Vizuális értékesítés: így pörgesd fel a kiskereskedelmi eladást az ünnepi időszakban!

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Azok a kiskereskedők, akik minden helyzetben – még a COVID-19 idején is – a legjobb gyakorlatokat keresik az eladások növeléséhez, elsőként a vizuális értékesítés eszközeihez nyúlnak.

De mi a vizuális értékesítés?

A vizuális értékesítés a termékek bemutatása és elrendezése olyan módon, hogy megragadja a vásárló szemét, és arra ösztönzi őket, hogy vegyék fel, próbálják ki és végül vásárolják meg az árut.

Ha a kirakatod és az üzleted ünnepi kialakítását vevőmágnessé szeretnéd alakítani, először is határozd meg, milyen történetet szeretnél elmesélni!

Könnyű dolog akciós táblákkal elhalmozni a boltod vagy szép display-eket kihelyezni, a fő kérdés az, hogyan adj el a lehető legtöbbet a teljes árú és a kiegészítő termékekből. Ha ez nem tud megvalósulni, minden erőfeszítésed időpazarlás.

Íme pár tipp, hogyan készítsd fel üzleted a vizuális értékesítés segítségével a profitmaximalizálásra!

6 tipp a vizuális értékesítéshez

1/ Változtasd gyakran az üzlet elrendezését!

Az ünnepek és a promóciós ajánlatok időben korlátozottak. Az új vevők érdeklődését az üzlet elrendezésével és látványával tudod megfogni.

A berendelt termékeket először tartsd egy helyen! Ha szépen fogy az áru, rendezd át a display-eket úgy, hogy az adott termék mellé kiegészítő árukat helyezel ki!

Később csoportosítsd a maradék termékeket az újonnan érkezőkkel, így az üzleted megjelenése mindig újszerű és érdekes marad!

2/ Ébressz vágyakat!

Az ünnepek alatt azokat a termékeket helyezd reflektorfénybe, amire az emberek vágynak! Amire szükségük van, azért amúgy is bemennek.

Ha például konyhafelszerelési üzleted van, akkor a drága gépeket mutasd meg a pultokon és a kiemelt helyeken!

Lehet, hogy valaki például egy sima gépi habverőért megy be az üzletbe, de ha meglátja a színes márkás, prémium minőségű gépeket, reagálni fog: ha a vágy kialakul a vevőben, már kevésbé lesz érzékeny az árra!

3/ Alakíts ki az ártól eltérő csoportosítást!

A vizuális értékesítési stratégia egyik lényeges eleme, hogy egymást kiegészítő termékeket helyezel ki egy-egy árubemutatón.

Például egy terítőt úgy mutatsz be, hogy szépen kivasalva felhelyezed egy asztalra és megteríted.

Ünnepi tányérok, poharak, szalvéták, gyertyatartók gyertyával, asztalközép, asztaldekorációk: minden mehet rá, amitől eláll a vevő lélegzete, és azt kívánja, hogy neki is ilyen legyen a karácsonyi vacsora asztala.

4/ Fókuszálj a bolt bejáratához közel eső területekre!

A kirakati figyelemfelkeltés után már a bejáratnál vesd be drága húzótermékeid! Használj többszintes polcokat vagy egyéb árubemutatókat, és gondoskodj arról, hogy roskadozzanak a termékektől!

Figyelj arra is, hogy a vevők könnyen meg tudják nézni és akár fogni is az árukat, mert így még erősebbé válik irántuk a vágy!

Az így kihelyezett termékek mellett legyen mindig legalább egy bolti eladó is: fő a biztonság!

5/ Használj kakukktojásokat!

Keress egy-egy árubemutatóhoz olyan kellékeket, amelyek kilógnak a sorból és láthatóan nem illenek bele a képbe! Ennek egyetlen célja van, a figyelemfelkeltés.

Ha például ruhaboltod van, tegyél egy-egy jelenetbe egy szánkót vagy egy csillámos kitömött újévi malacot. Hidd el, megállítja az embereket, mert azon kezdenek el gondolkodni, vajon miért tetted oda!

Amíg ezen csodálkoznak, a kitett termékekre irányítod a figyelmüket.

6/ Használj kiemelő fényeket!

Világítsd meg az árukihelyezőt a termékekkel együtt, tedd őket szó szerint reflektorfénybe! Ha nincs mód külön kiemelő fényt beállítanod, tedd a drága termékeket a meglévő erős fényforrások közelébe!

Érdemes fontolóra venni azt is, hogy amennyiben lehetséges, alulról világíts meg egy-egy vitrint vagy színes LED fényekkel vond a pultra a figyelmet!

Soha ne feledd, a fényekkel való játék az egyik legjobb marketingeszközöd lehet az ünnepi időszakban (is)!

Szinte biztos vagyok abban, hogy ha ezt a cikket olvasod, lázasan pörögnek az agytekervényeid. Azon gondolkodsz, mi lehet a te üzletedben a vizuális értékesítés eleme. Elárulom: a kreativitásod!

Meg kell tanulnod a kedvezményeken és a széles áruválaszték kialakításán túl az elrendezés és a vizuális megjelenítés művészetét is!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: