Ezért kell a kiskereskedésekben Halloween előtt kihelyezni a karácsonyi termékeket

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Miért rakják ki a rutinos kiskereskedők a karácsonyi árukat Halloween előtt? Egyszerű. Mert a vásárlók megveszik.

Ez az az évszak …

  • amikor elsárgulnak és lehullanak a falevelek
  • amikor forralt bor illata bódítja el az utca járókelőit
  • amikor kígyózó sorok állnak a kürtőskalács sütő bódék előtt
  • az éttermekben pedig sütőtökös lattét is kérhetünk már
  • …és amikor már mindenki visszaszámol karácsonyig.

Fogadni mernék rá, hogy rengeteg ember ki van akadva, hogy sok helyen már szeptemberben vagy októberben kikerülnek a karácsonyi dekorációk és az ünnepi csomagolású termékek a kiskereskedések polcaira.

Talán a te ismerőseid is ásítoznak ezek láttán vagy épp ellenkezőleg, morgolódnak. De valahogy mégis kint vannak ezek a termékek és fogynak. Azaz, hiába a sok fejforgatás, ami az emberek orra előtt van, azért többnyire nyúlnak is.

…én bizony nem kapkodom el a karácsonyi szezonnyitást…

Sajnálom, de van egy alapvető oka annak, hogy minden kiskereskedőnek ezt kell tennie. Az pedig a pénztárcák.

A legtöbb vevőnek van egy mentális költségvetése, hogy mire költ az ünnepek előtt; dekorációra, ajándékra a családnak, a tanároknak/edzőknek, a munkatársakra stb.

Minél hamarabb költik el az ajándékozásra szánt pénzt, annál kevesebbet fognak vásárolni, amikor eljön a hagyományos idő az ünnepi ajándékok megvásárlására. Ha te kivársz, sokat veszíthetsz.

A Deloitte amerikai előrejelzése szerint a 2021 -es ünnepi kiskereskedelmi értékesítés:

  • 7% és 9% között fog növekedni
  • az e-kereskedelem értékesítése 11% -ról 15% -ra nő az előző év azonos időszakához képest

A Forbes pedig arról számolt be, hogy Amerika vezető bevásárlóközpont hálózata, az ICSC év végi eladása 8,9%-kal fog emelkedni 2020-hoz képest.

Ezek a mutatók vélhetően hazánkban is hasonlóképpen fognak alakulni, hiszen idén minden nyitva áll a vevők előtt a költésre.

Az online kereskedelem kétségkívül nagyon kényelmes, és számottevően megnőtt az így bonyolított forgalom. De az utcán és a bevásárló központokban kószáló embereket könnyen nyakon csípheted egy impulzus vásárlással, ha ügyesen és időben taktikázol.

Most érdemes felszállni a fedélzetre

A világviszonylatban várható növekedést nézve szerintem pont itt az ideje, hogy minden kereskedő előálljon a karácsonyi ajánlataival. Sokan ellenállnak, holott ez nem egy új keletű okosság. De mivel a koronavírus még mindig tizedeli a bolygót és nem tudni, mi vár még ránk, már most érdemes felszállni az ünnepi fedélzetre.

Nem kell azon gondolkodni, mit szólnak a vásárlók, hiszen a katalóguscégek ajánlatai már augusztus vége óta mennek a postaládákba.

Valamit tudnak azért…

Persze, ha nagyon ellenállsz, ne a kirakatba tedd a karácsonyi termékeket, vagy a legfontosabb árukihelyezőidre, csak legyen kint már most valami, és a termékek mennyiségét folyamatosan növeld az adventi időszakig.

Az okos kereskedők az ügyfelek viselkedését nézik az üzleteik árukínálatának kialakításakor, nem pedig a saját preferenciáik szerint értékesítenek.

Halloween-kor bármi eladható bónuszként

Lássuk be, hogy a Halloween nem rendelkezik olyan széles körű árukínálattal, mint a karácsony és nálunk nem is olyan népszerű, mint Amerikában. A rafinált kereskedők ezért már Halloween előtt kihelyezik bizonyos karácsonyi termékeiket vagy utalványaikat, mert tudják, hogy jobb helyen vannak ilyenkor a polcokon, mint a raktárban.

Egy jópofa Halloween jelmez vagy dekorációs tárgy mellett könnyen a kosárba csúszik egy-egy karácsonyi ajándék is, amit a költési fázisban lévő vevő kipipálhat a listájáról.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a koronavírus járvány miatt sok kiskereskedés emberhiánnyal küzd, emiatt az átlagosnál lassabb lehet az árufeltöltés. Minél előbb helyezed ki az ünnepi kínálatod, annál korábban elkezdenek neked termelni.

Ha tehát a lehető legjobbat szeretnéd az idei karácsonyból kihozni, találd meg annak a módját, hogy a szezonális termékeidet időben megmutasd a vevőidnek, mielőtt a konkurencia rávenné őket, hogy inkább náluk költsék el az ünnepi keretüket.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: