Plus size, avagy hiány a köbön

Szerző: Váróczi Ákos | Egyéb

Manapság egyre inkább észrevehető, hogy nincs, vagy alig akad Plus size méret az üzletekben, annak ellenére, hogy a különböző „fogadd el magad” kampányoknak se szeri se száma.

Azonban az üzletekben, a nagy márkák esetében sem találunk valódi Plus size méretet.

A legtöbb, amivel találkozunk, a nagyobb M-es méret, ami megfelelni látszik az L-esnek, de ennél tovább alig merészkednek a divatgyártó cégek.

A nagyobb mérettel rendelkező vásárlók nagy bánatára. Így tehát, ha valaki 44-es méret felett szeretne vásárolni, fel van adva a lecke.

A probléma azonban nem az üzletekben, hanem a tervezőasztalon jelentkezik először. Hiszen megtervezni egy „átlagos” méretet, egyszerű, hiszen sablon.

A ruhagyártó cégek az évek hosszú sora alatt már megtanulták, hogy az S-es mérethez nem feltétlenül társul 180 centi hosszúság, így a vékonyabb alkatú vásárlóknak már nem kell a vásárlás után a varrónőhöz szaladniuk.

A teltebb formáknál szintén egyszerű a szabásminta, hiszen ismerik az alma és körteformákat, ezáltal egykönnyen lekerül a tervező asztalról az L-es és XL-es ruhadarab is.

De mi történik az e feletti méreteknél?

Ezekben az esetekben már a tervezőasztal előtt megáll az élet, hiszen ezernyi folyamatot újra kell gondolni.

A test tömegével a lábszár nem nő azonos mértékben, így előfordul, hogy azonos, megnövekedett derékbőséghez számtalan méretű lábszárhosszban kell gondolkodni.

Ez pedig eleve nehéz folyamat. Ugyanúgy, mint átgondolni tegyük fel egy felső ruhaméret esetében a varrását is, hogy a megnövekedett súlyt a varrás tartsa, mindemellett szépen is mutasson.

A számtalan tervezői feladat azonban még itt nem ért véget, hiszen minél nagyobb méretről beszélünk, annál különbözőbb a vásárlók alkata, és előnyös fazont legyártani épp ezért embert próbáló feladat.

Hiszen itt is megtalálható az izmosabb, a körte, vagy alma alak, ami egy alakkövető ruhadarabnál nem kis feladat.

Ha mindezek ellenére meg is születik a ruha, jön a következő fázis, az árazás. Lássuk be, hogy ha a tervezési, újragondolás költségeit nem is vesszük számításba, az anyagköltség akkor is magasabb lesz.

De hogyan árazzuk ezeket?

Nyilvánvalóan felháborodást keltene minden olyan eset, amikor az üzletbe betoppanva azt látjuk, hogy ugyanaz a ruhadarab a kisebb méreteknél jóval olcsóbb, míg a 44-es méret felett, több ezer forintos különbséggel vásárolható meg.

Épp ezért ezeket a termékeket egységesen leosztva, ugyanazért az összegért, de drágábban találja meg a vásárló, függetlenül attól, hogy melyik méretkategóriába tartozik is. Így téve egyenlőség jelet a bolt a méretek közé.

A kihívás tehát hatalmas, mint ahogy a kockázat is, hiszen a teltebb béretek alakja nem egyforma, így az, hogy kinek is tervezik majd a ruhát, hatalmas felelősség.

Ezt áthidalva a nagyobb márkák már külön konfekciókat terveznek, és fennen hirdetik is ezeket, megelőzve a kisebb, piacon lévő márkákat.

A „fogadd el magad” kampány részeként pedig nem kis bevételre tesznek szert ezzel.

De mi a helyzet akkor, ha a Te üzleted nem árusít ilyen termékeket, ha a beszállítóid megállnak a 44-es méretnél, és a mutató nem megy fentebb?

Számtalan felháborodott véleményt lehet olvasni arról, hogy az eladó hogyan méregeti a teltebb hölgyeket, hogyan hívja fel a figyelmet arra, hogy itt a legnagyobb méret sem lesz megfelelő a vásárlónak.

 

Ez pedig kínos szituációkat szülhet, elveszítve ezzel a vásárlót, és a közösségi médiában teret adva a felháborodásnak, sok esetben kerülhetnek nehéz helyzetbe az üzletek, egy nem megfelelő kommunikáció miatt.

Épp ezért érdemes már a kampányokba beépíteni a maximum méreteket, és ha változik a helyzet, ha 44-es ruhaméret felett is lesznek termékeink, annak külön kampányt indítani.

Miért fontos ez?

Mert az elhízás lassan világméreteket ölt. Amerika női lakosának többsége 44-46-os ruhaméreteket hord, és nincs ez lassan másként Európában sem.

A The Lancet nevű orvosi lap kutatása szerint hazánkban 2025-re a felnőtt lakosság 25 százaléka válhat elhízottá, és meghaladva ennek az egészségügyi kockázatát, erre a hazai divatvilág sincs felkészülve.

Pedig a stílusos és jó megjelenés nem méretfüggő, mint az számtalan plus size márka esetében is láthatjuk.

Épp ezért teljesen mindegy, jelen pillanatban milyen méret a maximum az üzletedben, fontos, hogy előre gondolkodj, és a jelenben is próbáld meg felkutatni azokat a lehetőségeket, melyek segítségével kielégítheted az extra méreteket is.

Hiszen egyrészt a mai bevételed is ettől függ, valamint lássuk be, ha azt látják, hogy folyamatosan képben vagy, és mérettől függetlenül követed a divatot, hamar törzsvásárlókat szerezhetsz magadnak.

A lényeg, hogy légy résen, és fejlődj. Mérettől függetlenül.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: