Infláció és a bolti lopások növekedése

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Sok kereskedő tapasztalja az infláció és a bolti lopások növekedése közötti összefüggéseket. A probléma súlyosságát igazolja az a 2022. január és november vége között mért statisztika, miszerint 22,4 %-al nőtt a bolti lopások száma a megelőző évhez képest Magyarországon.

Magas infláció, mint a láthatatlan tolvaj

Az inflációt gyakran a „láthatatlan tolvaj” jelzővel illetik, mivel a magas infláció leértékeli a pénz értékét és az emberek ezt úgy érzékelik, mintha kilopnák a zsebükből. Ha például egy csomag felvágott egy-két hónappal ezelőtt 500 Ft volt, aztán hirtelen 600 Ft lett, ezt a vevők nagy része lopásnak éli meg.

A kiraboltság érzése pedig negatív érzéseket és tetteket szülhet. Ilyen lehet például a bolti lopásokra való hajlandóság növekedése.

Az elmúlt hónapokban tucatszám olvastam a közösségi médiában kétségbeesett kereskedők bejegyzéseit, amelyekben a bolti lopásokra panaszkodnak. Sokan ilyen formában is közölték a lopáson kapott emberekre váró lehetséges következményeket.

Paradox módon – ahogy fentebb is írtam már – a vevők is meglopottnak érzik magukat. És mint magánember, szerintem meg tudjuk érteni a másik oldalt is. Ugyanakkor a boltunk a megélhetésünk és azoké is, akiket alkalmazunk, így nem lehet a jelenség mellett szó és tettek nélkül elmenni.

A kutatások szerint az infláció lehet a lopások növekedésének egyik mozgatórugója

A tapasztalatok szerint a gazdasági válságok idején akaratlanul is megugrik a bolti lopások száma. Nem csoda, hiszen ilyenkor sok vállalat csökkenti a béreket, nő a munkanélküliség, közben pedig a növekvő infláció miatt az egekbe szállnak az alapvető szükségletek (lásd élelmiszer, üzemanyag, tisztítószer stb.) árai.

Nézzük, hogyan látják ezt a szakértők!

Brent Orrell, az American Enterprise Institute főmunkatársa szerint azonban az infláció okolható a lopások és más bűncselekmények növekedéséért, nem pedig a munkanélküliség vagy a bérek csökkenése.

Egy 2021 októberben megjelent cikkében Orrell azt írta, hogy a gazdasági visszaesés és a bűnözés kapcsolatáról alkotott hagyományos nézetek nem álltak meg a 2008-2010-es globális pénzügyi válság okozta recesszió idején.

A munkanélküliség Amerikában (és a világ minden részén) megugrott, a reálbérek csökkentek, és a fogyasztói hangulat rekordmélységeket ért el. Ennek ellenére az FBI 2009-es egységes bűnözési jelentése az erőszakos és a tulajdon elleni bűncselekmények számának csökkenését mutatta ki.

A Missouri-St Louis Egyetem emeritus professzora, Richard Rosenfel pedig megállapította, hogy mind az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága, mind a 2008-2010 közötti recesszió esetében a munkanélküliség növekedése és a bűnözési ráta csökkenése következett be, de nem nőtt a bűnözési ráta. Ezt azzal magyarázta, hogy a 2008-2010-es recesszió idején nem volt infláció.

A kutatók megfigyelték a bűnözés statisztikai növekedésének mintáját is a növekvő infláció történelmi periódusaiban, ami tovább erősíti azt az tényt, hogy az infláció – a többi gazdasági stresszorral szemben – a legfontosabb kapcsolat a gazdaság állapota és a bűnözés között.

A magas infláció piacot teremt a fekete kereskedelemnek

Mi is tehát az elméleti magyarázata annak, hogy a magas infláció a bolti lopások növekedéséhez vezet?

Az árak emelkedésével a fogyasztók hajlamosak „lecserélni”, vagy olcsóbb árukkal és szolgáltatásokkal helyettesíteni a korábban megszokottakat. Ezért mennek a 100 forintos boltokba, és ezért vadásznak az akciós termékekre.

Az egyetlen hely pedig, ahol megfizethető áron tudják beszerezni a vágyott árucikkeket, az a fekete piac. Ez pedig arra ösztönzi a tolvajokat, hogy kínálatot teremtsenek erre.

A bűnözési ráta tehát az infláció növekedésével emelkedik. Az erre irányuló kutatások azt is megállapították, hogy a vagyon elleni bűncselekmények a kisebb városokban és a falvakban magasabb.

Mit tehetsz a bolti lopások csökkentése és/vagy megelőzése ellen?

Abban szinte biztos vagyok, hogy minden kereskedésben van valamilyen biztonsági óvintézkedés. A nagyobb hálózatokban biztonsági ajtók, biztonsági őrök is kontrollálják a bolti lopásokat.

Az öntapadós csipogók, a mágneses leszedők, a biztonsági zárak mellett találkozhatunk vitrin zárakkal és kulcsos biztonsági zárakkal, amelyek biztosíthatják az áruk védelmét.

A szemfüles tolvajokat azonban ezek sem riasztják el minden esetben, mert gyakran hosszas megfigyelések után vágnak bele tetteikbe. A rejtett zónák és a vakfoltok megfigyelését segíthetik ilyen esetben a vagyonvédelmi tükrök felszerelése is.

Fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmed a fokozott lopásokra, hiszen ha nem vagy eléggé résen, az a boltod megmaradását is veszélyezteti.

Webáruházunkban a fent említett áruvédelmi eszközöket gyorsan beszerezheted, hogy csökkentsd a veszteségeid.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: