mondatban fejezik ki és elmagyarázzák, hogy mit csinálsz, kinek csinálod, milyen előnyökkel jár a márkád vagy a terméked az ügyfelek számára, és mi tesz téged mássá.

Befelé a marketingtevékenységek tájékoztatására, kifelé pedig a márka ismertségének erősítésére használják. Bár az USP hasonló a szlogenhez, a kettő nem ugyanaz. Egy egyedi termékajánlat gyakran hosszabb, mint egy szlogen, és felhasználható egy szlogen megírásához.

Hogyan írjunk egyedi termékajánlatot?

A lenyűgöző egyedi termékajánlat megírásának formulája a következő:

Mit + Ki + Hogyan?

1. Mit csinál a vállalkozásod?

Először is írd le, mivel foglalkozik a céged, milyen a márkád és a terméke(i)d. Írj le mindent, ami eszedbe jut, majd próbálj meg minden állítást néhány szóban összefoglalni.

2. Kinek csinálod?

Ezután írd le, milyenek az ideális vásárlóid. Egy adott demográfiai csoporthoz tartoznak? Mi a közös érdekük? Miben hisznek? Mit szeretnek csinálni?

Foglald tehát össze, kik a te potenciális ügyfeleid!

3. Miben különbözöl?

Végül fogalmazd meg, mitől más a márkád vagy a terméked és milyen hozzáadott értéket ad a vásárló számára. Írd össze, milyen előnyöket élvezhetnek, amikor tőled vásárolnak, vagy a te termékeidet használják.

Az USP írásának legjobb gyakorlatai

Miután lejegyezted az ötleteidet, jöhet a finomhangolás.

Legyen rövid.

Minél tömörebb az egyedi termékajánlat, annál emlékezetesebb lesz. Az a lényege, hogy az emberek fel tudják idézni magukban.

Ne legyen általános.

Nézze meg a versenytársak USP-it. Ha a tiéd úgy hangzik, mint az övék, változtasd meg. Minél egyedibb az USP, annál emlékezetesebb lesz.

Tartsa szem előtt a közönségét.

Nem tudjuk elégszer megismételni ezt a tippet, mert nagyon fontos egy lenyűgöző USP megírásához!

Hogyan és hol használj USP-t?

A weboldalad kezdőlapján

Bár nem kell szóról szóra feltüntetni az USP-t a kezdőlapon, de ha a szlogened jól látható helyen és olvasható módon jelenik meg, segíthet a márka erősítésben.

Nálunk például ezt olvashatod:

VÁRÓCZI Üzletberendezés

Eszközök üzlete sikeréhez.

A weboldalad „Rólunk” menüjében

A „Rólunk” oldal az a hely, ahol hangosan és büszkén jelenítheted meg az egyedi termékajánlatod. Kezdd a kulcsfontosságú üzeneteddel, majd tájékoztasd az ügyfeleket azokról az előnyökről, amikhez általad juthat hozzá.

A weboldalad meta leírásában

A keresőoptimalizálás segít az embereknek megtalálni a weboldalad.

Honlapod metaleírása röviden összefoglja, hogy mit találnak az emberek, amikor a keresőmotor eredményoldaláról rákattintanak a webhelyedre. Célszerű az USP-t a kezdőlap metaleírásaként használni, hogy már az első pillanatban kiderüljön, mit kínálsz.

Az üzletedben

A termékajánlatod, a szlogened megjelenhet a fizikai üzleteden belül is, mint a berendezés elválaszthatatlan része.

Táblán vagy akár a falra festve megjelenhet a kassza mellett, ahol az emberek több időt töltenek és van idejük memorizálni az üzeneted. De egy ajándékkuponra vagy egy VIP kártyára is felírhatod. Lényeg, hogy használd.

Példa ütős egyedi termékajánlatra

A fenti lépéseket követve te is könnyedén tudsz bemutatkozó szöveget és szlogent írni. De ha még jól jönne egy kis inspiráció, vess egy pillantást a PENNY üzletlánc bemutatkozójára!

Szlogen:

PENNY MARKET – Egyszerűen okosabb

Egyedi termékajánlat/USP/Rólunk:

„A PENNY Magyarország legrégebb óta jelen levő hard diszkont üzletlánca. Megközelítőleg 2000 terméket tartunk állandó kínálatban, ennek közel kétharmadát magyar beszállítók biztosítják nekünk. Ezeket ugyanakkor folyamatosan kiegészítjük szezonális termékekkel (pl. konyhai eszközök, kiegészítők kisállatoknak, háztartási kellékek), valamint számos alkalommal szezonálisan vezetünk be később állandóvá váló termékeket is (friss helyben sütött pékáruk és a Sissy laktózmentes termékcsalád). Szélesebb termékkínálattal bírunk a tejtermékek, felvágottak, helyben sütött friss pékáruk, tésztafélék és a vegyi termékek területén, ugyanakkor több kategóriában is saját márkás szortimenttel rendelkezünk. A kezdetek óta elkötelezettek vagyunk a vállalati felelősségvállalás iránt, így folyamatosan együttműködünk olyan civilszervezetekkel, amelyek az emberek életminőségének javítását tűzték ki célul.”

De nézzünk meg egy másikat is, a Pom Pom natúrkozmetikumok Rólunk oldalát, ami szív alapú megközelítést használ.

Szlogen:

TUDATOSAN FEJLESZTETT, BŐRBARÁT FORMULÁK

Rövid bemutatkozás:

„Üdvözlünk a PomPom oldalán, a tudatosan fejlesztett, bőrbarát formulák világában, melynek mostantól te is részesévé válhatsz! Olyan természetes szépségmárkát építünk, melyben minden veled kezdődik. Hiszünk az átgondolt tervezésben és a közös beszélgetésekben, fontosnak tartjuk, hogy veled együtt alkossuk meg kozmetikumainkat.”

Remélem, hogy értékes és hasznos információkhoz jutottál és használni fogod: vagy a már meglévő átírására, vagy egy egészen új készítéséhez.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: