Mitől lesz vizuálisan ellenállhatatlan és vevőcsalogató egy kirakat?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Egy üzlet kirakata kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a potenciális vevő belép-e a boltba, vagy csak elsétál mellette.

Talán pont ezért tűnik a kirakat félelmetes kihívásnak sok kiskereskedés számára, főként, ha szűkösebb a költségvetése, vagy úgy érzi, ez nem az ő terepe.

A kirakat berendezés során megannyi kérdés felmerülhet. Mit tegyünk ki a kirakatba, mennyi terméket és főképp hogyan?

Ezért ne hanyagold el a kirakatod!

Fontos, hiszen a kirakat a bolt beszélő, fizikai reklámja.

Itt dől el, hogy a vevő besétál az ajtón, vagy közönyösen tovább halad. Sokan tisztában vannak a kirakat szerepével, mégis előfordul, hogy ez a lényegi elem sok kereskedő mostohagyermeke.

Gyakran látunk jártunkban-keltünkben elfelejtett, ideje múlt, porosodó kirakatokat, amikre ráférne a ráncfelvarrás.

Amennyiben egy kirakatot kellő odafigyeléssel kezelünk, és alkalmazzuk az aktuális piaci trendekhez és a megújult vásárlói attitűdökhöz igazodó értékesítési technikákat, jelentősen növelni lehet a bolt forgalmát.

Összegyűjtöttünk most 11 tippet, hogyan teheted vonzóvá a kirakatod, ami mágnesként vonzza az érdeklődőket.

1# Tervezz egy hónapra előre

Egy jól megkomponált kirakat tervezése időt igényel. Ne akkor foglalkozz kapkodva a kirakat berendezéssel, amikor éppen van egy kis időd rá, hanem tervezz jó előre. A terv már maga fél siker.

2# Határozz meg egy témát

Az árucikkek véletlenszerű kihelyezése helyett hónapról hónapra határozd meg a kirakat témáját.

Ez igazodhat az évszakhoz, színekhez, a trendekhez vagy akár az ünnepekhez is. A könnyen értelmezhető célzott üzenettel berendezett kirakat összhangot sugároz, és kedvet ad további nézelődéshez.

3# Rendezz be egy történetet

Egy esküvő, egy túrázás, vagy egy strand részleteinek megjelenítése a kirakatban megmozgatja a járókelő fantáziáját, és lehetőséget ad impulzus vásárlásra.

Ne feledkezz meg arról, hogy a termékek mellett alakok (kirakati babák) is megjelenjenek, ez segíti a potenciális vevőt beleképzelni magát a történetedbe.

Gondold át, hogy a termékkínálatodból milyen kirakat jeleneteket tudsz felépíteni.

4# Kövesd a kevesebb több elvét

Tedd a kirakatba azokat a kulcsfontosságú termékeidet, amiket a polcokon nehezebb értékesíteni. Ügyelj arra, hogy ne zsúfold tele a kirakati teret, csak a lényegre koncentrálj.

5# Legyél feltűnő

A kirakat legfontosabb szerepe, hogy megállítsa a járókelőket.

Egy századik unalmas és szürke ablak előtt senki sem áll meg. Tedd a kirakatba a legfeltűnőbb, legújabb, legszínesebb termékeid, amiktől a földbe gyökerezik az emberek lába.

6# Játssz a magasságokkal

A kirakatot egy zárt hátfalas, alusínes hátfallal teljesen leválaszthatod az eladótértől.

A falra akár LED-es polcokon, vagy egyéb kiegészítőkön különféle magasságban és elrendezésben is kiteheted a húzótermékeidet.

7# Tedd átláthatóvá a kirakatot

Az előző megoldás mellett a betekintő kirakatoknak is nagy sikere van bizonyos bolttípusoknál. Egy divatáru üzletben például a sok vásárló vonzza a tekintetet és arra sarkall, hogy a kinti nézelődő is bemenjen az üzletbe.

8# Bánj jól a színekkel

Említettük már, hogy a feltűnő színek vonzzák a tekintetet. A kirakatban használj legalább három színt, de ne túl sokat. Legyen feltűnő, de ne vesszen el benne a lényeg!

9# Mutasd a prémium termékeid

A kirakatba kihelyezett prémium termékek a potenciális vevők vágyaira hatnak.

Mindenki szeret eljátszani a gondolattal, mi lenne, ha. Amennyiben sikerül a boltba csalogatni a kíváncsiskodókat, az üzleten belül nagy eséllyel talál olyan megoldást is, ami a pénztárcájához van igazítva.

10# Használj fényeket

Akár nappal van, akár este, a fényekkel és a világítással nem tudsz melléfogni. A termékekről úgy tükröződik vissza a fény, mint egy újonnan fényezett Mercedes lökhárítójáról a napsugár. Felkeltik a figyelmet, és neked ez a célod.

11# Tartsd tisztán

Minden kirakat átrendezés során (havonta, ugye emlékszel) alaposan tisztítsd ki a padozatot és az üvegfelületeket. A tisztaság megbízhatóságot és figyelmességet sugall.

Ne feledd! Ha a kirakat semleges, véletlenszerűek benne a kihelyezett termékek, vagy nincsenek szemmagasságban, a potenciális vevők úgy elmennek mellette, mintha ott sem lenne, és más helyen költik el a pénzüket.

Használd a kirakatban a vizuális történetmesélést és a figyelemfelkeltés minden lehetséges módját, és nézd, hogyan nő hónapról hónapra a forgalmad és a profitod.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: