Így tesz jobb emberré, ha kiskereskedésben dolgozol

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Pár hete egy kiskereskedelemben dolgozó ügyfelemmel ebédeltem, aki megdöbbenve mesélt el egy sztorit. Miután közzétett egy álláshirdetést a Facebookon, amiben bolti eladót keresett, ezt a megjegyzést kapta: „Önéletrajz kiskereskedelmi munkához? Minek?”

Ebben az írásban az ő szemével mutatom be, hogyan tesz jobb emberré, ha a kiskereskedelemben dolgozol.

„Ákos. Éreztem a lekezelést a soraiban. Mintha a kiskereskedelem nem lenne fontos, pedig az emberek nagy része ebben a szektorban dolgozik.

Tudod, valaha én is a pult mögött kezdtem a szakmát és szívtam eleget. Az első munkahelyemen én voltam az utolsó porszem a csapatban, és bennem volt a zabszem… Sok szempontból egyedül és magamra hagyatottan éreztem magam, de tudod mit?

Tetszett. Igaz, hogy hosszú órákon át kellett talpon állnom kis pénzért, de tetszett a lehetőség, hogy emberekkel foglalkozhatok. Imádtam a játékot, ahogy sikerült rávennem a vevőket a vásárlásra. És tudod mi a legérdekesebb? Imádtam nézni, ahogy a kollégáim a puszta emberségességükkel álltak a vevők szolgálatában.

Rengeteg embert láttam azokon a helyeken, ahol dolgoztam.

Egy nap, amikor egy férfi ruházati üzletben dolgoztam, szemtanúja lehettem egy fiatal srácnak. Ideges volt, mert a lehető legjobban akart kinézni a következő heti esküvőjén. A kreatív fotózáson egy réten, lóháton kellett megjelennie, miközben a menyasszony apja puskát tart a hátának (viccből).

Egy sikeres cégvezetőt egy óriási gyémánt pecsétgyűrűvel az ujján, aki egy krokodilbőrből készült cipő árára panaszkodott, amit csak egyszer fog felvenni. De mégis megvásárolta.

Egy kék hajú menedzsert, aki azt mondta nekem, hogy a legfontosabb dolog az ügyfél. Ha boldoggá tud tenni egy vevőt, akkor ő is boldog lesz.

Egy lelkes, fiatal apát, aki úgy nézett ki, mintha a szántóföldről érkezett volna. Kissé fura tájszólással panaszkodott térdre borulva, hogy had vehessen a gyerekének ajándékot nálunk, mert a többi üzlet nem engedi be egy perccel a hivatalos zárás után. Aztán elővett egy köteg húsz ezrest a zsebéből, és közel 150 000 forintért vásárolt ajándékot.

Egy idősebb hölgyet a szupermarketben, aki maga elé engedett egy fiatal nőt, aki a fodrászhoz sietett, és azt mondta: „Menjen csak aranyom, szépítkezzen, hiszen úgyis csak egyszer élünk.”

Tudod, valódi emberek voltak, nem állapotfrissítések, nem pillanatképek, akik hétköznapi módon élték életük filmkockáit.

Ekkor, a kiskereskedelmi munkának köszönhetően megtanultam, hogy sokkal több dologban hasonlítunk egymásra, mint különbözünk.

Az igazi emberekkel történő valód kommunikáció tényleges emlékeket hagyott bennem. Az évek során több ezer felismerést tapasztaltam anélkül, hogy tudatában lettem volna. Ezeket a tapasztalatokat nem lehet e-bookban vagy konferenciákon megtanulni, csak a terepen.

A kiskereskedelem maga a való világ.

Nem a termékek cikkszámairól vagy a legújabb trendekről szól. A kiskereskedelem az igazságról szól. A legtöbb ember csak azt akarja, hogy lehetősége legyen valahol megosztani a történetét és valaki meghallgassa őket. Ezt tettem én is sok éven keresztül és így alakult ki bennem a megértés és az empátia, aminek az ereje felbecsülhetetlen.

Ott áll előtted a vevő, és csak arra vár, hogy pár pillanatra meghallgasd és megértsd. Hogy segíts neki. Hogy ember lehessen.

Tudod barátom, eladónak lenni félelmetes kihívás, hiszen egy rövid időn keresztül rajtad a világ szeme, hogyan tudod az embert kicsalogatni a kétségbeesett vevő álarca mögül.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: