Így vedd le a stresszt a bolti eladóidról a karácsonyi roham alatt

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A stressz egy széles körben elterjedt probléma a kiskereskedésekben is. Különösen egy karácsonyt megelőző időszakban, amikor ajtóstól dőlnek a vevők az üzletekbe.

A fizikai kereskedésekben dolgozó emberek különösen extrém stressznek vannak kitéve az ünnepek előtt, alatt és után. Ez a szorongás pedig hatással lehet a bolt bevételére és eredményességére.

Az extrém stressz olyan rejtett hátrányokat vet fel, mint az alulteljesítés. A dolgozók bár jelen vannak, de nem tudják kihozni magukból a maximumot a nagy nyomás miatt. Egy fáradt, depressziós, túlterhelt eladó teljesítménye messze alul maradhat az elvárttól, ami jelentős veszteséget jelent az üzletnek.

A stressz tehát igen sokba kerülhet a vállalkozásodnak különösen az év azon szakaszában, amikor a legnagyobb a kereslet szinte minden üzletágban.

Mit tehetsz ez ellen?

Először is vedd komolyan a problémát, majd tedd meg a megfelelő intézkedéseket, hogy az alkalmazottjaid jobban érezzék magukat és megfelelően tudjanak teljesíteni.

Íme pár tipp, amikkel leveheted a terhet az eladóid válláról!

Adj időt a dolgozóidnak a saját bevásárlásaikra

A bolti eladók is emberek, és nekik is fontos, hogy az ünnepekre megfelelően és nyugodtan fel tudjanak készülni. Tervezzétek meg, ki és mikor intézze a saját ügyeit. Ha az eladód nem azon kattog, hogy nincs ideje a saját dolgaira, jobban tud koncentrálni a bolti feladataira is.

Biztosíts számukra parkolóhelyet

Ha egy plázában van üzleted, és az alkalmazottaid autóval járnak be dolgozni, gondoskodj arról, hogy legyen kijelölt parkolóhelyük. Ezzel jelzed irányukba a törődésed, és nekik sem kell azon aggódniuk, hol találnak parkolót és hogy időben beérkezzenek a nyitásra.

Mindenki tudjon mindent

Ha az alkalmazottak tisztában vannak azzal, mi hol található (az összes kellék), és azt is, hogyan kell például újraindítani a Wi-Fi rendszert, mindig lesz valaki, aki mozgósítható, ha mások már kiborultak. Nem egy emberen lesz a nyomás.

Tudd, mikor kell szünetet adni

A karácsonyt megelőző hetekben az eladókra cunamiként csapnak le a vevők feszültségei. Az ideges, kapkodó, türelmetlen emberek könnyen szétfeszíthetik a húrt még a legnyugodtabb eladónál is, ezért bölcs dolog szünetet adni nekik, még mielőtt teljesen kiborulnának. Ha egy eladód jelzi, hogy szüksége lenne 5 perc nyugira, add meg neki. Ha nem szól, de látod rajta a stresszt, ajánld fel neki a lehetőséget.

Korlátozd a kávézást

Tisztában vagyok vele, hogy a kávé sokak számára életmenő, de a koffein általában a cukorral együtt jár. A kávé kis időre feldobja az embert, de amikor elmúlik a hatása, leesik az energia- és a vércukorszint, ami rontja a teljesítményt.

Ugorj be, amikor csak teheted

Amikor őrültekháza van a boltban, mindenkinek talpon és észnél kell lennie. Még a botvezetőnek is. Ha látod, hogy az alkalmazottjaid nyakig ülnek a munkában, ugorj be te is, és nézd meg, hol tudsz segíteni, hogy gyorsabban tudjátok a vevőket kiszolgálni. Eladóid nagyra fogják ezt értékelni. Ha még meg is köszönöd nekik időnként az áldozatos munkát, azzal óriásra nősz a szemükben.

Biztosíts étkezési lehetőséget az üzleten belül

Ha az eladók fel tudják egy helyiségben melegíteni a magukkal vitt ebédet, akkor rengeteg időt megspórolhattok az ebédidővel. Nem fognak ész nélkül rohangálni, és rágás nélkül enni valahol, hogy időben visszérjenek a boltba, hanem nyugodtan meg tudják enni az ételeiket.

Mindennap ellenőrizd le a beosztást

A dolgozóid feje nemcsak a munkával, hanem ezernyi más dologgal van tele. Az ő gyereküknek is van karácsonyi rendezvénye, ahol értelem szerint meg szeretnének jelenni, hatalmas nekik is a teendő listájuk. A félreértések elkerülése végett ezért mindennap beszéljétek át a beosztást.

Biztosíts kényelmes lábbelit a dolgozóidnak

A kényelmes lábbeli kulcsfontosságú. Az ünnepi roham alatt egy eladó sokkal többet fog mozogni, mint állni, és a rosszul illeszkedő cipők negatívan befolyásolhatják a testtartást, az egyensúlyt és a hátat. Ne sajnáld a pénzt a kényelmes lábbelikre! Ez egy olyan gesztus a részedről, amivel könnyen elkötelezheted az embereid.

Ne engedd a problémákat az üzlettérbe

A telefonozás és a chatelés egy komoly és kényes kérdés, hiszen az embereid életébe is történhetnek váratlan események, amikről tudniuk kell. Mégis, semmi sem rosszabb, mint amikor a telefont nyomkodják az eladók a legnagyobb őrületben.

Adj lehetőséget óránként arra, hogy ránézzenek a telefonjaikra, így az eladók sem érzik magukat annyira korlátozva, de lemegy a vállukról a telefon pittyegése miatti stressz.

Az ünnepi roham szórakoztató és megható is lehet, hiszen az eladók gyakorlatilag részt vesznek sok ezer ember meglepetésének a kiválasztásában.

Tedd kényelmesebbé és stresszmentesebbé alkalmazottjaid munkaóráit, hogy megőrizhessék nyugalmukat, józanságukat, jókedvüket és persze az egészségüket is.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: