Több humor, több eladás

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Növelni szeretnéd az eladásaid? Légy bátor és használd a humor pozitív formáit az értékesítési folyamataidban!

A termékek tulajdonságaira és előnyeire fókuszáló bemutatók szárazak és unalmasak lehetnek. Ez a fajta értékesítés éppen, hogy csak meghaladja az alapokat és olyan, mintha az eladók csak annyit kérdeznének: „Segíthetek?”

Most szinte hallom a lelki füleimmel, ahogy azt mondod, hagyjuk már, a humorral csak megbántanánk a vevőket, inkább hagyjuk.

De tévedsz!

Szelíd humorral, együtt nevetéssel könnyebb megtörni a jeget és ha a vevők jól érzik magukat, nyitottabbak a vásárlásra.

Miért használj humort az értékesítési folyamataidban?

A humor jellemzően a személyes történetekben található, amelyek vonzzák a hallgatót. A humor használata az értékesítés során valójában növelheti az eladás valószínűségét, mivel annyira közel viheti a két felet egymáshoz, hogy az kényelmes legyen.

Először az eladónak kell eladnia magát, hogy hallgasson rá a vevő.

Szerintem ismerős az a helyzet, amikor egy vevő azzal a kifogással él, hogy meg kell előbb beszélnie a párjával.

Mi lenne, ha az eladód cinkosan megjegyezné: „Biztos vagyok benne, hogy ő sem vásárol soha semmit az Ön beleegyezése nélkül.”

Akár hiszed, akár nem, ez a legtöbb esetben beválik.

Hogyan legyen humoros az értékesítés anélkül, hogy sértő lenne?

A legjobb humor az, amikor saját magunkon nevetünk. Amikor az eladó elmesél egy történetet saját magáról, akkor a vevő saját magára ismerhet.

Ilyenkor mit gondol? Jé, nem csak én vagyok ilyen „béna”, hanem más is. A történetmeséléskor viszont nagyon figyelni kell arra, hogy az eladó kerülje a negatív címkéket, legyen rövid, lényegre törő és csak mesélje el a saját sztoriját.

Honnan lehet azonnal tudni, hogy az ügyfél nem lesz fogékony a humorra?

Sokan azt mondanák, hogy a testtartásukat érdemes nézni: a karjukat keresztbe teszik, nem néznek rád vagy valami negatívat mondanak.

A valóságban azonban csak ezekből nem lehet megállapítani, hogy fogékony-e valaki a humorra.

Egy ismerősöm mesélte, hogy az üzlete bezárása előtt még ott toporgott egy jól szituáltnak tűnő férfi. Megkérdezte tőle, hogy tetszik-e neki valami.

A válasz gyors volt és rövid: „Nem tetszik az ár.”

Az ismerősömnek nem kell a szomszédba menni egy kis humorért. Egy kis vigyorral az arcán azt válaszolta: „Ha gondolja, emelhetek rajta még egy kicsit.”

A férfi pár másodpercig lefagyott, majd nevetésben tört ki. Azt felelte, hogy feldobta a napját és még vásárol is.

Ez is azt mutatja, hogy intelligens humorral meglepetést és örömet vihetünk mások életébe és ez 180 fokos fordulatot vihet a döntéshozatalában.

Hogyan győződj meg arról, hogy a poénjaid nem sülnek el?

Mint mindenhol, itt is a gyakorlat teszi a mestert. Ha valaki még kezdő, jobb, ha a baráti körében vagy a családjában gyakorolja a humoros sztorikat vagy kérdéseket.

Egy bizalmas körben is rosszul sülhet el egy poén, de legalább tudod, hogy milyen reakciót vált ki az emberekben. Így lehet szelektálni, majd szépen beépíteni a munkába is.

Ne feledd, hogy a humor megfelelő használata a kommunikáció legmagasabb formája.

Dolgozz a csapatoddal azon, hogy történeteiket, vicceiket és gondolataikat úgy adják át, hogy a vevők kényelmesen érezzék magukat az adott környezetben és nevessenek!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: