Végső visszaszámlálás: top 5 kiskereskedelmi tipp a karácsonyi rohamra

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A kiskereskedelemben az ünnepekre való felkészülés egyet jelent a karácsonyig tartó visszaszámlálással. Íme öt tipp, hogy időben felkészülj a rohamra, és fergeteges legyen karácsonyi forgalmad!

Top 5 kiskereskedelmi tipp a karácsonyi rohamra

1/ Vegyél fel elegendő alkalmazottat!

A karácsonyt megelőző hetekben megnövekedett forgalommal kell számolni. Az utolsó napokban pedig szó szerint megrohamozzák az emberek az üzleteket.

Erre időben fel kell készülni. Ha nincs elég embered, az üzleted előtt kígyóként kanyargó tömeg csalódottan távozhat, mert nem akarnak vagy nincs idejük, türelmük várakozni, amíg sorra kerülnek vagy kiszolgálják őket.

A karácsony előtti hetekben tehát vegyél fel a lehető legtöbb szezonális alkalmazottat, mert menet közben már nehezebb lesz korrigálni a hiányt!

2/ Edzd az új embereket!

A részmunkaidőben vagy időszakosan felvett alkalmazottak újra és újra kérdésekkel fognak bombázni.

Egyrészt új lesz a légkör, a céges szokások, másfelől lehet, hogy korábbi tapasztalatok híján nem tudják, mi a teendő egy termékcserénél vagy egy ügyfélpanasz kezelésénél.

Jó időben írd össze az ilyenkor leggyakoribb kérdéseket és hibalehetőségeket, és edzz rá rendesen!

Nyomtasd ki a lehetséges kérdéseket a válaszokkal együtt, add át az új embereknek, ismételtesd és gyakoroltasd velük! A roham alatt erre már nem lesz lehetőség.

3/ Küldd el a munkakerülőket

Legyél őszinte magaddal: te is tudod, kik a legnagyobb fékek saját üzletedben! Ne várd meg, amíg megostromolnak a vevők!

Ha nem vagy elégedett egy-egy eladóval, időben szabadulj meg tőle vagy tedd olyan posztra, ahol nem kell az ügyfelekkel kapcsolatba kerülnie!

De miért? Jogosan kérdezheted, hogy adhatok ilyen tanácsot.

Nos, az egyébként is lustább eladók kényelmi szintje az ünnepek előtt még inkább megnő. Komoly esélye van annak, hogy amikor csak tehetik, a pultok mögé bújva chatelhetnek például az ismerőseikkel, barátaikkal.

Az ünnepi rohamkor pedig éber, mosolygós és pörgős emberekre lesz szükséged.

4/ Hívd vissza a régi jó embereidet!

Nyáron rátaláltál pár igazgyöngyre, de ősszel egyetemre vagy főiskolára mentek? Hívd fel őket, lehet, hogy jól jön nekik az ünnepek és a vizsgák előtt egy kis pörgés és extra bevétel!

A régi és bevált csapattagokkal sok betanítási időt megspórolhatsz magadnak akkor, amikor a legnagyobb szükséged lesz rá.

5/ Vedd meg időben saját ajándékaidat!

A karácsonyi vásárlási roham alatt a legutolsó dolog, amit kívánni fogsz, hogy a kötelező ajándékokért rohangálj: nem lesz rá időd. Éppen ezért gondolkodj előre és ha teheted, már novemberben pipáld ki saját ajándéklistádat!

Ez a pár dolog korántsem minden, amire az ünnepek előtt figyelni kell, de időben kezdj el foglalkozni a megfelelő számú és minőségű személyzettel! Ha így teszel, a végső visszaszámlálás idején nem fogsz vért izzadni.

Ez a cikkem is érdekelhet: „Gyilkos” kirakatok: azaz hogyan tedd ellenállhatatlanul vonzóvá az üzlet kirakatát?

Kövesd tippjeimet és tanácsaimat a VÁRÓCZI Üzletberendezés facebook oldalán is!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: